15 млрд. долара за спортна кариера

sport1Навярно всеки спортист, наред с мечтите за чисто професионални постижения, не би се отказал и от финансово изражение на своите успехи. Високоплатеният труд е желанието на всеки специалист. Интересното е, че най-богатият спортист в света е живял още във времената на Римската империя и едва ли съвременните спортисти ще успеят да счупят неговия рекорд.

 

Най-високоплатеният спортист на всички времена и народи е живял през… ІІ век от н.е. и бил римлянин. Тези интересни изводи са резултат от изследванията на Питър Страк – професор в Чикагския университет. Най-богатият спортист в историята се казвал Гай Апулей Диокъл (Gaius Appuleius Diocles), управлявал е колесница и участвал в най-популярния спорт в Древен Рим – надбягвания с колесници, на най-големия стадион-хиподрум от онова време – „Циркус максимус” („Големият цирк”). Роден е през 104 г. и започнал кариерата си на 18 години, а я приключил на 42, като през това време спечелил значителната сума от 35 863 120 сестерции, което е еквивалентно на днешните 15 милиарда долара. Тази сума е изсечена на паметника, издигнат в чест на древноримския състезател в надбягванията с колесници от неговите фенове.

Тези пари биха стигнали за изхранването на Рим с хляб за цяла година.

Никой от съвременните спортисти не може да се похвали с такива суми. Например състезателят по голф Тайгър Уудс, който се смята за най-богатия спортист в света, е спечелил „само” 1 милиард долара. Според Питър Страк съвременните състезатели могат да се нарекат „бедняци”, ако сравнят хонорарите си с тези на древните водачи на колесници. Освен това той отбелязва, че в Древен Рим не е имало приходи от реклами или от медии и състезателите получавали парите си изключително и само за участия в надпреварите.

Този феномен е обясним, като се има предвид, че надбягванията с колесници са се смятали за най-опасните и рисковани занимания, по време на които тежките травми и смъртните случаи били доста често явление. Обикновено кариерата на водача на колесница била кратка. Късметлиите обаче получавали огромни суми при победа. Диокъл бил един от тях – той участвал в 4257 състезания и спечелил 1462 от тях.

%d bloggers like this: