Ясновидството – дар от боговете

1234

Хората, способни да предсказват съдбата и да предвиждат бъдещето на цели народи или страни, са съществували във всички времена. Смятали ги за посланици на Бога или слуги на дявола, за проводници на висш разум и за обикновени мошеници. Превъзнасяли ги и ги преследвали, дарявали ги с несметни богатства и ги хвърляли в затворите…

Много мислители на древността са единодушни, че дарбата за предвиждане е знак за особеното разположение на боговете. Невъзможно е тази способност да се развие с усилия на волята: само избрани са надарени с ясновидство. Задачата им е да предават волята на небесните жители на простосмъртните, да ги предупреждават за възможни опасности и катастрофи. И горко на онзи, който не се вслуша в пророка.
Великият Гай Юлий Цезар достига върха на славата си през 44 г. от н.е. Смята се за непобедим пълководец, народът буквално го боготвори. И само едно не стига за пълното му щастие: той мечтае поданиците му да го провъзгласят за император. Диктаторът не се съмнява, че скоро и това ще  стане. Но из Рим упорито се носят слухове за страшни предзнаменования, предричащи скорошната му гибел. Гай Юлий, разбира се, не им обръща внимание, но вярва на пророчеството на знаменития жрец Спурина. Той предупреждава, че цезарят е заплашен от смъртна опасност на следващото заседание на Сената. И Гай Юлий го отлага. Кой знае как би се развила съдбата на Рим, ако Цезар не бе променил решението си! Но човекът е слаб: когато Брут уверява своя приятел и покровител, че сенаторите искат да го направят император, Цезар предпочита да игнорира неприятното пророчество. Известно е какво се случва: честолюбието струва живота на триумфалния завоевател, а Рим се потапя в бездната на гражданските войни…
През Средновековието „официалното” отношение към ясновидците е рязко отрицателно. Човекът, предсказващ бъдещето, може да бъде обвинен в ерес, магия, сговор с дявола. Но странно – практически при всеки кралски двор в Европа има „щатен” астролог или гадателка!

505-23

Жана д’Арк става жертва на инквизицията заради необикновената си пророческа дарба

Никой не е застрахован от кладите на инквизицията: вчерашните фаворити лесно се превръщат в „изчадия на ада”. Така става и със знаменитата Орлеанска дева: когато до враговете на Жана д’Арк достигат сведения за необичайните й способности, тя е обявена за вещица и изпратена на кладата. Скоро участта й споделя и нейният съмишленик и учител – маршал Жил дьо Ре, който е не само военен, но и алхимик и езотерик.

ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА ЧЕРНАТА МАРИЯ

Съществува версия, че ясновидството, както и други свръхспособности, се дават на човека като компенсация за физически дефекти. Мнението е спорно, макар че много знаменити предсказатели действително са имали някои недъзи. Известно е, че Ванга ослепява още като дете, след което проявява дарбата си. А знаменитата предсказателка Мария Ленорман се ражда много слабичка, с явни признаци на патология: криви рамене, единият крак е по-дълъг от другия. По съветите на лекари и близки родителите дават момиченцето на грижите на монахини в манастир.
Мария проявява способности към ясновидство още от дете. На шест годинки тя предсказва на настоятелката на манастира, че скоро ще напусне поста си. Жената се притеснява, започва да пита откъде детето има подобни сведения – дали пък някой не плете интриги зад гърба й. Но момиченцето бързо я успокоява и казва, че след около месец тя ще се омъжи за богат господин. Монахинята не вярва: откъде ще се появи богатият годеник? А и тя не смята да напуска манастира. Но именно така се случва! Новината за необичайната дарба на „странното момиченце” бързо достига до столицата и скоро при малката ясновидка започват да идват парижки аристократи.
В манастира младата Мария Ленорман прекарва много време в библиотеката, изучавайки трудове по нумерология, езотерика и други окултни дисципини. На 16 години напуска монашеската обител и заминава за Париж, където благодарение на подкрепата на бившата настоятелка на манастира открива собствен магичен салон. С помощта на карти, астрологически изчисления и дарбата си за ясновидство Ленорман предсказва бъдещето на всички желаещи. Популярността й расте, сред клиентите й се появяват знаменитости. Веднъж я посещават лидерите на френската революция – Марат, Робеспиер и Сен Жуст. В този момент те се чувстват властелини на Франция и като че нищо не предвещава бедата. Но Ленорман предрича и на тримата страшна смърт. „Ти ще умреш първи – казва тя на Марат. – А на вас двамата ще ви отсекат главите.” След няколко месеца Марат е смъртно ранен в собствената си вана, а след година съратниците му са обвинени в държавна измяна и екзекутирани.
Ленорман  толкова често и точно предсказва трагични събития, че започват да я наричат Черната Мария. Но за щастие, тя вижда в бъдещето не само лошото. Веднъж казва на вдовица с две деца, че в ръцете й ще се окаже съдбата на цялата страна. Никому неизвестната Жозефина влиза в салона на Ленорман, за да прави компания на приятелката си, и вече се кани да си тръгва, когато Мария я спира с думите: „Почакайте! Вие ще сте първа дама на Франция. – Удивената Жозефина се спира, а ясновидката продължава: – Ще обикнете човек, който ще ви направи императрица, но след това ще ви предаде”.
В същия ден в салона се оказва и Наполеон. „Скоро ще срещнете своята избраница – предрича пророчицата. – Ще ви коронясат, ще се къпете в лъчите на славата, но на 40 години ще напуснете жената, която ви е изпратило самото провидение, и това ще стане началото на края. Ще умрете в мъки и самота.”
Собственото й бъдеще също не е загадка за Мария Ленорман. Тя знае, че трябва да мине през огън и вода (в прекия смисъл) и да загине от ръката на непознат. Салонът й е запален, а лодката, с която веднъж плува Ленорман, се преобръща и потъва в Сена. Този път Мария остава като по чудо жива. А през 1843 г. по време на улични безредици я удушава непознат, който така и не е открит.

ВЪЗХОДИ И ПАДЕНИЯ НА ГРАФ ХАМЪН

Друг знаменит прорицател – Уилям Джон Уорнър, по-известен като граф Луис Хамън или просто Кейро (от древногръцки „ръка”), прави стотици правдиви предсказания, но за разлика от Ленорман не може да надникне в собственото си бъдеще. Уорнър е син на английски бизнесмен и циганка, от която наследява способностите си на хиромант. Казват, че майка му забелязва на ръката на сина си специален кръст – знак на предсказателя – и умирайки, съветва 14-годишното момче да развива дарбата си. Още в училище той успешно предсказва бъдещето на съучениците и преподавателите си, а когато пораства, заминава за Индия, където сериозно се захваща с изучаване на хиромантия, астрология и други окултни науки. Но според свидетелства на негови съвременници Кейро не просто разчита линиите на ръцете или астрологичните карти – тези „инструменти” само му помагат да се концентрира. При това много от неговите предсказания са направени без никакви „нагледни материали”, а само благодарение на дарбата му за ясновидство.
Кейро предрича революцията в Русия, създаването на Държавата Израел, изхода от Втората световна война, катастрофата на „Титаник”. На археолозите Карнарвън и Картър Уорнър съобщава, че ще направят изключително откритие, и предупреждава, че всички участници в експедицията ги очаква смърт, ако отворят гробницата на Тутанкамон.
Луис Хамън става известен практически веднага след завръщането си от Индия. През 1890 г., на знаменитата улица „Бейкър стрийт” е извършено загадъчно убийство. Детективите от Скотланд Ярд са объркани: никакви улики, никаква следа… Вероятно престъплението щяло да си остане неразкрито, ако не е младият ясновидец, който моли да му позволят да огледа местопроизшествието. Дълго обикаля из стаята, където е открит трупът на възрастен мъж, а след това казва: „Убиецът е младеж, на показалеца си носи пръстен с печат, а на ревера – цвете. Близък роднина е на убития”. След няколко дни залавят престъпника, който напълно съответства на описанието на Кейро. Бил е осиновен от покойния.
От този момент започва успешното сътрудничество на предсказателя с полицията. Той разкрива най-заплетените дела, открива престъпници и изчезнали деца. Към него се обръщат политици, писатели, бизнесмени, гангстери и той безпогрешно предсказва съдбата на всички. Е, почти безпогрешно. Известно е, че веднъж Кейро се среща с младия писател Марк Твен. Ясновидецът му казва, че скоро Твен ще стане богат и известен (което се сбъдва точно) и ще умре през 1901 г. Както е известно, писателят умира през 1910 г. и през цялото време Марк Твен изпраща на Кейро новогодишни картички с неизменния текст: „Поздрав от онзи свят!”.
Кейро обаче предсказва и бъдещето на Оскар Уайлд. Популярният писател е известен скептик и открито заявява, че се съмнява в способностите му. Кейро се вглежда в очите на Уайлд и казва, че го очаква скандално разобличение, затвор и изгнание. Модният автор, естествено, не вярва. Скоро обаче е обвинен в безнравствено поведение и хвърлен зад решетките, а след това е принуден да напусне Англия и до края на живота си да остане в Париж.
Жалко, че собствената му съдба остава за Кейро тайна, скрита зад седем печата. Иначе той не би заминал за Америка и не би се лишил от дарбата си. Съвършено неочаквано изведнъж той загубва способността си да вижда бъдещето. Макар че познавачи твърдят, че това е закономерно: Уорнър нарушава кармичния закон – славата и парите стават за него свръхценност. Той забравя за своето предназначение, а висшите сили не прощават това.

%d bloggers like this: