Чаена екзотика: мате, ройбос, каркаде

1021-38Каква е тайната на тяхната популярност и наистина ли представляват нещо особено? Каква е ползата и вредата от употребата на тези чаени напитки?…

МАТЕ

Родината на чая мате е Южна Америка, той е любим на индианците аборигени. Ценят го за отличните му тонизиращи свойства. Съдържа матеин – аналог н акофеина, но с по-продължително действие.
Данните за ползата и вредата на чая мате са доста противоречиви. Лечебното му въздействие се приписва на микроелементите, органичните киселини, комплекса витамини – в това число и от група В, танина и други вещества. Любителите на мате твърдят, че той не предизвиква привикване, повишава имунитета, снижава нивото на холестерина, подобрява храносмилането, работата на бъбреците и черния дроб, умствената дейност, способства за изработването на хормона на младостта – мелатонин, и дори повишава потенцията. В същото време теофилинът, съдържащ се в листата, оказва спазмолитично действие, разширява съдовете, а теоброминът успокоява, предотвратява депресията и безсънието.
Но всичко е добре, когато е с мярка. Има данни, че определени вещества в чая мате стимулират развитието на новообразувания, особено на хранопровода и пикочния мехур. Освен това е странно съчетанието в една напитка на диаметрално противоположни свойства: стимулиращо и успокояващо.
Чаят мате не се препоръчва на хора с повишена киселинност, заболявания на бъбреците, на хипертоници, бременни и кърмещи майки, на деца.

РОЙБОС

Чаят от храста ройбос от семейство бобови е дошъл при нас от Африка. В южната част на Черния континент той е национална напитка. Напитката, наричана още чай на бушмените, се ползва с популярност в много страни – Англия, Холандия, Германия. Растението не съдържа кофеин и танин, затова, за разлика от матето, се препоръчва на бременни и деца.
Настойката от ройбос съдържа витамините А, С, Е, РР, както и желязо, калий, калций, магнезий, флуор, мед, цинк, манган и натрий. Има данни за съдържанието в чая на натурален тетрациклин, което го прави прекрасно бактерицидно средство в условията на горещия африкански климат. Но остава въпросът дали си струва да се употребява в европейския регион при умерен климат като постоянна напитка, или е по-добре да се ограничи с лечебни курсове в периоди на обостряне на простудни заболявания.
Екстрактите от чай ройбос се използват за козметични цели в грижите за кожата и косите. Има научни разработки за приложението му в лечебни препарати против диабет, хепатит и рак.

КАРКАДЕ

Чай от растението хибискус, отглеждано в Египет, се нарича каркаде. Пиели са го египетските фараони. Той има червен цвят и приятен кисел вкус, който изобщо не прилича на вкуса на черния или на зеления чай. Каркадето съдържа много антоциани и кверцетин – вещества, укрепващи съдовете, премахващи отоците и алергичните реакции. Не съдържа кофеин, затова и не са описани противопоказания.

%d bloggers like this: