Храна срещу главоболие

Главоболие? Преди да погълнете поредната порция обезболяващи, погледнете с какво разполагате в кухнята. Храната е не просто гориво за организма. Всеки продукт е химическа лаборатория. И някои със сигурност съдържат вещества, които ще облекчат болката ви.

Но за начало е важно какво именно главоболие ви безпокои. Причините са най-разнообразни и далеч не всички са безобидни. Най-честите са недостиг на кислород в клетките на мозъка, обезводняване, спазми на съдовете на главния мозък и на мускулите на врата и главата.
И точно в тези случаи ситуацията може да се оправи с по-безобидни методи. В зависимост от това защо (и как) ви боли главата, изберете своето спасително средство.

ХРАНА, БОГАТА НА МАГНЕЗИЙ

Доказано е, че магнезият облекчава пристъпите на главоболие, свързани със свиването на кръвоносните съдове. Той действа отпускащо, което облекчава кръвообращението в главния мозък и като следствие – насища клетките с кислород. Ако обикновено при главоболие ви помагат препарати от типа на но-шпа (дротаверин), опитайте да хапнете от продуктите с високо съдържание на магнезий. На първо място: кашу, кедрови ядки, бадеми, елда, сушени кайсии, авокадо, слънчогледови семки, кафяв ориз.

ХРАНА, БОГАТА НА КАЛИЙ

Калият е първото, което се оказва в дефицит, ако организмът е обезводнен. Ако сте свикнали да пиете малко вода, можете и да не разберете, че тялото и мозъкът ви страдат от хронично обезводняване и дефицит на калий в кръвта и лимфата. Ако пиете по-малко от половин литър вода на ден и често ви боли глава, търсете причината във водата, по-точно в недостига й в организма.
Най-силно е главоболието, свързано с обезводняване, след отлично прекарана вечер, при това обилно полята с алкохол. Или когато сме настинали и с изразена температура. Неслучайно лекарите препоръчват обезателно обилно количество течности. И тук на помощ идват продуктите с високо съдържание на калий.
Главно това са печени картофи (заедно с обелките). Два средни картофа са достатъчни да облекчат главоболието при посталкохолния синдром. При главоболие от дехидратация изяжте портокал и изпийте чаша вода. И задължително преразгледайте водния си режим.

ЧЕРЕН ЧАЙ СЪС ЗАХАР

Това е универсално средство против главоболие. Дори ако пиете тази благородна напитка без захар, главоболието е основателен аргумент да нарушите това правило.
Причината е, че добавянето на захар способства за отделянето на катехините – вещества с изразено аналгетизирающо и антимикробно действие. Именно по тази причина добре помага силният сладък чай. А ако главоболието е свързано с обезводняване, чаят със захар е два пъти по-добра идея.

ХРАНА, БОГАТА НА КАЛЦИЙ

Нерядко източник на главоболието са не процесите в черепната кутия, а мускулите около нея и на врата. Това са т.нар. „болки от напрежение. Струва ви се, че ви боли цялата глава, а всъщност изпитвате спазъм на мускулатурата. Възниква илюзия за невъзможност да отпуснете челото си (например), и други болезнени усещания, които се усилват при опит да се изправите.
Такива болки обикновено са свързани с недостиг на калций в организма. Дефицитът на този микроелемент води до нарушения на нервно-мускулната възбудимост и като следствие – до спазми на мускулатурата. Спадането на нивото на калций в кръвта е и една от причините за главоболия при жените в началото на „онези дни”.
За облекчаване на подобно главоболие помагат, на първо място мляко, обезмаслена извара, йогурт, айран. Смята се, че най-бързо ще свършат работа няколко таблетки калций. Но тук все пак говорим не за лекарства, а за храна, която може (и трябва) да ги замени.

НА ВНИМАНИЕТО НА ДАМИТЕ

Честите главоболия, метеозависимостта, мигрените при жените могат да бъдат свързани със спадането на нивото на хормона естроген. Разбира се, това е повод да посетите ендокринолог. Но като бързо средство за облекчаване на болката може да се използва храна, богата на естрогени, незаменими мастни киселини и вит. Е.
На първо място, това са ленените семена, сусамът, соята и соевите продукти, сьомга, зехтин. Добър източник на фитоестрогени са ябълките. За по-голям ефект тези продукти е добре да се употребяват редовно.