Феноменът НЛО

601-46

От няколко години планетоходите фиксират необичайни явления на Червената планета, а на Земята специалистите си блъскат главата над произхода на странните обекти, запечатани на снимките. Може ли това да са НЛО? Често всеки необясним предмет, появил се в Космоса или в небето над земята, който не се поддава на разумно обяснение, се нарича неидентифициран летящ обект. Не случайно се проследява връзка между снимките от Марс и появата на необясними предмети в земното небе. Но готови ли са хората да признаят, че освен тях съществуват и други цивилизации?…

Случаи на наблюдаване на НЛО има още от древността. За това свидетелстват изображенията на дисковидни обекти, открити в различни пещери и пирамиди. Споменавания за тях има и в древни ръкописи и текстове. Векове наред неидентифицираните летящи обекти са обвити в легенди, някои от които са достигнали и до наши дни. Така например се смята, че всеки неподдаващ се на обяснение летящ обект, който по форма напомня чиния, е кораб на извънземни. Доказателства за този факт обаче не са открити.
В периода от ХVIII до ХХ век интересът към НЛО се е подгрявал с различни описания на полети над Земята на обекти с необичайни форми и размери. Но най-голяма е активността им след два невероятни за това време случая – с бизнесмена Кенет  Арнолд и инцидента в Розуел. След тях изследователите по целия свят започнаха активно да изучават факта на съществуването на НЛО.
През 1947 г. бизнесменът Кенет Арнолд извършвал полет над САЩ с личния си самолет. Прелитайки недалеч от върховете на Каскадните планини, той видял над тях няколко летящи обекти, извършващи зигзагообразни движения на разстояние около 6 км. А през юли 1947 г. близо до американския град Розуел, щата Ню Мексико, се разбива неидентифициран летящ обект.
В продължение на 30 години информацията за тези инциденти старателно е прикривана. Но години по-късно майор, участвал в разследванията, дава интервю и обнародва част от сведенията за инцидента.
Когато се говори за феномена НЛО на планетата Земя, може да се твърди само, че в небето лети обект, който остава неопределен и неидентифициран. Разказите на очевидците не съвпадат, когато нещата опрат до вида, цвета, формата и поведението на обекта. Ето някои описания за сравнение.
Шотландия, ноември 2009 г. Местен жител заснема метеоритен дъжд на видео. В полезрението му попада голямо ярко кълбо, преливащо в различни цветове. То лети с голяма скорост.
А жители на Великобритания твърдят, че в град Бонибридж често се забелязват летящи обекти. Броят им достига до 300 годишно. Те представляват блестящи дискове, чиито цвят и форма се променят, с неярки светлини, подаващи сигнали.
Чили. Преди земетресението през февруари 2010 г. жителите на различни райони на страната единодушно заявяват, че с очите си са виждали блещукащо сияние в небето.
От началото на 90-те години на ХХ столетие над град Сан Клементе в Испания са наблюдавани блестящи метални чинии. Сред местните дори се носят слухове, че в планините близо до града е изградена база на пришълците. Много туристи посещават този град, за да изпитат съдбата и да се срещнат с извънземните.
Великобритания, февруари 2010 г. Жителка на град Хилпертън разказва, че с очите си видяла прелитащ неидентифициран летящ обект, от двете страни на който греели бели светлини.
Малкото градче Уилтшир в Англия предизвиква голям интерес сред уфолозите. В небето над този населен пункт често се забелязват пулсиращи кълба, а нощем се чуват непонятни звуци.
Русия, Сочи. Преди олимпийските игри някои местни жители виждат бързо прелитащ неидентифициран обект, който за миг се скрива в морето. И това не е единичен случай. Много от местните споделят истории за аномалии в небето над града. Някои изследователи в областта на уфологията отделят голямо внимание на планината Битха. Те предполагат, че високата й енергетика привлича пришълците. Битува дори версията, че там съществува портал между световете.
Това обяснява защо образите на НЛО при всеки свидетел са различни. Очевидна е ситуацията, когато на един и същи обект в небето се гледа от различни страни, което води до разлики и в свидетелските показания. Затова специалистите открояват редица факти, обясняващи тази специфика.
Първо, в тъмното време на денонощието очертанията на обектите са по-ясни, с по-силни светлини, които най-често са възприемани в бяло, червено и оранжево.
Второ, наблюдавайки обекта денем при добра видимост, формата му варира от овална до дисковидна, но понякога е и триъгълна. На външен вид обектът изглежда метален. Обикновено се наблюдава доста високо над земята. Има случаи, когато увисва над повърхността неподвижно, а след това рязко отлита.
Трето, има радиосмущения, особено в момента на визуално наблюдение на НЛО.
Що се отнася до общите особености на НЛО, за тях е свойствено следното:
– неидентифицираният обект се наблюдава, летящ във въздуха, без каквото и да е взаимодействие със заобикалящия свят;
– НЛО предизвикват смущения в електронните устройства и автомобилите; появяват се необясними рисунки в полетата;
– има очевидци на НЛО, които съобщават за това, но не влизат в контакт с тях.
Според уфолози съществуването на НЛО може да се обясни с няколко хипотези. Най-разпространената от тях е, че те принадлежат на извънземни и това са техните космически кораби. Единият вариант е да идват от други планети. Другият е, че на Земята съществуват паралелни светове. Техните жители изпращат тези кораби или те попадат при нас случайно.
В същото време скептиците и прагматиците твърдят, че всичко необяснимо в небето в действителност са земни феномени и се поддават на логично обяснение. А обектите над земята са мит, измислен от хората, за да облекчат живота си в сложни времена.
Често може да се чуе предположението, че неидентифицираните летящи обекти са построени от хора, информацията за които се намира в тайна и може би в това са замесени военните.
Каквито и версии да предлагат учените по света, не може да се даде точен отговор какво представляват НЛО, на кого принадлежат и откъде идват. Неоспорим факт е, че неидентифицираните летящи обекти действително са зафиксирани над Земята и не само от обикновени очевидци. Снимките от Марс също са косвено потвърждение, че човешката цивилизация не е единствената в Космоса. И хората трябва да са готови един ден да се срещнат представители на други светове…

Вестник “Феномен”, бр. 46, 2014 г.

%d bloggers like this: