Феноменът на безсмъртните

Съществуват легенди за безсмъртни хора, които са виждани в различни векове и при това изглеждат така, сякаш не са остарели и с ден.  Може би съществуват и днес, но вече се подвизават под други имена…

АПОЛОНИЙ ТИАНСКИ

Аполоний Тиански е връстник на Иисус Христос, роден три години преди новата ера. Той посещава много страни в античния свят, изучава тайните на жреците на Древна Индия и Вавилон, съвременниците му приписват множество чудеса.
Надживявайки десет императори, на 70-годишна възраст Аполоний Тиански се връща в Рим, където по заповед на император Домициан е даден на съд с обвинение в чернокнижие. Но се случва чудо: пред очите на всички Аполоний изчезва от препълнената съдебна зала.
Смята се, че той успява да създаде еликсир на безсмъртието. През XII век живее философът и алхимик Артефиус, от когото до наши дни са достигнали два тайнствени труда, изпълнени със загадки и недомлъвки – трактат за философския камък и съчинение за пътищата за удължаване на живота.
Мнозина съвременници смятат, че под името Артефиус се крие Аполоний Тиански, и привеждат основателни аргументи в защита на подозренията си.

АХАСФЕР, ИЛИ ВЕЧНИЯТ ЕВРЕИН

1203-2

Според религиозните сказания по време на своя път към Голгота Христос в крайно изтощение се подпира до стената на къщата на някой си Ахасфер. Но жестокият евреин не му позволява и за секунда да си отдъхне под тежестта на дървения кръст, и го прогонва. Тогава Спасителят го обрича на вечни скитания без надежда някога да постигне покой или смърт.
Но ето че на различни места и в различни векове се появява човек, когото мнозина отъждествяват с личността на Ахасфер. Италианският астролог Гуидо Бонати го среща в испанския двор през 1223 година. Пет години по-късно за него се споменава в хроника на абатство „Свети Албан“ (Англия). Арменският архиепископ, посетил абатството, разказва за срещите си с Ахасфер в Армения.
Човекът, представил се за Ахасфер, помни събития с повече от хилядолетна давност: помни външността на апостолите и много подробности от живота на хората, за които никой от съвременниците му не знае нищо.
През 1242 година този човек се появява във Франция. Следват два и половина века мълчание в историческите хроники. И ето че през 1505 г. за Ахасфер се говори в Бохемия, а след няколко години го виждат в арабския изток. А през 1547 г.
отново в Хамбург.
През 1575 г. го засичат в Испания, през 1579 г. – във Виена, през 1604 г. – в Париж, 1633 г. – в Хамбург, през 1642 г.
– в Лайпциг, през 1658 г. – в Стамфорд (Великобритания)…
В края на XVIII век вечният странник отново се появява в Англия, където му устройват изпит при професорите от Оксфорд и Кембридж. Познанията му за най-древната история и географията на най-отдалечените кътчета на Земята, които той твърди, че е посетил, са поразителни. Ахасфер говори едва ли не на всички езици – както европейски, така и източни.
Скоро този човек се появява в Дания, а след това и в Швеция, където следите му отново се губят.

СЕН-ЖЕРМЕН

1204-2

През втората половина на XVIII век вниманието на съвременниците е привлечено от още една тайнствена личност – граф Сен-Жермен.
Граф Сен-Жермен поразява с необичайната си осведоменост за миналото. Появата му привежда в изумление и възторг възрастните аристократи, които си припомнят, че са виждали този човек още в детството си, в салоните на своите баби.
И оттогава той изобщо не се е променил.
Сен-Жермен се появява също така тайнствено, както и изчезва. Смята се, че смъртта му настъпва през 1784 година в уединен замък в Голщиния. Но нито на една надгробна плоча в окръга няма име Сен-Жермен.
Много години след тази смърт познати на Сен-Жермен срещат графа в различни европейски градове. Той присъства на срещата на франкмасоните в Париж година след мнимата си смърт.
През 1788 г. го виждат във Венеция, а в годините на Френската революция графът е разпознат в един от затворите, където са хвърлени с присъди аристократи.
30 години след смъртта на Сен-Жермен възрастната аристократка мадам Жанлис, която добре познава графа на младини, го среща в кулоарите на виенския конгрес…