Учените предричат гибел за Северна Америка

nkenknk

 Тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка е една от най-активните сеизмични зони на нашата планета. Там се намира обект, който учените наблюдават с тревога – разломът Сан Андреас. В последните години сеизмолозите отбелязват, че континенталните плочи са се активизирали и все по-плътно се притискат една в друга. Колкото повече нараства напрежението, толкова по-силен ще е избликът на енергия. Затова мощното земетресение в Калифорния е неизбежно и е само въпрос на време.

Разломът Сан Андреас се раздвижва

В петък, 20 ноември, поради изместване на грунта беше затворен участък от пътя Васкес Каньон, намиращ се на около 30 км от Лос Анджелис и на 20 км от разлома Сан Андреас.

По информация на Департамента за обществена дейност на Лос Анджелис пукнатините в земята остават активни и продължават да се разширяват. В момента дълбочината им е почти 2 метра.

ehxngyvrgSo

9vUrCCNu_Zs

5MUiH3qQSzE

lGHGKHpDSfc

7qmFlK1ietE

kb_3Vfsere4

Но разломът Сан Андреас не е единствената конфликтна точка на картата на Северна Америка. Друг разлом – Ню Мадрид, също заплашва да разцепи континента на две.

По този повод великият американски пророк Едгар Кейси пише: „Цялата страна ще претърпи различни изменения. В Америка най-значителните ще настъпят по североатлантическото крайбрежие. Ню Йорк също трябва да бъде нащрек! Ще потънат много райони по Източното крайбрежие около града. Много преди това обаче ще изчезнат южните части на щатите Каролина и Джорджия”.

72654195

Кейси отбелязва, че много райони от Източното крайбрежие ще бъдат разтърсени от земетресения, както и по Западното. В резултат на това ще се образуват нови разломи в земната кора. В резултат водите на Големите езера ще се влеят в Мексиканския залив.

Ето как ще изглежда светът в края на този век според прогнозите на Кейси. На картата ще е потопена практически цяла Източна и Централна Америка, под вода ще е значителна част от западните щати. Но двата активни разлома, на границите на които се намира материкът, са опасни и с това, че те постоянно притискат друга конфликтна точка в САЩ – Йелоустоунския вулкан.

Учените се опитват да прогнозират каква ще бъде картината на тази катастрофа. За мащабите й може да се съди по някои сведения от историята на планетата.

Преди 74 000 години на индонезийския остров Суматра избухва вулканът Тоба. Взривната вълна десетки пъти обикаля земното кълбо. Хиляди кубически километра пепел са изхвърлени от гигантския кратер. И за десетилетие на планетата се възцарява студ, защото пепелта закрива Слънцето и лъчите му не достигат Земята, която започва да изстива.

По своята мощ Тоба е съпоставим с Йелоустоун. Такъв взрив може да прекрои картата на планетата и да потопи земята задълго в състояние на вулканична зима. Но това не е всичко. Потъването на градовете под вода ще доведе до екологични катастрофи, от които вече няма да можем да се съвземем. Йелоустоун е наричан още „ахилесовата пета на САЩ”. И най-малкото въздействие в тази зона ще изтрие свръхдържавата от лицето на земята.

Колко още ще спи гигантът?

Вулканолози и учени спорят. Едните смятат, че в близките сто, а може би и хиляда години изригване няма да има; другите са уверени, че катастрофата е близо.

Кога може да се случи това?

Един от най-близките срокове например започва от 9 март 2016 г. поради настъпването в района на пълно слънчево затъмнение. Обикновено при този природен феномен в течение на месец се отбелязват земетресения по цялата повърхност на преминаващите слънчеви затъмнения. В този период може да бъде увеличено и налягането на магмата.

Земетресенията и изригванията на вулкани не са локални събития. Случващото се в една част на планетата неизменно се отразява и на други места. Сеизмолозите се опасяват, че заради нарастващата вулканична активност ще се активизира и без това неспокойното дъно на Атлантика, което редовно е разтърсвано от трусове.

Средната температура на Земята вече се е повишила с един градус и продължава да расте. Заради топенето на ледовете под вода ще се окажат значителни територии от Северна Америка и цяла Централна Америка, практически цяла Европа ще се окаже на дъното на Световния океан. Върху новата земна карта няма да присъстват Япония, Югоизточна Азия, от Китай ще останат само високопланинските райони. В по-малка степен ще пострадат Африка и Южна Америка.

Световният потоп най-вероятно няма да настъпи внезапно. За топенето на ледените шапки ще са необходими десетки, а може би и стотици години, ако този процес въобще продължи.

Преди около година японски учени от Националната агенция по морски изследвания правят сензационно заявление: глобално затопляне няма да има. От страната, където е подписан Киотският протокол за борба с парниковия ефект, тези думи звучат странно. Но спецалистите настояват, че всичко показва, че се приближаваме към нов ледников период. Прогнозите за глобално затопляне не се оправдават. Това се потвърждава и от промяната в обстановката в Арктика, където от 2012 г. насам ледената покривка нараства.

Ако този процес продължи, скоро човечеството може да се окаже на прага на нов ледников период. Според прогнозите неговият пик ще бъде в средата на настоящия век. Тоест съвсем скоро температурата в Източна Европа дори през лятото може да не се покачва над нулата. А около Полярния кръг животът просто ще изчезне.

Последният такъв ледников период е бил в средата на XVII и началото на XVIII в. От студовете тогава силно пострадва Европа. Причината за застудяването през Средновековието според изследователите трябва да се търси в Слънцето. Ние се приближаваме към т.нар. „минимум на Маундер”.

„Минимумът на Маундер” също е обичайно явление, което съществува от векове, но все още не е изучено докрай. На Слънцето има петна. В периода на „минимума на Маундер” те стават в пъти по-малко и слънчевото излъчване намалява. Слънчевите петна не са постоянно явление, броят им ту се увеличава, ту по непонятни причини практически изчезва.

Петната изчезват, когато Слънцето се намира в стадий на най-слаба активност. Петната представляват изхвърляне на енергия, т.е. Слънцето изхвърля част от нагретия водород, част от топлинната енергия, част от енергията на елементарните частици. И колкото повече слънчеви петна има, толкова нашата звезда е по-активна, толкова повече процеси се извършват на нея. А липсата на тези петна води до понижаване на температурата на слънчевата повърхност.

Опасенията на вярващите обаче се основават на някои предсказания от Свещеното писание – в Стария и Новия завет. Така например в Книгата на пророк Илия е казано: „Слънцето ще се превърне в тъма и луната – в кръв, преди да настъпи ден Господен, велик и страшен. Всеки, който призове името Господне, ще се спаси; защото на планината Сион и в Йерусалим ще има спасение, както е казал Господ, и у останалите, които призове Господ“ (гл. 2, стих 31 – 32).

Подобно събитие се описва и в Деяния на апостолите: „Слънцето ще се превърне в тъма, и луната – в кръв, преди да настъпи ден Господен, велик и славен“ (гл. 2, стих 20). Има подобно предсказание и в Апокалипсиса (Откровение на св. Йоан Богослов): „И когато Той свали шестия печат, видях, че настъпи велико земетресение и слънцето стана мрачно като власеница, и луната се обля в кръв“ (гл. 6, стих 12).

1428150218_lunnoe-zatmenie

Темата за края на света, свързана с „тетрадата“ лунни затъмнения, смесени с шест пълни луни, развиват американските пастори Марк Билц и Джон Хеги. Те твърдят, че такива планетни констелации непременно ще съвпаднат с космически катаклизми – сблъсък на Земята с някакво небесно тяло. Своите предсказания пасторите аргументират с това, че тетрадите, които са настъпвали в древността, винаги са съвпадали с най-важните събития от свещената история, отбелязани както с трагизъм, така и с прослава на Всевишния.

Студът ще нараства и по още една причина. Освен че Слънцето ще намали своята активност, голяма роля в този процес ще играе и космическият прах, който е резултат от сблъсъка на метеорити и разрушени комети, намиращи се около него. Попадайки в нашата атмосфера, те ще препятстват проникването на слънчевите лъчи. И енергията на и без това отслабената звезда ще намалее още повече. А това гарантира глобално захлаждане и дори настъпване на малък ледников период. И това също се е случвало в историята на планетата, и то сравнително неотдавна.

В близко време всичко може да се повтори – Европа отново ще замръзне. И предвестници на бъдещите студове се наблюдават още сега – през 2012 г. например каналите във Венеция замръзнаха. Безжизнената пустиня Сахара ще се превърне в истински рай на земята. За това ще способстват не само влажният климат и понижаването на температурите. Учените са доказали, че под безкрайните пясъци на дълбочина десетки метри има гигантски запаси вода…