Трябва ли да се дезинфекцират продуктите от магазина

До момента няма доказателство, че COVID-19 се предава чрез храната. Най-голямата опасност представляват хората, които се намират в магазина заедно с вас. А какво може да се каже за продуктите по рафтовете, които са докосвани и от други клиенти? Отговаря Доналд Шафнер – микробиолог и експерт по безопасност на храните от Университета „Рутгерс“.

Съществува мнение, че купените продукти трябва да се държат на открито, в гаража или на балкона в продължение на три дни, за да загине евентуално намиращият се по тях коронавирус. „Наистина ли смятате да държите млякото, сладоледа, месните деликатеси на улицата в продължение на три дни? Това просто ще развали продуктите и ще се отровите“, предупреждава експертът. Но всъщото време, има и рационално зърно – вирусът се инактивира при стайна температура с период на полуразпад около осем часа. Това обаче е вярно само ако донесените от вас продукти са заразени и обикновеното докосване до тях ще ви зарази, което е малко вероятно.

Друг често задаван въпрос е нужно ли е да се дезинфекцира опаковката на прокуктите. Микробиологът отбелязва, че ако това ви безпокои, достатъчно е просто да измиете ръцете си преди хранене, след като сте разопаковали покупките си. Но не е необходимо да миете със сапун плодовете и зеленчуците, тъй като препаратът може да предизвика гадене, повръщане и диария при попадане в организма. Доналд Шафнер привежда и мнението на други научни експерти, в това число и на Агенцията по храните, че за измиването на пресните плодове и зеленчуци е достатъчна студената вода.

Въпреки популярното мнение многократните чанти и повторното използване на пакетите не е толкова опасно, колкото изглежда. Теоретично е възможно на повърхността на торбата за многократна употреба да се намират микроби, в това число и коронавирус. Но едновременно с тях присъстват и множество болестотворни бактерии, от които ни спасяват миенето на ръцете и изпирането на чантите.

Ученият съветва и как да съкратим времето на пребиваването си в магазина, като съставим списъка за пазаруване по реда на посещение на различните отдели: млечните продукти са групирани отделно, плодовете – отделно. Така няма да не се налага да се връщаме и да кръстосваме магазина многократно. И разбира се, да не забравяме да спазваме разстояние с другите клиенти (1,8−2 метра).

Учени от Университета в Хонконг посочват температурата, при която коронавирусът е особено активен. Резултатите от изследавнията са публикувани в портала medRxiv.

Според изследователите „любимата“ температура на коронавируса е около +4оС. Ако не се прави дезинфекция, в такива условия той остава активен в продължение на 14 дни. Коронавирусът SARS-CoV-2 не понася високите температури – при 70оС се дезактивира за 5 минути.

Освен това хонконгските учени са установили върху какви повърхности той е най-дълго активен. Оказва се, че върху хартия се дезактивира след 3 часа, върху дрехи и обработено дърво се задържа до 2 дни, върху стъкло – 4 дни, върху пластмаса – до 7 дни. Също толкова – седем дни – коронавирусът остава и върху повърхността на медицинските маски.