Тайните на Червената планета

3333

Напоследък новините около Марс повече подхождат на фантастичен роман или филм.

– Американският специалист по физика на плазмените частици Джон Бранденбург стигна до извода, че древният живот на Марс може би е бил унищожен от ядрен удар от Космоса.

– Бивша служителка на НАСА, работила през 70-те години, разказа пред американска радиостанция, че с очите си е видяла запис, на който хора се разхождат по повърхността на Марс. Освен нея фигурите са забелязали още шест души.

– Учените откриха в метеорит доказателства за живот на Марс.

– Марсоходът „Куриосити” откри следи от древни езера на Червената планета.

На какво се дължи това активизиране на темите за възможен живот на Марс? Засиленият поток от подобни новини в информационното поле явно не е съвпадение; по-скоро хората са подготвяни за възприемането на информация, която по-рано е била недостъпна и която би могла да преобърне нашите представи за света. В същата посока работи и жанрът фантастика (която днес вече далеч не е научна) – потокът от романи и филми с фантастичен сюжет не намалява.

Що за информация може да е това? Хипотезите са различни.

  1. На Марс действително е имало живот в миналото.
  2. Като вариант на горната точка – на Марс е съществувала човешка цивилизация (ако е така, то и земната цивилизация е значително по-древна, отколкото е прието да се смята).
  3. Днес хора има не само на Земята.
  4. Провеждат се засекретени изследвания на Марс от земни правителства и тайни организации.
  5. Не е изключен и вариантът, че такова нагнетяване на информацията за Марс е с цел да отвлече хората от нарастващите глобални проблеми в света (екологични, демографски, икономически и др.), като се използва влечението на човека към неизвестното.
  6. Възможно е също това е да продуцентски трик в навечерието на премиерите на поредните фантастични блокбастъри.
  7. Други варианти…

Хипотезите не са взаимно изключващи се и каквато и да е причината, повишаването на активността на „марсианската” тема не е случайно.

В тази връзка се разглежда в друга светлина и разгръщащата се „марсианска надпревара”: кой пръв ще изпрати пилотирана експедиция до Червената планета (което изглежда странно след десетилетията липса на интерес към тази тема):

– САЩ изстреляха космическия кораб Orion, като направиха първата стъпка за изпращане на човек на Марс;

– през 2040 г. Русия планира да създаде ракета за полет до Марс;

– други страни също заявяват за своите планове за пилотиран полет до Марс.

Засега се провежда (и се планира то да стане още по-активно) изследване на Марс с помощта на междупланетни станции и марсоходи (САЩ, ЕКА, Русия, Индия, Китай, Япония). Може би няма да мине много време и все пак ще разбулим тайните на Червената планета…

 

Марсоходът засне левитиращ камък на Червената планета

 1212-51

На снимката, предадена от Марс от робота „Кюриосити” (NASA Mars rover Curiosity) се вижда левитиращ обект, който се рее на няколко сантиметра над повърхността на планетата и хвърля сянка върху нея.

Няма разумни обяснения на марсианския феномен. Разбира се, левитацията е реално явление, което може да се дължи на силно магнитно поле. В него буквално могат да „увисват” обекти, притежаващи диамагнитни свойства. За разлика например от гвоздея магнитът не привлича такива обекти, а обратното – отблъсква ги.

Марс обаче не притежава дори природен магнетизъм, а е откровено фантастично да се предполага, че някой е създал изкуствено магнитно поле. Почти като във филма „Аватар”, в който левитират цели скали, наситени с екзотична материя.

1204-51

Снимката с левитиращия камък е направена на 29 януари 2014 година – на 527 ден от пребиваването на „Кюриосити” на Марс. Ровърът снима с две навигационни камери – лява и дясна (Navcam: Left B и Navcam: Right B). Съответните снимки са качени на официалния сайт на НАСА и позволяват да се разгледа камъкът-чудо от различни ъгли. Но все едно, колкото и да го гледаме, изглежда сякаш той е увиснал над повърхността…

%d bloggers like this: