Тайните на подводните градове

ancient-city-672x372

Несъмнено, всички са чували легендата за Атлантида, потънала в морската бездна, така и неоткрита и досега. Но затова пък са намерени други подводни градове, всеки от които колкото зловещ, толкова и изумителен…

 

ПОРТ-РОЯЛ, ЯМАЙКА

port-royal

Някога този град бил печално известен в целия свят със своите пирати, проститутки, барове и необуздани нощни веселби – наричали го „най-мръсния и греховен град на земята”.

Но през юни 1692 г. чудовищно земетресение със сила 7,5 бала разтърсило Ямайка и Порт-Роял потънал, отнемайки живота на две хиляди свои жители. Била ли е катастрофата фатално произшествие, или е разплата за извършените грехове? Векове наред хората са убедени във второто.

В последващите години след бедствието един от най-големите градове в Новия свят – Порт Роял, продължил да потъва и днес вече е скрит на 20 метра в океанските дълбини. Потъналият град е невероятно популярно място за археологически изследвания, защото там и днес се намират почти идеално съхранени артефакти.

ПИРАМИДИТЕ ЙОНАГУНИ, ЯПОНИЯ

yonaguni-island-japan-1

Специалистите все още спорят дали паметникът Йонагуни, намиращ се недалеч от крайбрежието на Япония, е човешко дело, или природен феномен.

Макар че има свидетелства в подкрепа на последната теория, все пак, гледайки каменните тераси с триъгълна форма, образуващи пирамида, е трудно да се повярва в това. Тя се извисява на 76 метра над морското дъно и като магнит привлича аквалангисти от всички краища на света.

Ако пирамидите наистина са дело на човешки ръце, както смятат експертите, това вероятно е станало във времената на последния ледников период – преди около 10 000 години пр.н.е.

ДВАРКА, КАМБЕЙСКИ ЗАЛИВ, ИНДИЯ

Dwarka-Gulf-of-Cambay-India

Древният град на бог Кришна някога се смятал само за мит, но руините, открити през 2000 г., вдъхнали живот на това старо индийско предание.

Легендата гласи, че Кришна притежавал великолепен град, където имало 70 хиляди дворци от злато, сребро и други скъпоценни метали. Градът процъфтявал, но след смъртта на Кришна Дварка потънал в морето.

Руините се намират на дълбочина 40 м под водата в залива на съвременния Дварка – един от седемте най-древни градове в Индия. Акустичните изследвания, чиито резултати поразили специалистите, показали, че руините имат удивително точни геометрични форми.

Много артефакти били открити на това място, но може би най-важната находка станал един, отнесен към 7500 г.пр.н.е., който потвърждава теорията, че е напълно възможно руините да са част от древния град на бог Кришна.

ЛЪВСКИЯТ ГРАД ПОД ЕЗЕРОТО ЦЯНДАОХУ, КИТАЙ

Lion-City-of-Quiandao-Lake-China

Най-впечатляващият подводен град в света – Лъвският град в Китай, е наистина чудо.

То бил построен в епохата на Източната династия Хан около 25 – 200 г. от н.е. и по площ е равен на около 62 футболни игрища. Днес градът се намира на дълбочина 25 – 40 м под повърхността на Езерото на хилядите острови – изкуствен водоем, създаден през 1950 г. за изграждане на язовир.

Скулптурите, които украсяват града, по изящество си съперничат дори с александрийските, затова не е чудно, че Лъвският град е една от най-популярните туристически дестинации в Китай.

ПОДВОДНИЯТ ДВОРЕЦ НА КЛЕОПАТРА, ЕГИПЕТ

Cleopatras-underwater-palace-Egypt-.

До бреговете на Александрия се намира предполагаемият дворец на Клеопатра – царицата на древен Египет. Смята се, че руините са се озовали под водата в резултат на земетресение преди повече от 1500 години и до неотдавна били скрити от очите на хората.

Археолози твърдят, че недалеч от двореца са намерили храм на Изида. Днес на мястото на руините са открити повече от 140 артефакта и експертите смятат, че са попаднали на гробницата на Клеопатра и на древен музей в руините.

Остава да се надяваме, че скоро руините ще бъдат достъпни за туристи и дайвери, което ще позволи на хората отблизо да се насладят на вълшебствата на двореца на Клеопатра.

 

%d bloggers like this: