Тайните на оловните книги, описващи живота на Иисус

В пещера в Северна Йордания са открити древни манускрипти, изобразени върху оловни пластини, скрепени с тел. Колекцията от 70 книги е открита в периода 2005 – 2007 г. Но находката, която според учените е способна да преобърне цялата библейска история, става известна на широката общественост едва напоследък.

Книгите са намерени в област на Йордания, откъдето християните бягат след падането на Йерусалим през 70 г. Според първоначалните изследвания на метала находката може да бъде датирана към I в. от н.е., което я прави най-древната реликва на християнството. Според специалистите оловните пластини, всяка от които с размер не по-голям от кредитна карта, съставят споменатата в Библията „Книга на откровенията“. Манускриптите са написани на иврит с използване на йероглифи. Част от текста вече е разшифрован. В него се разказва за Месията, Разпятието и Възнесението.

Специалистите смятат, че реликвата е свидетелство за неюдейския произход на християнството. За това говорят символите по обложките на книгата: кръстове, отнасящи се към римската култура, и светилници със седем свещи, които са били строго забранени за изобразяване за евреите.

Ако догадките на учените относно оловните книги се потвърдят, несъмнено това ще се превърне в световна сензация, тъй като ще разкрие уникална информация за живота и смъртта на Иисус.

 

%d bloggers like this: