Тайната на планината Хуашан

 37677215

Китайска поговорка гласи: „Ако посетите петте свещени планини на Китай, можете да не ходите в други планини”. Става дума за планината Хуашан – център на даоски религиозни практики и място за занимания с алхимия. Казват, че там е живял самият Лао-Цзъ. Наскоро в недрата на Цъфтящата планина е открит комплекс загадъчни пещери.

Цъфтящата планина Хуашан е наречена така, защото върховете на този комплекс от пет планини образуват лотосов цвят. Планините са на разстояние около 3 км една от друга и са ориентирани по посоките на света: център, юг, север, изток, запад. Хуашан е западната свещена планина. Това е необичайно живописна местност, но изкачването към върха е много опасно. Пътечките са тесни и криволичат по протежение на 12 км. Оплитайки със серпентините си скалите, в края на краищата те се събират на най-високата точка на комплекса – на 2100 метра. Малцина от поклонниците се решават да изминат този екстремен маршрут.

30024670

ТАЙНИ, СКРИТИ В ПЛАНИНАТА

Необичайната и трудно достъпна Хуашан днес е известна с грандиозните си пещери, открити там в края ХХ и началото на ХХІ век. Всеки, който е имал щастието да ги види, твърди, че те са едно от чудесата на света.

Уникалните подземия в скалите в южната част на провинция Анхой (Китай), на изток от град Тунси, са намерени случайно през 1999 г. от местен селянин, който толкова е поразен от видяното, че веднага съобщава за находката си на властите. Пещерите предизвикват истински фурор в научния свят, а към района на Хуашан се устремяват учени, изследователи, журналисти, туристи.

Пещерите се намират на 30 градуса северна ширина – т.е. на един паралел с пирамидите в Гиза, свещената планина Кайлас в Тибет и Бермудския триъгълник и сякаш затварят тази мистериозна верига. Едва ли такова разположение може да се смята за чиста случайност.

ПОДЗЕМНИЯТ КОМПЛЕКС

При предварителния оглед на пещерите, изследователите са поразени от мащаба на видяното. Подземният комплекс на планината Хуашан превъзхожда по размери всички известни до този момент подобни съоръжения. Всичките 36 пещери са номерирани и много от тях все още нямат название.

27055109

Например общата площ на 2-рата и на 35-ата пещера превишава 17 хиляди кв.м. Пещарата под номер 35 е наричана още подземен дворец. Очевидно това почетно название й е дадено заради наистина кралските й размери. Тя е разположена на дълбочина 170 метра, а площта й е 12 600 кв.м. За да се попадне в това великолепие, трябва да се мине по 20-метров тунел.

В средата на подземния дворец има 26 огромни каменни колони – исполински стълбове са с диаметър над 10 метра, подпиращи сводовете на пещерата.

25690114

Тук могат да се видят подземни езера и басейни с прозрачно чиста вода, през която се вижда дъното. Отделни зали, каменни стълби, мостове през подземните реки… Любопитното е, че всички водоеми се намират на 2 метра под нивото на река Ксинян, течаща в долината на планината Хуашан. Удивлението на учените предизвиква и странното двуетажно съоръжение с балкон, откъдето пред посетителите се разкрива цялата панорама на пещерата.

Друга пещера, наречена Хуанси, също се отличава с огромна площ – 4800 кв.м при дължина 140 метра. В нея има няколко помещения: просторна зала с колони, басейни и няколко малки стаи от двете страни на тунела.

Всички подземни помещения са многоетажни и имат неправилна, причудлива форма. Но се създава впечатлението, че този, който е създал всичко това, е обмислил детайлите в подробности. Съвсем наскоро във 2-рата и в 36-ата пещера са открити 18 барелефа.

19147890

MINOLTA DIGITAL CAMERA

88074294

Не предизвиква никакви съмнения фактът, че пещерите са дело на човешките ръце. Загадка остава обаче къде са изнесени материалите, които остават след издълбаването на камъка.

Следващият въпрос, който озадачава учените, е какви технологии са използвали строителите, щом ъгълът на наклона на вътрешните стени точно повтаря външния ъгъл на наклона на планината и нейните извивки? По какъв начин хората са успели да постигнат такъв необичаен интериор? Те не биха могли да работят в пълна тъмнина, значи по някакъв начин са осветявали помещенията, но не са открити никакви следи от огън…

Съвършено удивителен е и фактът, че пещерите са напълно защитени от ехо, сводовете и стените са устроени така, че поглъщат звуците, осигурявайки пълна тишина. Защо? Може би ехото би попречило да се произнасят молитви…

Удивителното е, че такова мащабно съоръжение не е описано никъде. Само в ръкопис на китайския историк от династията Хан (135 – 87 г.пр.н.е.) се споменава за планината Хуашан, но не и за пещерите.

Целта на строителството на тези съоръжения си остава загадка. Няма съмнение, че те не са служели за жилища. Тогава за какво? За медитация и богослужения? Но в тях няма нито настенна живопис, нито някакви божества, затова е съмнително да са служели за култови цели. Ако все пак са древни храмове, то какви обреди са се провеждали в тях, а главното – от кого?…

Или това е бил някакъв секретен обект, място за дислокацията на войски например.

Версиите на много, но нито една от тях засега не е потвърдена с доказателства…

%d bloggers like this: