Съкровища от дълбините

5004

Кой не е мечтал като дете да открие съкровище? Оказва се, че в морските дълбини се крият едни от най-богатите съкровища на потънали кораби…

 Потъналият кораб край залива Салкомбе

5012 

Това е може би едно от най-древните корабокрушения в света. Търговски кораб превозвал медни слитъци и олово още през 900 г.пр.н.е. Откритият  товар е свидетелство, че още в древността търговията е била развита.

 Потъналият кораб от Белитунг

 5022

Арабски кораб потънал в далечната 820 г., бил открит от рибари недалеч от бреговете на Индия през1998 г. На кораба са намерени множество златни и сребърни предмети от времето на династията Тан, както и керамични изделия уникати. Стойността на съкровището е изчислена на 80 млн. долара.

 Корабът SS – Централна Америка

 5032

Американски параход потънал през 1857 г. 153 души – главно жени и деца, успели да се спасят; останалите 400 души, намиращи се на борда, загинали. Заедно с тях потънали около 15 тона злато, добити по време на Калифорнийската златна треска. Изгубените съкровища се оценяват на сума около 100 – 150 млн. долара.

 Потъналите съкровища от Антикитера

5042

Потънал античен римски кораб бил открит през 1901 г. в Егейско море, недалеч от остров Антикитера. Гмуркачи успели да извадят бронзова статуя на юноша и множество други артефакти. Освен това на кораба бил открит антикитерският механизъм, използван за изчисляване на движението на небесни тела. Стойността на намерените богатства се оценява на 120 – 160 млн. долара.

 Корабът S.S. Republic

 5051

Край бреговете на Джорджия било открито съкровище на сума 120 – 180 млн. долара. В трюмовете на потънал параход били намерени хиляди златни двадесетдоларови монети, предназначени за възстановяването на южните щати след Гражданската война от 1861 – 1865 година.

 Корабът Bom Jesus

 5061

Когато геолозите от De Beers – международна корпорация, занимаваща се с добив, продажба и обработка на природни диаманти, открили край бреговете на Африка кораба, буквално заровен в пясъка на плажа, те били силно удивени. Намерили невероятно количество златни монети, оръдия, мечове и слонски бивни.

 Корабът SS Gairsoppa

 5071

Британският кораб с тонове сребро, чугун и чай бил атакуван от немска подводница U-37. Стойността на съкровището се оценява на 200 млн. долара.

 Флагманският кораб „Вайда”

5081

Този кораб е забележителен с това, че е единственият открит някога пиратски съд. На него са намерени множество ценни оръжия, монети и други артефакти на обща сума 400 млн. долара.

 „Нуестра сеньора Де Аточа”

 5091

Испанският галеон потънал близо до крайбрежието на Флорида в резултат на буря. Корабът превозвал предимно ценности, затова сред останките му били намерени множество златни и сребърни слитъци, сребърни монети, бижута, мед, оръжия на обща сума 450 млн. долара.

 „Нуестра сеньора Де лас Мерседес”

51010

Испанската фрегата потънала край Гибралтарския пролив. Товарът й – тонове злато и сребро в испански монети, бил оценен на 500 млн. долара. Това съкровище се смята за най-ценното, откривано някога на морското дъно.

 

%d bloggers like this: