Супервулканът в Йелоустоун ще изригне до седмици

ik53s7b_1-o

За опасността от изригването на вулкана се говореше още миналата година, а главен повод за безпокойство са подземните трусове.

Според геолога Ханк Хеслер от Йелоустоунския национален парк скоро ще настъпи непоправима природна катастрофа – изригването на вулкана, върху който се намира паркът. По негови данни през 2014 г. са зафиксирани около 1900 земетресения на цялата територия на Йелоустоун, като силата и броят на трусовете продължават да растат, а неотдавнашното издигане на нивото на земята в резервата също е белег за наближаваща катастрофа.

Ако опасенията се потвърдят и гигантският супервулкан под националния парк изригне, огромна територия рискува да се превърне в „мъртва зона”. Освен това според геоложките данни супервулканът може да изригва на всеки 30 000 години, а последния път това се е случило преди почти 65 000 години – следователно той отдавна е готов да се събуди. И този момент не е далече.

Depositphotos_9006775_s_default

Ханк Хеслер се занимава с изучаването на супервулкана под Йелоустоун от 2002 г. Над вулкана ще се образува огромна озонова дупка, поради което слънчевата радиация ще превиши чернобилската. Възможната катастрофа напълно ще измести акцента от военните конфликти и ще предотврати всякаква възможност за планиране на бъдещето. А пепелта ще покрие още около 1500 км наоколо. Вулканът ще изхвърли около 3000 куб. м пепел, която ще закрие Слънцето за няколко години, милиарди тонове серен двуокис ще се излеят под формата на киселинни дъждове, които ще унищожат голяма част от растенията на планетата – ще настъпи „ядрена зима”. Температурата рязко ще се понижи. От природния катаклизъм ще пострадат страните, намиращи се по 50-ия паралел, където климатът ще стане арктически.

Apokalipsis-priblizhaetsya-Supe

Днес не само учени, но и обикновени домакини обсъждат какво ще стане, ако не дай боже, на Земята падне огромен метеорит или изригне свръхмощен вулкан. Водят се спорове за последствията, правят се опити за прогнозиране.

В същото време, ако се обърнем към човешката история, можем напълно достоверно да узнаем какво се е случило в миналото.

Древни историци свидетелстват, че първите векове на нашата ера са били много благоприятни за земеделие. Климатът е бил толкова топъл, че на територията на Великобритания се е отглеждало грозде. Но в края на IV век е започнало захлаждане, чието влияние се е усещало в Европа чак до VIII век, като средната температура е била най-ниската за последните 2000 години.

krakatau-1883

Особеното внимание на учените обаче привлича катастрофата от 535 – 536 г., в резултат на която в Европа настъпват „години без лято” и „времето на помръкналото слънце”. Предполага се, че причината за тези изменения е изригването на вулкан, значително по-мощен от знаменития Кракатау, когато в атмосферата са изхвърлени милиони тонове вулканична пепел. Според изследователите това силно наподобява ефекта на ядрена зима, съвпадащ с общото захлаждане.

В книгата си „Войната с вандалите” византийският писател от VI в. Прокопий Кесарийски пише за катастрофата от 535 – 536 г. следното: „И през тази година настъпи велико чудо: цяла година слънцето светеше като луна, без лъчи, сякаш беше изгубило силата си. Откакто това започна, не спираха сред хората войната, моравата язва и други бедствия, носещи смърт. Това беше десетата година от управлението на Юстиниан”.

Друг автор от онова време – Касиодор, пише: „Въздухът се сгъсти от снега и студа и слабите слънчеви лъчи не можеха да го разредят. Той ставаше все по-плътен, преграждайки пътя на слънчевата топлина…”.

„Слънцето потъмня и остана мрачно в течение на 18 месеца. Всеки ден то светеше само четири часа и светлината му беше не по-силна от слаба сянка”, съобщава Ефеският епископ Йоан…

 

%d bloggers like this: