Седем любовни истории, които променят света

 

Известна максима е, че любовта управлява света. За разлика от повечето афоризми от поздравителните картички този е неочаквано точен. Любовта пронизва всички сфери на живота – от филмите и книгите до самото ни съществуване. Този феномен е от векове. Мнозина в световната история са променяли света, за да направят впечатление на любимия човек…

ДВА РАЗВОДА

Достатъчно е да погледнем опашките пред касите, за да разберем колко популярни са филмите с рейтинг PG-13.
(По американската класификация: „Настоятелно предупреждение към родителите. Съдържанието може да е неподходящо за деца до 13-годишна възраст“.) Осем от десет филма, прожектирани миналата година с най-високи касови резултати, са с рейтинг PG-13. Днес Холивуд е обвиняван, че се увлича от киноленти с такъв рейтинг, които в еднаква степен баламосват и възрастни, и деца.
Въпреки това филмът, заради който е въведен този рейтинг, всъщност не е за деца. Пуснатият през 1984 година филм „Индиана Джоунс и Храмът на обречените“ съдържа много сцени на насилие, включително мозъци на маймуни, деца роби и разкъсано човешко сърце.
Зад кадър остава фактът, че в момента на снимките сърцата на Джордж Лукас и Стивън Спилбърг също са разбити. Мрачните тонове в кинолентата са навеяни от раздялата на Спилбърг с Еми Ъруинг и на Лукас със съпругата му – монтажистката Марсия.

Спилбърг с Еми Ъруинг

Двамата мъже използват филма, за да дадат израз на своите настроения след разводите. Оглеждайки се назад, Лукас казва: „Ние, разбира се, стигнахме до крайност“.

Лукас със съпругата му  Марсия

И е прав. Когато вижда насилието и кръвта, Американската киноасоциация смята за нужно да обяви, че филмът не е подходящ за деца, и създава рейтинга PG-13.

Адолф Айхман е заловен заради приятелката еврейка на сина си

Отговорният за гибелта на милиони хора по време на Холокоста Адолф Айхман повече от десет години е един от най-издирваните военнопрестъпници. Както и всички нацисти, той се укрива някъде в Южна Америка.
И щеше да избегне възмездието, ако не е синът му. Николас Айхман започва да се среща с аржентинката Силвия Херман. Без да знае, че е еврейка, Николас се хвали с ролята си в Холокоста. И дори споменава, че би искал нацистите да „довършат работата си“.
Нищо чудно, че след това заявление двамата се разделят. Най-глупавото, което прави Николас, е, че понякога използва името Айхман. Бащата на Силвия Херман, самият оцелял в Холокоста, чете за Адолф Айхман във вестниците. Обажда се на „Мосад“ и в резултат Айхман-старши е заловен и изправен пред съда.

Адолф Айхман по време на процеса в Израел

Процесът срещу Адолф Айхман през 1961/62 година става повратен момент за жертвите от Холокоста. Това е първият съдебен процес, който се излъчва по телевизията, като по този начин променя отношението на хората към Холокоста. За първи път светът чува да се споменават имената на оцелелите.

Меден месец спасява Киото от атомната бомба

Хирошима винаги ще се асоциира с атомната бомба, която изравнява града със земята. От взрива и радиацията загиват над 100 хиляди мирни жители. Още по-трагично прави събитието фактът, че те губят живота си по волята на случая, тъй като 20 години по-рано един младеж прекарва медения си месец в Япония.
През 20-те години на ХХ в. Хенри Стимсън – бъдещият генерал-губернатор на Филипините, прекарва медения месец със съпругата си в Киото и се влюбва в града. През 40-те години той служи като военен секретар. Във връзка със своите задължения се запознава със служебна информация, в която са изброени петте потенциални обекта за ядрена бомбардировка. Номер едно в този списък е град Киото – древната столица на Япония и център на исторически и художествени паметници. Ударът по града абсолютно би деморализирал цяла Япония и това прави Киото идеалният избор.

Президентът на САЩ Хари Труман

Но Хенри Стимсън изпраща на президента Труман бележка, в която възразява против избора. Той не може да позволи Съединените щати да унищожат града, където той и съпругата му прекарват медения си месец. Трумън се съгласява жителите на Киото и уникалните му културни ценности да бъдат спасени.

Хувър игнорира предупреждението за нападението над Пърл Харбър от морални съображения

По време на Втората световна война Душко Попов е шпионин, работещ за немската армия. Но това е само прикритие. Фактически той е двоен агент на МI-6. Като британски шпионин, той разкрива японския сценарий за нападението над Пърл Харбър.
През август 1941 година Душко Попов заминава за Ню Йорк, за да предаде тази информация във ФБР. Той разказва за нея на няколко агенти, които оценяват важността на съобщението и го съветват да отиде направо при Дж. Едгар Хувър.
Попов и тогавашната му приятелка Тери Ричардсън се връщат обратно в хотела си, където се отдават на изпълнение на „тайната“ задача. Какво друго да се очаква от младеж, който е прототип на Джеймс Бонд?

На Хувър не се харесва фактът, че този чужденец води със себе си жена от Флорида в Ню Йорк, за да прави секс с нея. Според шефа на ФБР това е нарушение на Закона на Ман (федерален закон на САЩ, който забранява укриването на проститутки имигрантки, преследващи „аморални цели“) и заплашва, че ще изпрати Попов в затвора. Тогава Попов просто се връща у дома, а Хувър игнорира всичките му изводи и предупреждения. Няколко месеца по-късно Пърл Харбър е бомбардиран.

Любовницата на Ели Уитни си взема котка, което отлага края на робството с десетилетия

Ели Уитни

В началото на 1790 година робството е в залеза си. Според конституцията през 1807 година трябва да се сложи край на търговията с роби. Фактически робството отива в миналото. Но тогава Ели Уитни изобретява машината за почистване на памук. Последствията от това са глобални.
Памукът става основна култура, изпреварвайки ориза и тютюна. Но за разлика от ориза и тютюна брането на памук изисква огромни усилия. Безпрецедентното търсене на роби и високата доходност водят до бум в търговията с робски труд. Робите значително повишават печалбите на плантаторите, което увеличава още повече търсенето им на пазара на труда.

Това вписва още една позорна глава в американската история, свързана с робството. Тъй като памукът се отглежда и на Запад, там също се появяват роботърговци. Това способства Югът да започне упорито да защитава робството. Кулминацията на тези процеси е Гражданската война.
И всичко това благодарение на една котка. По време на посещение при своята приятелка Ели Уитни вижда котка, която се опитва да хване една кокошка. Котката посяга да я сграбчи, но ноктите й улавят само перата на птицата. Ели разбира, че същата технология може да се използва и за разчесване на памука, без да се разрушават влакната му. Ако котката не беше подгонила кокошката, робството щеше да приключи много по-рано.

Пол Пот обещава да унищожи демокрацията след скъсване с любовницата си

Пол Пот е безнадежден романтик, но се превръща в жесток маниак, подложил цял народ на геноцид. Преди да стане човекът, осъдил на смърт милиони камбоджанци, той е преподавателят по френска литература Салоф Сар.
Преподава в училище една или две години, когато през 1949 г. безнадеждно се влюбва в бившата кралица на красотата и принцеса Сон Мали. Но чувствата й са непостоянни. След петгодишна връзка тя го изоставя заради известния привърженик на демокрацията и вечен политически конкурент на Пол Пот – Сам Сари.

Разривът е разрушителен за Пол Пот. Той се ожесточава и изгубва способността да обича. Нещо повече, ненавистта му към Сам Сари се превръща в ненавист към демокрацията. След раздялата Пол Пот в продължение на няколко месеца изпада в дълбока депресия.
В този период неговият наставник Кенг Вансак се опитва да повдигне настроението му, като му разказва традиционни камбоджански истории за това как принцовете се учат да воюват в джунглите. Пол Пот се отнася към тези истории като към учебно пособие и се отправя в джунглите. Там среща революционери марксисти, които го приобщават към своята идеология и дейност.

Отрязано мъжко достойнство предизвиква Първата световна война

Баронеса Мария Вечера и принцът на Австро-Унгария Рудолф

През 1889 година наследникът на австрийския престол Рудолф е единственият син на императора на Австро-Унгария Франц Йосиф. Те се разбират отлично и на Рудолф е съдено да се възкачи на трона. Но всичко се променя, когато 30-годишният принц среща 17-годишната баронеса Мария Вечера.
Както във всички класически любовни романи, бащата не одобрява избора на сина си. Франц Йосиф настоява двойката да прекрати отношенията си. Но наследникът избира друг вариант – той се решава на съвместно самоубийство с любимата си. Мария обаче не е толкова смела. Затова след нощ, прекарана в любовни ласки, тя решава да сложи край на всичко – и на отношенята им, и на неговото мъжко достойнство.
Докато Рудолф спи, тя взема бръснач и… Лишен едновременно от своята възлюбена и от мъжката си гордост, в отчаянието си Рудолф я застрелва в главата. След това, обладан от чувство за вина, насочва пистолета към себе си.
Наследник на престола става неговият братовчед Франц Фердинанд, който опонира на император Франц Йосиф почти по всички въпроси. Ябълката на раздора между двамата е желанието на Франц Фердинанд да предостави на славяните равни права с австрийците и унгарците.
Мнозина историци смятат, че именно това е причината сръбските националисти да убият ерцхерцога Франц Фердинанд, вследствие на което избухва и Първата световна война…