Светините на християнина

301-31

Битува мнението, че символът на християнството е само кръстът с определена форма. Но това не е така: всички осветени с вяра предмети са свързващо звено между човека, светиите и Бога…

 

ЩО Е РЕЛИКВАРИЙ?

При православните и католиците през Средновековието била създадена забележителна традиция. Освен територията, предвидена за домашни молитви (малък домашен параклис у богатите или кътче от стаята при хората с по-скромни възможности), семейството обезателно имало място, където се пазели всички предмети, свързани с религията. То се наричало „реликварий”. В реликвария се пазели главно вещи, донесени от поклоннически пътешествия както от самите стопани, така и от близки и приятели: частици от плащеница, осветена на гробницата на някой светия, пасхални яйца от дърво или други материали, пръст от свети места, икони и малки статуи, изобразяващи светии, Богородица или Христос.

Съхраняването на всички реликви на едно място не е колекционерство или фетишизъм, а дълбоко обмислено и грамотно отношение към светините. Подобни предмети не търпят безпорядък и изискват уважение към себе си. При това, ако са събрани на едно място, тяхната благодатна сила се увеличава многократно.

ЦЪРКОВНО МАСЛО

Продава се в храма, в църковните магазини. Смята се, че осветеното масло може да се използва като лечебно мазило – нанася се на болните места, като едновременно с това се казват молитви за здраве.

Прекадяването на жилищните помещения с тамян изчиства пространството от всички видове негативна енергетика. Особено се препоръчва, ако в дома има лежащо болен.

СВЕЩИ

Свещите, продавани в храма, могат не само да се поставят пред иконите, но и да се отнасят у дома. Но свещта, която е била запалена в паникадила пред иконата, е недопустимо да се гаси и да се взема вкъщи.

Най-голяма сила притежават свещите, които са били осветени задено с козунаците на Великден. С тях незримо се предава частичка от Благодатния огън, който слиза всеки път и сам се разпалва в храма на Гроба Господен в Йерусалим.

Препоръчва се църковните свещи да се запалват у дома, когато ви налегнат мъчителни мисли и имате нужда от просветление. Техният огън помага и на тежко болни.

НАТЕЛЕН КРЪСТ

Смята се, че щом всяка разновидност на християнството има свой каноничен кръст, то православният или католикът имат право да носят на тялото си кръст само с тази форма. В действителност нещата са различни.

Съществуват повече от триста вида кръстове. Тяхната форма, размер, материал, от който са направени, често са свързани с историята на определени манастири, свети места и монашески ордени. При това самият символ на кръста многократно е видоизменян.

Вярващият човек може да носи кръст с всякаква форма, главното е да разбира защо го прави и да вярва, че кръстът ще го защити от злите сили. Кръстът може да се сваля само в изключителни случаи – например при рентгенова снимка или в сауната, където върху тялото не трябва да се намират никакви метални предмети.

Трябва да се прави разлика между нателния кръст, който, както личи от названието, следва да се носи непосредствено върху тялото, желателно скрит от чужди очи, и кръста-украшение, носен върху дрехите.

ОСВЕТЯВАНЕ НА РЕЛИКВИТЕ

Православната църква смята, че всички предмети, свързани по някакъв начин с християнството, трябва да преминат обред на освещаване от православен свещеник. Затова най-добре е кръстовете, иконите, църковните книги да се купуват именно в храма или от църковен магазин.

Следва да се въздържаме от покупката на предмети на култа от непознати. Иконите, пребивавали в чужди ръце, могат да бъдат дори опасни, тъй като те често са използвани в обреди на магове или сектанти, а след това се продават или подаряват с цел да се отклони негативната черна енергетика от собственика им. Библията, Евангелието, молитвениците също трябва да се купуват само в църква, а не от книжарници, още по-малко от улицата.

Най-голяма сила притежават иконите и кръстовете, осветени в кувуклията – мястото, където е лежало тялото на Христа. То се намира в централната част на храма „Гроб Господен” в Йерусалим.

Втори по значимост в това отношение са храмът „Рождество Господне” във Витлеем, издигнат над пещерата, където се е родил младенецът Иисус. Достатъчно е само да поставите там икона или кръст, като кажете молитва, и те ще се смятат за осветени наравно с тези, над които е извършил съответният обред свещеник.

* * *

Пазейки в дома си реликви, християнинът трябва да помни, че отдава религиозно уважение не на самия предмет и не на мястото, откъдето той е бил донесен, а на светия угодник – Христос или Богородица, които са изобразени върху него. Защото реликвата е само проводник между вярващия и този, когото той почита. А за да помагат реликвите, е необходима искрена вяра…

%d bloggers like this: