Рецепти срещу коронавирус отпреди 5000 години

При изучаване на аюрведически писания на пет хилядолетия изследователят на древната народна медицина д-р Смита Нарам открива глава, в която са описани симптоми на заболяване, което силно напомня COVID-19.

Както съобщава India Today, главата под названието „Крими“ (което означава „инфекция“) е открита в текстове на сборника „Чарака-самхита“. Д-р Нарам обръща внимание на сходството в симптомите на новия коронавирус и инфекцията, описана преди 5000 години. С термина „слешма крими“ се описва нещо, което не може да бъде видяно с невъоръжено око, тъй като е „маха сукшма“ – т.е. толкова малко, че без специален инструмент е невидимо.

„Чарака-самхита“ подробно разказва как това нещо засяда в дихателната система на човека. Нещо повече, „маха сукшма“ в древния текст се описва с кръгла форма с „тежки“ шипове“.

„Бях поразена колко близко е описанието на „Чарак-самхита“ до описанието на новия коронавирус – казва д-р Смита Нарам. – То обяснява как след навлизане в дихателната система „слешма крими“ предизвиква кашлица и задух, а понякога причинява и смърт.“

В същия древен текст са предложени три начина да се предотврати заразяването със „слешма крими“ и да се излекува заболяването. Интересното е, че като един от най-действените методи е посочена изолацията от околните.

Освен това древните текстове съдържат препоръки за режима и менюто на хранене на заразените, както и практически съвети по укрепването на имунитета, особено на дихателните органи, с помощта на различни лечебни билки.