„Пътят Бимини” – мистерията остава

46759308

Недалеч от Бахамските острови, под водните пластове лежи неизвестно съоръжение от каменни блокове, което от десетилетия не дава мира на местните жители, на учени, мистици и екстрасенси. Те са уверени, че тези ръкотворни постройки са остатъци от древен континент, където са живеели легендарните атланти…

 

Никой не знае откъде идва и накъде води подводният път Бимини, лежащ на дъното на Атлантическия океан край Бахамските острови. Той е изграден от огромни каменни плочи, някои от които достигат шестметрова дължина. Намира се на дълбочина от 3 до 9 метра, но благодарение на идеално прозрачната вода прекрасно се вижда от повърхността. Общата му дължина е 500 метра, а ширината му – 90 м.

ОТ ПТИЧИ ПОЛЕТ

Този загадъчен път е открит от летец любител. Богат американец прелита над водната шир с личния си самолет, когато изведнъж погледът му е привлечен от странно подводно съоръжение. То не прилича на купчина подводни скали, затова летецът първо си мисли за град, потънал преди хилядолетия.

Още повече че американецът е запознат с работите на своя съотечественик – екстрасенса и ясновидец Едгар Кейси, който още през 1936 г. предсказва, че край островите Бимини през 1968 – 1969 г. ще бъдат открити руините на древната Атлантида, която според Платон е потънала в океанската бездна преди около 12 000 години.

21086212

Естествено, новината се превръща в сензация. Към Бахамските острови се устремяват учени и водолази. Дъното край Северен Бимини е изследвано от доктор Менсън Валънтайн от Естественонаучния музей в Маями. При едно от потапянията в Атлантическия океан на дълбочина 3 метра той открива стотици каменни плочи със строго квадратна и правоъгълна форма, павирани пътища и долмени – необичайни съоръжения, съдържащи няколко колони, увенчани отгоре с плоча.

След това група учени от Масачузетския университет прави аерофотоснимка на акваторията и съставя примерна схема на разположението на загадъчните обекти. Всичко говори за това, че останките са на древен път или фундаменти на здания и стени. А може би и покриви на сгради, показващи се изпод многовековните пясъчни наслоявания.

42556138

Схема на разположението на плочите

Извадени от дъното образци от каменните плочи са изпратени в лаборатория и се оказва, че възрастта им е не 12 – 14 хиляди години, както се предполага, а два пъти повече!

Експедициите, които се опитват да изследват „пътят към Атлантида”, се оказват не особено успешни. Нито един подводен археолог не успява да достигне самата основа на каменните блокове – пречат силните подводни течения и водовъртежи. При това в тукашните води е пълно с бели акули – най-опасните за човека. След като две експедиции, изпратени по тези места, изчезват безследно, ентусиазмът на подводните археолози поутихва.

ТАЙНИТЕ ЗНАЦИ

С времето тайнственият каменен „път” започва да обраства със страховити легенди. Двама американски водолази, които изследват тази акватория през 1979 г., се кълнат, че са видели във водата светещ триъгълен обект с размах на „крилата” около 12 метра. Триъгълникът се движел стремително над самото дъно, направил няколко виража, а след това излетял от водата и изчезнал в небето. Този обект е забелязан и от хората на катера, с който пристигат водолазите.

29209419

През юни 1998 г. френска експедиция наблюдава синкаво сияние от океанското дъно в района на Северен Бимини – широка права ивица с отчетливо изразени краища. Сиянието не стои на място, а се движи. Задагъчният феномен продължава около 40 минути. Източникът на сиянието не е открит. По-късно става ясно, че светещата ивица е забелязана и от риболовна шхуна, намираща се наблизо. Засича я и американски космически спътник.

Но най-невероятната история разказва водолазът Джон Марч.

През 2000 г. той вижда под водата тъмна човешка фигура, която крачи по древните плочи. Марч е поразен от това, че човекът е без скафандър. Много висок – с ръст около 3 метра, непознатият върви към водолаза. Без да дочака да го доближи, Марч изплува нагоре към яхтата си.

39524404

Разбира се, всички тези страховити истории нямат документално потвърждение. Докато находките от експедицията на изследователя Грег Литъл от 2003 и 2004 г. навеждат на размисъл. Литъл и екипът му откриват под слоя каменни блокове втори, а под него и трети, но така и не успяват да достигнат до основата на древната постройка. В тази връзка той прави извода, че това не е път, а по-скоро става дума за върховете на стени, погребани под тонове пясъци.

При огледа на малка част от втория слой плочи е установено, че те са по-малко засегнати от водната ерозия, старателно са шлифовани и подредени много плътно една до друга. Приборите показват наличието на кухини под дъното в района на „пътя”, както и на метал. Това е необичайно за района, тъй като нито на самите Бахамски острови, нито в прилежащата територия на Атлантика няма залежи от метали.

45280987

Засега остава загадка какво лежи на океанското дъно. Правителството на Бахамите не жали средства за инвестиране в курорта и в изследователския център близо до руините и столицата Насау. За целта са похарчени 800 милиона долара! Разбира се, това привлича аквалангисти от цял свят, а задачата им е една – да открият Атлантида…