Проклятие в наследство

1101-26

Когато съпругата на Робърт Кенеди-младши се обесва, медиите коментират: „Родовото проклятие все още действа!”. И сякаш имат основание за това: за последния половин век шестима Кенеди умират от неестествена смърт. Нима над клана Кенеди действително тегне проклятие?

В голямата политика

Скептиците навярно ще възразят, че това са просто печални съвпадения. Но не са ли прекалено много трагичните случайности за едно семейство?…
През 1999 г. в авиокатастрофа загива Джон Кенеди-младши – синът на 35-ия президент на САЩ, убит през 1963 г. През 1997 г. синът на министъра на правосъдието Робърт Кенеди – Майкъл, пада фатално при каране на ски в планински курорт и умира. Брат му Дейвид си отива от този свят през 1984 г. от свръхдоза наркотици. Баща им – Робърт Кенеди, е застрелян през 1968 г., пет години след гръмкото убийство на своя брат Джон…
Според езотериците поредицата насилствени смърти, поразяваща няколко поколения, е сигурен признак за родово проклятие. Кой е донесъл такова наказание върху семейство Кенеди? Тук мненията се разминават. Някои обвиняват основателя на рода – ирландеца Патрик Кенеди, който извършил престъпление в родината си, заради което се наложило да бяга в Америка през 1840 г. Според други Патрик бил порядъчен човек и се преселва в Щатите, опитвайки се да се спаси от глада, подобно на хиляди други ирландци. На кораба той среща бъдещата си съпруга Мария Джоана, която му ражда пет деца.
Синът им Патрик Джоузеф започва всичко от нулата и умира на 35-годишна възраст, затова пък оставя добро наследство на съпругата и децата си. Приживе Патрик Джоузеф успешно се препитава с… грабежи.
Синът на Патрик става собственик на банка, а внукът му – Джоузеф Патрик Кенеди, бащата на бъдещия президент, отива още по-далеч. Именно той превръща семейство Кенеди в един от най-богатите и влиятелни кланове в Америка. И съдейки по всичко, именно той навлича проклятие върху рода си. Той не е особено придирчив в методите си за печелене на пари, смятайки, че в бизнеса и в любовта всички средства са позволени. Съпругата му – Роуз Елизабет Фицджералд, се отличава с пуританските си възгледи и смята, че сексът може да се оправдае само с раждането на дете.
Семейството има девет деца, но интимната близост веднъж годишно изобщо не устройва Джоузеф Патрик. И дори  измамените от него жени или делови партньори да не са му пожелавали в сърцето си „всичко най-хубаво”, Кенеди-старши прави достатъчно, за да утежни кармата на рода си. А наказанието застига децата му.
Първата жертва е най-голямата му дъщеря Роузмари. Тя се ражда с умствена изостаналост, затова бащата настоява за радикално лечение. По негова молба лекарите й правят лоботомия. За съжаление, неуспешно и нещастното момиче прекарва остатъка от живота си в психиатрична клиника.
Другата дъщеря на Джоузеф Патрик – Катлин, рано изгубва съпруга си, убит по време на Втората световна война. А няколко години по-късно и Катлин загива в авиокатастрофа само на 28 години. Тогава главата на рода за първи път се замисля дали пък над семейството тегне проклятие. Но изобщо не му хрумва, че виновникът за всички беди може би е самият той.
Войната отнема и най-големия син на Джоузеф Патрик – пилот на бомбардировач. През август 1944 г. самолетът му се взривява във въздуха. Тогава никой не мисли за проклятие – малко ли хора загиват на война. Но и вторият син на Кенеди – Джон, неведнъж се оказва на границата между живота и смъртта, макар че има късмета да оцелее.

1102-26

Именно Джон осъществява бащината мечта и става президент на САЩ. Но през 1963 г. е убит. На този факт обаче Джоузеф Патрик изобщо не реагира, тъй като през 1961 г. претърпява инсулт. Последните осем години от живота си главата на клана прекарва в инвалидна количка, без да произнесе нито дума и без да е наясно напълно какво се случва.

А се случват много неща. През 1968 г. е застрелян синът му Робърт Кенеди – по това време един от основните кандидати за президентския пост. Потенциален наследник на семейната традиция става най-малкият от братята – Едуард. Но през юли 1969 г. Едуард причинява страшна катастрофа. Колата му пада от мост. Едуард се измъква, без да се опита да спаси своята спътничка (и любовница). Разразява се ужасен скандал, но след това историята се потулва. Едуард Кенеди остава в политиката, но се налага да забрави за президентския пост.

ТЪРСЕТЕ ЖЕНАТА

Изследователите смятат, че по разрушителната си сила проклятието на Кенеди може да се сравни с проклятието на Тутанкамон, Ганди и династията Романови. Някои дори са убедени, че именно Кенеди са виновни за трагедията на семейство Онасис.
Както е известно, вдовицата на Джон Фицджералд Кенеди – Жаклин, се омъжва през 1968 г. за гръцкия милиардер Аристотел Онасис и само след няколко години нещастията застигат и неговото семeйство. През 1973 г. в авиокатастрофа загива синът на Аристотел – 25-годишният Александрос. Скоро майката на младежа и бивша съпруга на милиардера слага край на живота си. През 1975 г. умира и самият Аристотел Онасис от стремително развиваща се пневмония. 13 години по-късно умира дъщеря му Кристина – според официалната версия от сърдечен пристъп, а по неофициални данни от свръхдоза наркотици, към които я пристрастява един от бившите й съпрузи (Кристина е женена четири пъти).
А самата Джаки живее дълго и напълно щастливо. Жаклин Кенеди-Онасис умира от лимфома през 1994 г. в съня си и до последно запазва яснотата на ума си. Нетипичен финал за „преносител” на проклятие, нали?
Естествено, Жаклин няма никакво отношение към трагедиите на семейство Онасис, а и проклятието на Кенеди я засяга само косвено. Защото родовите проклятия се предават изключително по кръвна линия – в това са убедени всички специалисти. Що се отнася до фаталните събития във фамилията Онасис, мнозина са склонни да приемат версията, че родът е прокълнат от знаменитата оперна дива Мария Калас.
В продължение на няколко години тя е любовница на Аристотел. И дори не подозира, че Онасис смята да се жени за Жаклин – узнава за предстоящата сватба от пресата. Певицата изпада в шок и от дъното на душата си проклина неверния си възлюбен…
Никой не знае и кой е проклел семейството на американския писател Ърнест Хемингуей. Много мъже и жени от този род страдат от тежки депресии и имат склонност към самоубийство. Бащата на писателя – Кларънс Едмонт, се самоубива през 1928 г. – развива гангрена вследствие на захарен диабет, затова решава да сложи край на страданията си. Синът му Лестър по същата причина губи крака си и се застрелва. А дъщеря му Урсула, узнавайки, че е болна от рак, взема смъртоносна доза лекарства.

1103-26

Ърнест Хемингуей с третия си син Грегъри

Хемингуей става известен писател, получава Нобелова награда и наградата „Пулицър”. Но депресията го застига и през 1961 г., в разцвета на славата си, той си пуска куршум в челото…
Всички синове на Ърнест Хемингуей имат сериозни психически проблеми. Най-малкият – Грегъри, след операция по смяна на пола се пристрастява към алкохола и наркотиците и умира в затвора от сърдечен пристъп. Една от внучките на писателя – Джоан, умира от алкохолизъм. Втората – Марго, се самоубива. Тогава сестра й – 22-годишната Мериел, сериозно се обезпокоява и решава, че на всяка цена трябва да победи зловещата съдба. И изглежда, успява!
Тя е жива и здрава, снима се в киното, пише книги, а главното – радва се на живота и въпреки семейната традиция не смята да изпада в депресия. Актрисата не отрича, че над рода й тегне проклятие: „Действително съществува някаква печална генетична предразположеност. Тя се проявява, когато човекът е в депресия. Аз имам същите гени, но съм уверена, че когато си в хармония със себе си и с близките си, можеш да прекъснеш трагичната верига. Любовта е най-добрата защита”…

ПРОКЛЯТИЕТО КАТО ДИАГНОЗА

Нима силата на волята и позитивната настройка действително са панацея срещу родовото проклятие?
Според повечето експерти да, но при условие че проклятието не е прекалено сериозно. Ако уроките са направени от професионалист или от близък роднина, само желание не стига: необходима е намесата на специалист.
Случва се в семейството да се роди дете, чиято кармична задача е да избави своя род от проклятието. Обикновено това става на седмото или на дванадесетото поколение (толкова действат проклятията). Смята се, че в този човек се вселява душата на прокълнатия прародител и ако душата се е изчистила и еволюирала, проклятието губи силата си. Ако ли не, върху рода се стоварват още повече нещастия.
Кой знае, може би именно на Мериел съдбата е възложила мисията да спаси семейство Хемингуей? Тя интуитивно е избрала вярната тактика. Специалистите са уверени, че ако човек от прокълнат род повтаря житейския сценарий на своите предци, действието на проклятието се усилва. Но когато се опитва да осмисли семейния опит, старае се да не допуска грешките, извършени от неговите бащи и деди, проклятието отстъпва.
Друг важен момент: мнозина смятат, че родово проклятие може да наложи само маг професионалист. Но това не е съвсем вярно. Да, уроките, направени от маг, е много по-сложно да бъдат развалени и е практически невъзможно човек да се справи с тази задача самостоятелно. Но още в древността хората забелязали, че нещастия може да привлече практически всеки човек, изпитващ към някого силни негативни емоции. Гневът, завистта, обидата и злобата са способни да отключат мощна програма за унищожение.
Ако сте уверени, че родовите проклятия са само мит, бабини деветини, бързаме да ви разубедим. Съвременни учени доказват, че информацията за родовите програми се записва в молекулите на ДНК и се предава от поколение на поколение по същия начин като наследствените заболявания. Има и добра новина: както и всяка болест, проклятието също може да се лекува. И ако семейството ви в продължение на няколко поколения е преследвано от нещастия, не бързайте да си слагате печата на хронични неудачници. Първо се погрижете за профилактиката: не повтаряйте грешките на своите предци, търсете собствен път. А най-добре се обърнете към специалист, който да развали проклятието. Тогава периодът на неблагополучия ще отмине, а вие ще станете основател на нов, щастлив род.