Прогноза за зима 2018 – 2019

 

Напоследък времето предизвиква множество въпроси – климатичните аномалии следват една след друга. Като че ли сме свикнали обикновено да обвиняваме глобалното затопляне. Но се оказва, че е много възможно да ни очаква глобално захлаждане.

Учени от Великобритания твърдят, че нашата планета е навлязла в нов климатичен цикъл, който се характеризира с понижение на температурите в световен мащаб. Според изчисленията им следващата зима ще е най-студената за последните сто години. Рязкото изменение на климата се провокира от две природни явления – спад в слънчевата активност и промяна на посоката на въздушните маси.

За трудна зима говорят британските климатолози. Те откриват понижаване на температурите в Атлантика с десети от градуса и сравняват отклонението на океанските течения от направлението на въздушните потоци. Според прогнозите им рекордно ниски температури ще започнат да се наблюдават от средата на октомври. А през зимата Европа ще преживее студове от минус 25 – 30 градуса С.

За сибиряците подобно време е обичайно, но за европейците е катастрофа, подобна на тази, която е обрисувана в блокбастъра „След утрешния ден“ (2004 г.). В тази връзка, учените предупреждават да се погрижим за топли дрехи в гардероба си и да проверим изправността на отоплението в домовете си.

Европа вече се подготвя за студената зима, потвърждавайки, че прогнозите на климатолозите не са поредната вестникарска сензация. Обемите на продажбите на природен газ са се увеличили с 5 – 10%.

По-рано изследователи от Нортумбрийския университет във Великобритания моделираха и анализираха циклите на слънчевата активност и установиха, че след 5 210 години на Земята може да настъпи глобално застудяване.

Минималната активност на Слънцето според експертите се очаква в периода 2022 до 2040 година. Така че в близките години тя може да падне до минимума от XIV – XVII век, наричан малък ледников период.

Малкият ледников период внася фатални изменения в живота на Европа. Само от 1315 до 1317 г. измира почти една четвърт от населението на континента поради големите студове. Нееднократно замръзват Темза, Дунав, каналите на Амстердам и дори Адриатическо море.

Пикът на застудяването е в годините на Маундеровия минимум – от 1647 до 1715 г. В това време по Слънцето има много малко петна: само 40 – 50 вместо обичайните 40 – 50 хиляди. Подобни „угасвания“ на слънчевата активност са циклични и се случват веднъж на 300 – 400 години. Едуард Уолтър Маундер (1851 – 1928)  е английски астроном, получил известност благодарение на изучаване на слънчевата активност. Откритият от него период на трайно намаляване броя на слънчевите петна е наречен минимум на Маундер.

Winter is coming („Зимата идва“) – девизът на рода на Старките от сериала „Игра на тронове“, базиран на популярната сага на Джордж Мартин, днес е по-актуален отвсякога. Защото новият минимум на Маундер според експертите може да започне буквално след 5 – 6 години. Лятото ще е по-хладно, зимата – по-мразовита и продължителна. Цикълът на понижена слънчева активност ще е два пъти по-кратък от настъпилия преди 400 години и ще продължи не 60, а 30 години.

Има само един начин да проверим това твърдение: да доживеем и да видим. А засега ни остава само да се топлим!