Потресаващо точни предсказания на Нострадамус

10018

Много скептици не вярват в предсказанията на френския аптекар и пророк Нострадамус, но не може да се отрече, че идеите му са много актуални. Той пише първата си книга „Пророчества” през 1555 г., но тя се преиздава и днес.

В текста във всяко четиристишие е направен опит за предсказване на бъдещето. Някои от тях са плашещо близки до реалността. В тези 8 случая е невъзможно да се пренебрегне прозорливостта му.

 

1. Смъртта на Хенри ІІ

10117

„Младият лъв ще повали стария:

в двубой на бойното поле

ще му извади окото в златна клетка.

Две рани ще станат една и ще умре мъчително.”

Какво се случва?

През лятото на 1559 г. френският крал Хенри ІІ участва в рицарски турнир, където се бие с Габриел – граф Монтгомъри, сеньор Де Лорж, благородник, който е шест години по-млад от него. В последния сблъсък копието на Монтгомъри се разцепва на две парчета – едното преминава през забралото на кралския шлем и се забива в окото, а второто засяда в слепоочието. Хенри агонизира десет дни, преди да издъхне в покоите си.

Според някои източници на щитовете си двамата имали емблеми-лъвове.

 

2. Големият лондонски пожар

10218

„Справедлива кръв ще жадуват в Лондон,

изгорените в огъня 66-ти.

Старата лейди ще падне от високото си място

и много братя по вяра ще бъдат убити”.

Какво се случва?

На 2 септември 1666 г. малък пожар в пекарната на Томас Фаринър на Падинг лейн в Лондон прераства в тридневна стихия, погълнала града. Събитието е известно като Големия лондонски пожар. Разрушени са хиляди къщи.

 

3. Френската революция

10315

„Песни и искания ще дойдат от поробените,

намиращи се в плен на благородниците в техните затвори.

После безмозъчни идиоти

ще нарекат това божествени изказвания.”

Какво се случва?

През 1789 г. френският народ решава да сложи край на властта на аристокрацията. Въстава и щурмува Бастилията – парижката крепост, използвана за затвор. Падането на Бастилията, която символизира злоупотребите на монархията, става кулминацията на Френската революция. Селяните бързо поемат контрола над Париж и изпълняват исканията си, като залавят членовете на кралското семейство, някои от които са обезглавени.

 

4. Завоеванията на Наполеон

10415

„По, Не, Лорон, повече огън, отколкото кръв.

Къпейки се в слава, великият човек тича към тълпата.

Той ще откаже да влезе при празнодумците,

Пампон и Дюранс ще го заточат.”

Какво се случва?

По, Не и Лорон са три града край Париж, макар че последният се нарича Олорон. Говорейки за тях, Нострадамус използва един от любимите си методи – анаграмата. Като се разместят буквите в имената на градовете, може да се получи Napaulon Roy, което застрашително напомня „Крал Наполеон” на френски.

„Повече огън, отколкото кръв” може да се отнася към простонародния произход на Наполеон, който взема властта със сила. „Ще откаже да влезе при празнодумците” вероятно говори за папите Пий VІ и Пий VІІ, които Наполеон хвърля в затвора.

 

5. Откритията на Луи Пастьор

10614

„Изгубеното, скрито от векове, е открито.

Пастьор ще е знаменит, почти подобен на Бога.

Това ще се случи, когато Луната завърши великия си цикъл,

но заради слухове той ще е опозорен.”

Какво се случва?

Роденият през 1822 г. Луи Пастьор е френски химик и микробиолог. Открива, че растежът на микроорганизмите предизвиква ферментация. Доказва, че бактериите не се появяват спонтанно, както се смята дотогава. Вместо това те растат от живите организми – този процес се нарича биогенеза. Пастьор създава процеса „пастьоризация”, наречен в негова чест, при който се премахват бактериите. Ранните му изследвания довеждат до създаването на ваксина против бяс и сибирска язва.

Но през 1995 г. историкът на науката Джералд Л. Джейсън издава книга, показваща, че Пастьор използва откритие на свой съперник, за да накара своята ваксина срещу сибирска язва да работи. Това откритие частично „опозорява” Пастьор, както предсказва Нострадамус.

 

6. Хитлеровият терор в Европа

10713

„В дълбините на Западна Европа

бедните ще родят малко дете,

той е този, чийто език ще съблазни велики войски,

славата му ще нарасне по пътя на Изток.”

И…

„Свирепи гладни зверове ще преминат реката,

голяма част от бойното поле ще е против Хистер,

в желязна клетка ще сложат великия,

когато детето на Германия нищо не вижда.”

Какво се случва?

Хитлер, роден в бедно семейство през 1889 г. в Западна Европа, използва ораторските си способности да мобилизира Нацистката партия в Германия в годините след Първата световна война. На страната на „оста”, Германия е в съюз с Япония на Изток. По това време мнозина приемат думата „Хистер” като печатна грешка; това е и старото название на река Дунав.

Хитлер е роден само на няколко километра от реката на територията на бъдещата Австро-Унгария, известна също като Дунавска монархия. Нострадамус често е използвал анаграми като „Хистер” в своите съчинения.

 

7. Лидерството на Шарл де Гол

10811

„Херкулес ще стане крал на Рим и Анмарк,

човек на име Де Гол – три пъти лидер,

Италия и водите на Венеция ще треперят,

той ще стане по-знаменит от всички монарси.”

Какво се случва?

Шарл де Гол започва пътя си като лидер на Свободните френски сили – френското правителство в изгнание, намиращо се в Лондон по време на Втората световна война. След това става министър-председател във временното следвоенно правителство. Накрая, през 1959 г. поема поста президент на Петата френска република – три пъти лидер.

 

 8. Убийството на Джон Кенеди

1109

„Древна задача ще бъде изпълнена

отвисоко дяволът пада, па макар и да е велик човек,

мъртвият невинен ще е обвинен,

виновният ще остане в мъгла.”

Какво се случва?

Убийството на Джон Кенеди през 1963 г. несъмнено е извършено „отвисоко”: куршумът в главата му е изстрелян от покрива на сграда. Обвиненият в престъплението Ли Харви Осуалд не доживява да се изправи пред съда. Осуалд настоява, че е жертвено агне и не е виновен. Собственик на даласки нощен клуб го убива, докато се намира под опеката на полицията. Дори и днес все още не знаем кой уби Кенеди. Според анкета 61% от американците вярват, че става дума за заговор.


%d bloggers like this: