Пазете „мълчаливия страдалец“

 

Помните ли древногръцкия мит за Прометей, който открадва огъня от боговете и го подарява на хората? Разгневените обитатели на Олимп го наказват, като го приковават към скала. И всеки ден при него идва орел, който кълве черния му дроб. Забележете – не сърцето, бъбреците или стомаха, а именно черния дроб. Причината е, че древните гърци още в онези далечни времена са знаели, че това е един от най-важните органи за човека. И ако в работата му настъпи нарушение, това се отразява върху всички системи в организма.

НЕ МОГА ДА МЪЛЧА!

Хората наричат черния дроб „мълчаливия страдалец“. Колкото и да го натоварваме, той много дълго „не се оплаква“ и не заявява за проблемите с болка, а мълчи до последно. Затова, ако редовно усещате тежест в дясното подребрие, горчивина в устата, гадене, бърза уморяемост, значи на „мълчаливия страдалец“ му е дошло до гуша да го товарите. Време е спешно да му обърнете внимание, защото той е единственият орган, притежаващ уникалната способност да се възстановява. И за целта понякога е достатъчно просто да промените менюто си.

ТИКВАТА – ПРИЯТЕЛ №1

Черният дроб „обича“ много плодове: зеле, цвекло, тиквички, моркови. Но най-полезна за него е тиквата. Можете да я приготвите във всякакъв вид. Полезни са дори и семките й.
Медът е вторият в нашия хит парад. Той е истински балсам за черния дроб, особено ако е от бял трън (Silybum marianum). Вечерта разтворете в 200 мл вода 1 ч.л. от меда, а на сутринта на гладно изпийте медената вода. Продължителността на курса по медотерапия е 14 дни.
В тройката лидери са и лимоните. Добавяйки ги в чая или водата, подправяйки с лимонов сок салатите си, способстваме за детоксикацията на черния дроб, а от там – и на целия организъм.
Списъка с полезните и любими на черния дроб продукти продължава със зехтина, ябълките, морското зеле, обезмаслената извара, елдата, цикорията и сушените плодове – стафиди и кайсии. И разбира се, не забравяйте за лечебните билки и подправки – бял трън, лайка и куркума.

ТАКА ПРАВЯТ В КИТАЙ

Китайските лекари смятат, че всяка част от нашето тяло, всеки вътрешен орган съответства на определена рефлексогенна зона. За черния дроб това е показалецът на дясната ръка. Следователно можем да му помогнем и с помощта на няколко прости упражнения.
– Изпънете пръстите на дясната ръка и колкото може по-силно ги напрегнете. След това свийте на кукичка само показалеца. Направете 20 – 30 такива сгъвания. Упражнението се повтаря 3 – 4 пъти на ден. При това, ако ви е трудно да сгънете само показалеца и неволно свивате и останалите пръсти на дясната ръка, това може да говори за проблеми с черния дроб.
– Кръстосайте показалците на двете ръце пред гърдите, вдишайте. С усилие дръпнете ръцете в различни посоки. След няколко секунди отслабете напрежението в пръстите и издишайте. Упражнението се прави по 20 – 30 пъти 3 – 4 пъти на ден.
– Всеки ден масажирайте показалците в продължение на 2 – 3 минути.

УСМИХНЕТЕ СЕ НА ЧЕРНИЯ СИ ДРОБ

Представете си, че срещу вас върви симпатичен човек с искрена усмивка на лицето. Какво ще направите? Сигурно и вие ще му се усмихнете. Древните даоси смятат, че трябва да се усмихваме не само на хората, но и на собствения си организъм. И в отговор той непременно ще ни се усмихне.
В нашумялата книга „Яж, моли се и обичай“ главната героиня среща лечител, който й казва: „Усмихвайте се с лицето, усмихвайте се с разума и положителната енергия сама ще дойде и ще измие цялата мръсотия. Нека се усмихва дори вашият… черен дроб. Усмивката привлича добрата енергия“. И така, опитайте се да се усмихнете на черния си дроб.
Даоската практика „Вътрешна усмивка“ е най-добре да се изпълнява сутрин, веднага след събуждане. Седнете в леглото, стъпете с двата крака на пода, изправете очи и затворете очи. Представете си, че над главата ви сияе слънце, чиито ласкави лъчи са насочени към точката между веждите ви – там, където е разположено „третото око“. Почувствайте как мускулите на челото се изглаждат и мека и топла усмивка се разлива по тялото ви. Тя се спуска по врата към раменете, гърдите, стига и до черния дроб. Изпратете му енергията на любовта и благодарете на „мълчаливия страдалец“ за неуморния му труд. Плавно върнете вниманието си към точката между веждите. Отворете очи и посрещнете новия ден. Нека той ви донесе успех!