Откриха цивилизация на великани

2-mummy

 Преди 130 години миньори от град Мобърли, намиращ се в щата Мисури (САЩ), се натъкват случайно на мистериозен град, погребан под земята на дълбочина над 100 метра. Вестниците от 1885 г. отразяват събитието подробно.

От публикациите става ясно, че при по-нататъшните разкопки са открити множество артефакти: каменни пейки, бронзови и кремъчни ножове, каменни и гранитни чукове, статуетки от метал, фонтани…

39525554

„Около фонтана са открити останки от човешко тяло – пише в. The Daily Globe. – Съдейки по размерите на костите, фигурите на хората, населяващи това място, превишават три пъти ръста на средностатистическия съвременен човек, при това са притежавали завидна мускулатура и бързина.”

Изданието Semi-Weekly South Kentuckian публикувало резултатите от измерванията:

„Бедрената кост е около 1,4 метра, пищялната – малко по-малка (1,3 метра). Костите на черепа са разделени на две части, сагиталният и коронарният шев са разрушени.”

Градът е погребан под дебел слой лава. Изглежда, че той е разполагал дори със собствена пътна мрежа. Открита е и зала с пейки, на които лежали различни оръдия на труда. Намерените артефакти са напълно достатъчни, за да се направят изводите за високото ниво на развитие на цивилизацията.

Не е открита никаква информация за последващи изследвания на този град, но не е изключено някъде в историческите документи на Мобърли тя все пак да съществува.

Бележки за находката са взети от library of congress website (официалния сайт на Конгресната библиотека на САЩ), където са сканирани стари американски вестници. Но къде е изчезнал градът на великаните през ХХ век?…

St.-Paul-daily-globe.-April-14-1885-SM-Kristan-T-Harris

07388178

%d bloggers like this: