Неразгаданите загадки

1390660740_ksenoglossija2

Много хора обичат да разплитат всякакви мистерии. И особено ги привличат все още неразгаданите. Шифри, кодирани послания, тайнствени артефакти интригуват въображениято: защо това послание е зашифровано, какви велики тайни крие то, кой, кога, как?…

1417508751_shifr-beyla2

Шифърът на Бейл е комплект от три шифровки, за които се смята, че разкриват местонахождението на едно от най-великите съкровища в американската история: килограми злато, сребро и скъпоценни камъни. Съкровището първоначално е открито от човек на име Томас Джеферсън Бейл през 1818 г. по време на златодобивни разкопки в Колорадо.
От трите шифровки само втората е декодирана. Интересното е, че явно ключът към шифъра е американската Декларация за независимостта – удивителен факт, като се има предвид, че името на Бейл съвпада с името на автора на Декларацията.
Разшифрованият текст посочва местността, където се намира съкровището: Бедфорд Каунти, Вирджиния, но точното му местоположение  е скрито в една от останалите шифровки. Днес търсачите на съкровища старателно претърсват (често нелегално) хълмовете на Бедфорд Каунти в търсене на несметните богатства.

1417508757_phaistos_disk

Загадката на Фестския диск наподобява история в духа на Индиана Джоунс. Открит от италианския археолог Луиджи Перние през 1908 г. в развалините на минойския дворец във Фест, дискът и до днес е една от най-знаменитите загадки в археологията. Той е направен от изпечена глина и съдържа тайнствени символи, които може би представляват неизвестна форма на йероглифи. Смята се, че датира от ІІ хилядолетие преди новата ера. Някои учени смятат, че тези йероглифи напомнят символите на „линейно А” и „линейно В” писмо, с други думи – на писмени езици, използвани някога в древен Китай. Но в какво се състои проблемът? В това, че „линейното А” не се поддава на разшифровка.

1417508781_shifrovka-iz-shaboro

Шифровката от Шаборо. Всъщност това е Пастирският монумент от ХVІІІ в. в английския Стафордшир. Ако се погледне отдалеч, може да се вземе за скулптурно възпроизвеждане на знаменитата картина на Никола Пусен „Аркадийските пастири”. Но отблизо се вижда странна последователност на буквите DOUOSVAVVM – код, който не може да бъде разшифрован вече повече от две и половина столетия. И макар че авторът на този шифър е неизвестен, някои смятат, че кодът вероятно е подсказка, оставена от рицари тамплиери относно местонахождението на Светия Граал. Много от най-великите умове на нашия свят са се опитвали да разшифроват този код без успех, включително Чарлз Дикенс и Чарлз Дарвин…

1 thought on “Неразгаданите загадки

  1. Този диск като че ли по някакъв начин напомня за спираловидната ни галактика.

Comments are closed.

%d bloggers like this: