Невъзможните рисунки

 04916139

Колумбийският професор Хайме Гутиерес Лета в продължение на десетилетия събира необясними предмети от древността. Повечето екземпляри в колекцията му са намерени в труднодостъпния и слабо изследван район в провинция Кундинамарк. Става дума за камъни с изображения на хора и животни, както и изделия с непонятни символи и надписи на непознат език.

Главните експонати са генетичен (другото название е ембриологичен) диск и предмети, изработени от лидит – камък, добиван в Лидия, Западна Мала Азия. (Материал за този диск е публикуван на сайта.) Този минерал по твърдост е сравним с гранита, но въпреки изключителната си здравина притежава слоеста структура и е много труден за обработка. Камъкът е известен и под названията дарлингит, радиоларит и базанит и се отличава с ярка окраска. Още от антични времена е използван за направата на украшения и мозайки. Но дори и със съвременни инструменти е практически невъзможно от него да бъде изработено каквото и да било. Слоестата му структура би се разпаднала под въздействието на резеца. И въпреки това генетичният диск е изработен именно от лидит, при това рисунките напомнят не резба, а по-скоро щампи. Очевидно, при обработката на минерала е използвана непозната технология. Тоест дори да се игнорират самите изображения, вече сме изправени пред необяснима тайна.

Генетичният диск е един от най-загадъчните артефакти в света. Диаметърът на каменния кръг, открит на територията на Колумбия, е 27 сантиметра, теглото му – около 2 кг. От двете страни е покрит с изображения на човешкия плод на всички стадии от вътреутробното му развитие. Но как подобни сведения са станали известни на хората отпреди 6000 години? И какви още знания биха могли да притежават представителите на тази непозната цивилизация?…

zkhzh19

МИСТЕРИОЗНИТЕ ПОДЗЕМНИ ТУНЕЛИ

Друга загадка е конкретното място, където е открит дискът. Професор Лета се сдобива с него от местен жител, който твърди, че е открил каменния кръг с надписите край градчето Сутатаус.

Но някои учени (като Ерих фон Деникен например) допускат, че дискът би могъл да е част от колекцията редки предмети на свещеника Карло Креспи – мисионер, работил в средата на ХХ в. в Еквадор. За да подпомогне миряните от паството си, той изкупува от местните жители старинни предмети, които те откриват в джунглите – от инкска керамика до каменни плочи.

Самият свещеник никога не се е занимавал с класификация на сбирката си, но е известно, че в нея има изделия, които не се отнасят към нито една от известните археологически култури на Южна Америка. Това са предимно предмети от метали, но се срещат и каменни кръгове и плочки, покрити с надписи и рисунки.

След смъртта на свещеника някои ценни предмети от колекцията са взети във Ватикана, а други са просто изхвърлени.

Според самия Креспи местните са открили покритите с рисунки каменни изделия недалеч от еквадорския град Куенк, в разположени сред джунглите подземни тунели и пещери. Падрето твърдял също, че от град Куенк в джунглите се простира древна система от такива подземни тунели с обща дължина над 200 км. По-късно за тази система тунели пише и Ерих фон Деникен в книгата си „Златото на боговете“.

Може би генетичният диск е свързан по някакъв начин с хората, построили тези подземни съоръжения?…

РИСУНКИ ВЪРХУ КАМЕННИЯ КРЪГ

Не по-малко въпроси предизвикват и изображенията върху диска. По неговата окръжност от двете страни с ювелирна точност е показан целият процес на появата на бял свят на човека: устройството на репродуктивните органи на мъжа и жената, моментът на зачатието, вътрематочното развитие на плода, раждането на бебето.

s08341319

В лявата част (ако си представим кръга във вид на часовников циферблат – приблизително в района на числото 11) се намира ясна рисунка на мъжки тестис без сперматозоиди и до него – със сперматозоиди (очевидно авторът е искал да покаже процеса на зараждането им).

За сведение: сперматозоидите са открити от Антъни ван Левенхук и неговия ученик Йохан Хам едва през 1677 г. Както е известно, това събитие е предшествано от изобретяването на микроскопа. Но рисунките върху диска доказват наличието на подобни знания още в дълбока древност!

В района на цифрата 3 се виждат изображения на мъж, жена и дете, но е невъзможно да се определи към коя раса принадлежат.

На обратната страна на диска отгоре е изобразен зародиш в няколко стадия на развитие, завършвайки с оформено бебе. Рисунките показват еволюцията на вътреутробния живот от амфибия до човек. В района на цифрата 6 отново има изображения на мъж и жена.

Проведената медицинска експертиза потвърждава, че върху диска действително са показани основните етапи от развитието на човешкия зародиш. Такива особености, като очи, излизащи извън пределите на главата, както и широкият сегмент на носа, са характерни за ранното ембрионално развитие на главата.

ДРУГИ АРТЕФАКТИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА

Освен диска в колекцията на Гутиерес има и други предмети, изработени от лидит. Съдейки по всичко, те принадлежат на същите загадъчни представители на неизвестната цивилизация.

Многофигурна статуетка, от едната страна на която има майка и дете, а от другата – мъж в ловно снаряжение.

Или необичаен нож – върху дръжката му е изобразена глава на жена, а по-надолу – глава на дете, чиято шия е обвита в пъпна връв. Очевидно този нож е използван за разрязване на пъпната връв и спасяване живота на новороденото. Той би могъл да се използва и в случай на усложнения при раждане. Ножът е направен така, че с него да се натиска само с палеца – т.е. не с всички сили, което е много по-безопасно за детето, дори в сравнение със съвременните подобни инструменти, тъй като понякога при използването им съществува риск да се увреди главата на бебето.

01048307

44584096

Сред артефактите има и множество други предмети, явно за медицински цели и отличаващи се с необикновено съвършенство на формите.

Известният изследовател на археологически находки проф. Клаус Дона от Австрия ръководи във Виена експертизата на тези инструменти. В редица статии той отбелязва, че те са изследвани внимателно от най-добрите световни специалисти. Изводите им са еднозначни: никой не може да разбере как са създадени тези предмети, но всички са съгласни, че в наши дни е невъзможно да се изработят толкова съвършени инструменти от този материал

 11440845

Медицински инструменти от лидит

 

ПРЕДИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ

Към кой времеви период принадлежат генетичният диск и медицинските инструменти от лидит?

Геологичната експертиза, проведена от Националния университет на Колумбия, показва, че те се отнасят към доисторическата епоха и вероятността за фалшификация на тези артефакти е практически изключена.

Тъй като са открити в Колумбия (или не е изключено в Еквадор) и при това не принадлежат към нито една от съществуващите доколумбови култури на Южна Америка, изследователите определят възрастта им на най-малко шест хиляди години.

Засега никой не може да обясни какви технологии са използвани за изработването на тези предмети. Но въз основа на изучаването на находките може да се направи изводът, че всички те принадлежат на непозната високоразвита цивилизация от миналото, за чието съществуване официалната наука засега нищо не може да каже.

Не е изключено в ембрионалния диск да са зашифровани тайни на генетиката, които предстои да бъдат открити от съвременните учени.

%d bloggers like this: