Мъртвите градове на Антарктида

 

Непознатите и неизследвани дълбини на планетата винаги са привличали с мистичната си загадъчност изследователи и учени през всички епохи. Един от най-слабо изучените региони на Земята е нейният Южен полюс – Антарктида.

За последното десетилетие под леда на територията на материка са открити езера с топли течения, свързани помежду си с мрежа от тунели. Данните от различни източници сочат, че тези проходи са доста разклонени и обширни и се намират на дълбочина около 4 км под повърхността. Според специалистите по тях е възможно да се попадне в други точки по цялото земно кълбо.

С цел търсене на такива проходи на 16 юни 1938 година в Антарктида е изпратена експедиция изследователи под командването на Алфред Ритшер. Тя се състои от три кораба и авионосеца „Манфред фон Рихтхофен“. А на 14 октомври същата година експедицията попада на мъртъв град „в планинската долина с пирамидата“.

В тази местност учените се натъкват на странни монументи с древни надписи, необичайни подводни коридори и тунели с орнаменти по стените. Там има и скулптури, които силно наподобяват на идолите от знаменития о. Пасха. Специалистите зафиксират всичко видяно с фотокамера.

За да продължат изследването в недрата на вечните ледове, по разпореждане на Адолф Хитлер към Антарктида са изпратени още пет подводници. Една от тях с бордов номер „UA 4“ в началото на ноември успява да премине по подводния коридор и достига на мястото на вливане на топло течение на около 800 метра.
След това подводницата минава по тунел към центъра на планината и се издига на повърхността в езеро с топла вода. Това е гигантска пещера със същите странни монументи и надписи, която се оказва свързана с верига тунели с други подобни пещери.
А на 20 декември членовете на изследователската група откриват шахти с ръкотворен произход. Стените им имат удивително гладка и равна повърхност, рязко водеща надолу. Интересен факт за учените се оказват откритите каменни статуи във вид на животни с крила и остри зъби.
Малко по-късно, в течение на тригодишен период са намерени още няколко мъртви града с проходи, водещи към пещери. След завръщането на експедицията една от подводниците претърпява загадъчна авария и потъва.
През цялото време учените се опитват да намерят отговори на поставените въпроси при откриването на мъртвите градове. Няколко десетилетия по-късно, през декември 1973 г., група аквалангисти под ръководството на знаменития френски изследовател на Световния океан Жак Ив Кусто също откриват подводна пещера. Когато влизат в нея, те виждат същите статуи на животни и неразбираеми надписи. Но у дома групата на капитан Кусто се връща в непълен състав. По пътя при тайнствени обстоятелства загиват петима души.
Поредната експедиция през 1979 – 1983 г. е съставена от руски изследователи. Те разполагат с три подводници и два кораба. Успяват да открият подводен тунел, водещ към мъртвия град Окмарон, съществувал преди шест хилядолетия. И отново попадат на рунически надписи, които впоследствие са разшифровани, но преводът веднага е засекретен. При изследването на града по необясними причини една от подводниците се поврежда и е изоставена в пещерата…
Някои специалисти имат собствена хипотеза и придават мистично значение на тези изследвания. Според една от версиите по време на експедиции в Тибет е събрана информация, че по цялата територия на ледения континент Антарктида има мрежа от топли подземни течения и пещери. Може би това се дължи на наследство, останало от процъфтяваща някога култура или цивилизация, превъзхождаща съвременния човешки ум. А може би тези градове са построени от извънземни, долетели преди хилядолетия на Земята.
Съществува също и предположението, че вечно замръзналата Антарктида всъщност е мистериозно изчезналият континент Атлантида.
Неотдавна група от американски и европейски учени изследователи, обявяват, че в Антарктида са открити три пирамиди. Специалистите са заснели тези огромни удивителни обекти. Според версията им тези съоръжения са с изкуствен произход.
Екипът е зафиксирал, че една от откритите пирамиди се намира точно на брега, а двете други – на разстояние 16 км от него. На външен вид обектите имат удивително сходство с египетските пирамиди, най-древната от които се отнася към 2670 г.пр.н.е. По-подробни съобщения и сведения за тях обаче не се предоставят.
В същото време най-главният източник на информация за пирамидите е кратък видеорепортаж, в който са демонстрирани няколко снимки, съпроводени с кратки субтитри. Споменато е още, че вече е в ход подготовката на нова изследователска група, която ще се отправи със задачата да изучи откритите пирамиди. Едва след това може да се каже нещо по-определено за произхода и предназначението им. Но сроковете за провеждане на експедицията засега не се оповестяват.
Затова въпросът откъде са се появили тези странни пирамиди и кой би могъл да ги създаде, си остава без отговор. Можем само да гадаем. Възможно е това да са просто планински скали с идеално правилна геометрична форма. А може би все пак става дума за дело на човешките ръце и ум. А какви още тайни крие шестият континент – Антарктида, предстои един ден да разберем…