Мистичното наследство на фараона

 149960

Семейство Онасис притежават няколко златни предмета, открити при разкопки в гробницата на Тутанкамон. А според легендата всичко, свързано с младия египетски цар, носи нещастия на хората и смърт.

В началото на 2003 г. 18-годишната наследница на семейство Онасис – Атина Русел, получава от майка си Кристина 800 млн. долара в брой и 11 млрд. 200 млн. долара в недвижимост и акции. От този момент много историци-археолози са уверени, че девойката е в опасност.

Причината е, че семейство Онасис притежава няколко златни предмета, открити при разкопки в гроба на младия египетски цар Тутанкамон. А според легендата всичко, свързано с него, носи на хората нещастие и смърт. Некрополът на царя е търсен отдавна, английският археолог Ховард Картър организира експедиция на западния бряг на Нил и прекарва шест години в издирване на останките на Тутанкамон.

 149962

Атина Онасис Русел

В края на 1922 г. Ховард Картър с партньора си лорд Карнарвън откриват почти незасегната от грабителите гробницата-съкровищница на фараона. На 3 ноември 1922 се показва първото стъпало от стълбата, водеща в гробницата. След нея следват врата и дълъг, изсечен в скалата коридор. Светлината на фенера осветява златни носилки, трон, статуи, ракли, ритуални статуетки, разглобена на части златна колесница и много други предмети. Това е само първата камера на съкровищницата, след която следва гробницата със саркофага на фараона.

Древните грабители също били там и по-точно – това, което останало от тях. До вратата на гробницата лежали три скелета, до тях били разхвърляни множество скъпоценни камъни и дребни златни предмети. Каква е била смъртта им, не било ясно. Или са се убили един друг, или не са могли да излязат навън, но по всички признаци са прекарали в некропола няколко хиляди години.

149959

Безценната находка на Картър-Карнарвън вдигнала много шум. Постепенно чувството на радост и триумф започнало да отстъпва място на опасенията и страха: преди самото отваряне на гробницата лордът получил послание от английския ясновидец мистик граф Хеймън, известен под името Кейро. Екстрасенсът предупреждавал Карнарвън за смъртната опасност от отварянето на гробницата заради съществуващото „проклятие на фараона”. Лордът се разтревожил и решил да се обърне към популярната по онова време гадателка на име Велма. След като изучила ръката му, тя заявила, че вижда вероятната му смърт. Жаждата за откритието обаче била толкова силна, че лордът решил да рискува.

Шест седмици по-късно, на 5 април лорд Карнарвън неочаквано починал, като лекарите така и не могли да установят причината за смъртта му. Скоро го последвал главният „гробокопач” на експедицията Майс. Сложил край на живота си и братът на Карнарвън – Херберт, също участник в експедицията. Починала и лейди Карнарвън – от ухапване на неизвестно насекомо.

 149958

Папирусът с изображението на фараона Тутанкамон в бой

В продължение на две години загинали и останалите участници в експедицията: Н. Дейвис, А. Гардинър, А. Лукас, Дж. Фукарт… Причините за смъртта им били различни, но в много случаи загадъчни. „Страхът завладя Англия – писал един от вестниците по онова време. – Смъртта с бързи стъпки застига всеки, който нарушава покоя на фараона.”

Някой си мистър Мюри, който купил саркофага, изгубил ръката си при взрив на собственото си оръжие. Параходът, с който бил изпратен саркофагът, се повредил, както и каретата, с която саркофагът бил откаран от пристанището. Една от асистентките на Мюри, която го съпровождала, се удавила малко по-късно. В Кайро починал от инсулт известният египтолог професор Валтер Емери. Това се случило, след като той се сдобил със статуята на бог Озирис от печално известната колекция.

Списъкът на загиналите продължава да се попълва. Кой е следващият?