Милионерите имат III кръвна група, работохолиците – II

 

Хората търсят надеждни спътници в живота, а мениджърите – изпълнителни и креативни служители, и дори изискват от кандидатите справка от лекар хематолог, където е посочена кръвната им група. Смята се, че комбинирайки хора с определена кръвна група, може да се създаде идеалният колектив.

ЗАПОЗНАНСТВО ПО ЯПОНСКИ

Действително ли характерът на човека зависи от кръвната му група? Засега – само в Япония. В Страната на изгряващото слънце са популярни т.нар. Speed Dating – бързи срещи. Но има една особеност – мъжете и жените задължително се интересуват от кръвната си група.
Японците се ориентират така и при избора на работа. Повсеместно са разположени апарати за експресен кръвен анализ – по гари, молове, ресторанти.

„Кървавият“ метод се нарича „кецу-еки-гата“ и се практикува от 30-те години на миналия век. Дали пък в това не се крие тайната на японското икономическо чудо?

КЛЕТЪЧНА ПАМЕТ

Колкото и парадоксално да звучи, всяка кръвна група съдържа генетична информация за диетата и стратегията на поведение на нашите предци.
Така например I кръвна група е текла във вените на неандерталците. Те са били ловци, които са воювали за териториите, където могат да се изхранват. Нужни са им били целеустременост и амбициозност. И досега носителите на кръвна група 0 се отличават с лидерски качества. Представителите на III кръвна група пък се отличават със стремеж към независимост.
Но как би могла кръвта да съхрани такова качество като например целеустремеността. Та нали тя се постига с възпитанието. Но тук се намесва т.нар. „клетъчна памет“.
По повод този феномен професор Гари Шварц – невролог и психиатър от Университета в Аризона, прави интересно откритие. По време на медицинската си практика той наблюдава стотици случаи, когато след присаждане на сърце, бял, черен дроб, бъбреци, характерът на реципиента се променя. Според специалиста всеки вътрешен орган в човешкото тяло има своя биохимическа памет.
И затова, оказали се в нов организъм, клетките на органа му предават „запаметената“ информация за предишния си собственик. А щом клетките на органите съхраняват информация, защо да не предположим, че и клетките на кръвта също имат памет?
Разгледани под микроскоп, капките на различните кръвни групи се различават. Може би затова често хората от една и съща кръвна група боледуват от едни и същи болести. Така например към шарка са по-възприемчиви хората от II и III група. От язва на стомаха и дванадесетопръстника, туберкулоза и жизофрения страдат носителите на I кръвна група.
Ето някои от най-известните личности, носители на различните кръвни групи:
I – Рейгън, Горбачов, Ал Капоне, Елизабет II;
II – Хитлер, Никсън, Картър;
III – Пол Маккарти, Айнщайн;
IV – Христос (по анализ на образец от Торинската плащаница), Джон Фицджералд, Кенеди, Мерилин Монро.

Интересното е, че „кървавата“ кадрова политика става популярна и в други страни. В САЩ например в обявите за работа могат да се срещнат и изисквания за кръвната група. Оказва се, че най-трудно е да се открие работник с IV кръвна група – те са само 8%. Останалите три – I, II и III – са приблизително по равно: 33, 36 и 23 процента съответно.

МНЕНИЕТО НА СКЕПТИКА

Всъщност „кецу-еки-гата“ е своеобразно шаманство, нещо като хиромантията, смятат биолозите. Връзката между възникването на кръвните групи при хората и техния начин на живот не е доказана.
Кравите имат над 10 кръвни групи, но това нищо не означава. При кучетата са открити не по-малко от 8 кръвни групи, при котките – три, при конете – над 10. А животните не променят начина си на живот. И дори да го променят, то със сигурност не толкова често…