Методи за психологическо въздействие

Обръщайте се по име

Собственото име се възприема като нещо много приятно и важно. Името е неотменна част от човешкия живот още от раждането. Неговото произнасяне потвърждава факта на съществуването на човека на земята. Освен това вече е доказано, че употребяването на титлата, статуса, званието предизвикват у човека положителни емоции. Ако искате нещо от събеседника си, трябва да се обърнете към него подобаващо. Например, желаейки приятелско и добро отношение, го наречете приятел, а ако искате да работите с него – бос или шеф.

Слушайте

Важно е внимателно да изслушвате човека дори и да не е прав. Не му го казвайте веднага, можете да се съгласите в нещо и да намерите общи интереси. А след това се опитайте да му обясните своето мнение и събеседникът ви вече по-внимателно ще се отнесе към думите му.

Кимайте в знак на съгласие

В нашето общество кимането е прието да се счита за знак на съгласие. От това следва, че кимайки при разговор, ние подтикваме събеседника си към осъзнаване на нашата правота. След такава беседа той ще се съгласи с всичките ви доводи и няма да ви противоречи.

Повтаряйте изказванията на събеседника

Този метод се използва от психолозите. Те внимателно изслушват отсрещната страна и перифразират думите, като по този начин изграждат връзка помежду си. Опитайте се да поговорите така с приятелите си и те ще започнат да се чувстват по-комфортно в компанията ви.

Ласкайте

Ласкателството е уместно само в разговор със самодостатъчни хора. Те самите знаят цената си и когато ги хвалите искрено, вие само потвърждавате това, което и без това им е известно. А ако човекът е неуверен в себе си, вашето ласкателство ще противоречи на неговото мнение. Това ще предизвика злост, а не разположение към вас.

Повтаряйте движенията

Отражението на движенията, както и изказванията на опонента, играят важна роля в постигането на взаимно разбиране между хората. Повечето използват тази уловка дори без да се замислят, автоматично. От природата е заложено хората да се отнасят по-добре към онези, които поне малко приличат на тях самите. Повтаряйки жестовете, вие сякаш още веднъж доказвате значимостта на човека и той се чувства по-комфортно с вас.

Предложете нещо, което е трудно може да се откаже

Техниката е базирана на чувството на дълг на човека. За начало го помолете да направи нещо просто, а след като изчакате няколко дни, се обърнете с по-сложна задача. Обикновено човекът охотно ще я изпълни.

Умората на събеседника е ваш коз

От уморените хора е по-лесно да чуете положителен отговор на молбата си. Когато човекът е на ръба на силите си, той става по-възприемчив към изискванията заради снижаването на нивото на психическата енергия. Не чакайте изпълнението на молбата в същата минута, тя по-скоро ще бъде изпълнена утре, след почивката.

Помолете за помощ

Не се притеснявайте да помолите дори онези, които не са ви приятели. Най-често молбата се изпълнява, защото човекът мисли, че и вие някога ще му помогнете. По този начин той и в бъдеще ще изпълнява вашите задачи.

Поискайте повече

Помолете човека за нещо нелепо или неизпълнимо. Разбира се, той ще откаже и тогава, след известно време, можете смело да озвучите истинската си молба. Опонентът ще се почувства неудобно заради предишния отказ и ще се радва да ви помогне.