Металната библиотека на атлантите

603-23

Аржентинският предприемач, етнолог и колекционер на тайнствени факти Ануш Хуан Мориц е роден в Унгария, но прекарва голяма част от живота си в Южна Америка. През 1965 г. той открива разклонена система от подземни комуникации с немислима древност, а четири години по-късно прави това откритие достояние на обществеността…

МЕТАЛНИТЕ КНИГИ

Според изследователя гигантската мрежа от подземни пътища и тунели се простира на хиляди километри, преминавайки, освен край Аржентина, също и под територията на Перу и Еквадор. Стените на тунелите са гладки и полирани, а таваните – плоски и равни, като покрити с глазура. Тунелите водят до обширни подземни зали.
В една от галериите Мориц открива двадесеткилограмови книги от тънки метални листове с размери 96х48 см. В научните кръгове пластините получават названието плакети. На всяка страница са щамповани или гравирани загадъчни знаци. Хуан Мориц и колегите му изследователи Стенли Хол, Петронио Харамило и световноизвестният Ерих фон Деникен са склонни да предполагат, че това е библиотека на изчезнала древна цивилизация.
Според други версии в металните книги са записани исторически пророчества на инките или знания на извънземни, посетили някога Земята. В центъра на библиотеката има предмети, напомнящи маса и столове около нея, изработени от непознат материал – не е камък, дърво или метал, а по-скоро наподобява керамика или съвременните композитни материали. Композитите са особено устойчиви на високи температури и са изключително здрави – използват се в авиацията и космонавтиката. Нима някой е направил техни аналози преди хиляди години?

ЖИВОТНИ И САМОЛЕТИ

Освен това Хуан Мориц открива в подземията и множество фигурки на животни, направени от злато. В този своеобразен „зоопарк” има слонове, крокодили, маймуни, бизони, ягуари, подредени покрай стените на залите и проходите. На пода на тунелите има и множество интересни рисунки, на една от които е изобразен човек, реещ се над планетата. Излиза, че дълго преди ерата на космонавтиката хората са знаели за сферичната форма на Земята.
Друга фигура, изобразена на пода, е с правоъгълно тяло и кръгла глава. Това странно същество стои върху кълбо-глобус и държи в „ръце” Луната и Слънцето. Открита е и фигура, която наричат „клоун” или „пилот”, която има на главата си шлем с наушници, а на ръцете – ръкавици. Към костюма, напомнящ скафандър, са прикрепени проводници.
Друга рисунка, гравирана на пода на тунела, изобразява изкопаем гущер. Но нали динозаврите са живели на нашата планета преди 65 и повече милиона години. Рисунката е датирана около IV – IХ хилядолетие пр.н.е.

601-23

Метална пластина, открита от Мориц в пещерата

602-23

А и самите тунели са огромна загадка. Дори и в наше време не съществуват подобни уникални технологии за подземно строителство. Кой е успял да пробие гранитните планински канари в идеално равни тунели с полирани стени, преплитащи се като гигантски подземен мегаполис? Изследователите са склонни да приемат, че те са плод на извънземни технологии.

КОНФЛИКТЪТ МЕЖДУ МОРИЦ И ФОН ДЕНИКЕН

Хуан Мориц е оригинален учен. Той напълно сериозно смята, че унгарските корени лежат в основата на всички цивилизации, а след като общува с индианците, стига до извода, че те сносно разбират цели фрази на унгарски език.
Мориц решава да покани независим изследовател и да демонстрира фотографии, потвърждаващи откриването на мрежата от подземни комуникации. През 1972 г. Хуан Мориц се среща с Ерих фон Деникен и му показва входа към пещерните лабиринти, които водят към голяма подземна зала. Съдейки по всичко, Деникен така и не е видял легендарната метална библиотека, а само тунелите, водещи към нея. Именитият швейцарски изследователи споделя впечатленията си в своя бестселър „Златото на боговете”: „Безспорно, не става дума за природни образувания: подземните коридори завиват строго под прав ъгъл – те са ту широки, ту тесни, но стените навсякъде са гладки, като шлифовани. Таваните са идеално равни и сякаш покрити с лак”.
Но едно от потенциално най-сензационните открития на ХХ век скоро утихва, защото в интервю пред немските издания „Щерн” и „Шпигел” Януш Хуан Мориц неочаквано започва да отрича, че някога е бил в пещерите с Ерих фон Деникен. Това подкопава доверието към швейцареца, който е заподозрян в това, че просто е изфабрикувал своите невероятни факти, доказващи присъствието на богове – древни астронавти, на нашата планета. Макар че е лесно да се разбере, че ако Фон Деникен действително е лъгал нарочно, той не би оставил никакви координати за връзка на читателите с Хуан Мориц.

ОЩЕ ЕДНА КРАЧКА

Независимо от напълно провалените отношения с Ерих фон Деникен книгата на привърженика на теорията за палеовизита привлича нови почитатели на Хуан Мориц. Един от тях е американецът Стенли Хол. Мориц и Хол решават да организират експедиция в района на Куева де лос Тейос, където се намира входът към подземието с металната библиотека. Трябва само да намерят достатъчно известен човек да ръководи експедицията.
За тази роля избират американския астронавт Нийл Армстронг, който подобно на Хол е с шотландски произход. По онова време в Еквадор управлява военна хунта и експедицията става съвместно начинание на еквадорската и британската армия, която поддържа групата геолози, ботаници и други специалисти. Известно време ентусиастите се надяват да привлекат и принц Чарлз, който наскоро е получил научна степен по археология, но в крайна сметка шотландският фактор надделява.
Едно от най-ярките събития на експедицията е, че на 3 август 1976 г. Нийл Армстронг действително стъпва в древната тунелна система, като още веднъж има шанса да влезе в историята на човечеството. Но уви, не са открити никакви следи от металната библиотека. Затова пък учените каталогизират 400 нови разновидности на растения и открива погребална стая с погребение, датирано към 1500 г.пр.н.е.
Януш Хуан Мориц умира през 1991 г. Съмишлениците му продължават търсенията. Граф Пино Турола например смята, че металната библиотека е абсолютно доказателство за пророчествата на Едгар Кейси.
Стенли Хол дълги години се опитва да узнае точните координати на входа към пещерата с библиотеката от Петронио Харамило, но той умира през 1998 г., отнасяйки тайната със себе си. А Стен Грист – новият Индиана Джоунс на нашето време, смята, че входът към заветната пещера е скрит под водата, и се надява да организира собствена експедиция в района Куева де лос Тейос.

604-23

Колекционерът на южноамерикански старини падре Креспи с древните метални пластини от своята колекция напълно доказва истинността на думите на Мориц

1 thought on “Металната библиотека на атлантите

  1. iskam naistina horata da osuznaqt 4e ne sme tova koeto sa ni napravili v momenta a neshto mnogo po dobro i golqmo vuv vsqkakuv mashtab

Comments are closed.