Маршрути на желанията

1109-43Обичате да пътешествате? Вярвате в чудеса? Предлагаме ви места, където можете да си намислите желание и да сте сигурни, че то обезателно ще се сбъдне…

КЪЩАТА НА ДЕВА МАРИЯ В ЕФЕС

Според легендите там е починала Богородица, която прекарала в нея последните години от земния си живот. Струва ли си да се учудваме тогава, че мястото е станало лобюмо за поклонение на хиляди християни. А местните го наричат Паная капула, което означава „врата към Девата”.
В Ефес Дева Мария се оттеглила през 43-та година по време на гоненията, организирани от цар Ирод. И съдейки по всичко, там е починала. Във всеки случай това твърдяла монахинята Ана Катерина Емерих. През 1822 година, по време на едно видение, пред нея се явила Пресвета Богородица и подробно описала мястото, където живяла до своето Успение. Всички повярвали безусловно на монахинята, защото знаели, че тя никога не е напускала пределите на Германия. Когато поклонници се отправили на път да проверят думите на прорицателката, в Турция – в Ефес, на мястото, което посочила Ана Катерина, действително открили къща, която точно съвпадала с описаната от монахинята.
Редом с нея изпод земята блика извор с целебна вода. Около него има стена, покрай която всеки може да си намисли желание. Завържете кърпичка или лента на специално поставената решетка и произнесете на глас това, за което мечтаете. Познавачи твърдят, че желанието непременно ще се сбъдне…

ДЕЛХИЙСКИЯТ СТЪЛБ

Тази индийска забележителност представлява колона, висока повече от седем метра. Стълбът се издига в покрайнините на града, недалеч от руините на джамията Куват-ил-Ислам, вече около 1500 години, а надписът на санскрит гласи, че е бил издигнат в чест на победата на цар Чандрагупта над народите от Средна Азия.
Учените отдавна си блъскат главата в опити да разгадаят тайната на този монумент. Работата е там, че колоната е направена от чисто желязо, което практически не е подложено на корозия, което дори при съвременното ниво на технологиите е изключително трудно да бъде постигнато. Именно затова някои предполагат, че стълбът е знак, оставен от извънземни. Специалистите пък смятат, че причината не е в извънземния разум, а в специфичните климатични условия на Делхи, благодарение на които по повърхността на монумента се е образувал филм, защитаващ го от разрушение.
Така или иначе, местните са уверени, че колоната притежава мистична сила и е способна да лекува всякакви болести. Дори ако човек се приближи до стълба с патерици и го докосне, ще оздравее.
Впрочем монументът не само лекува, но и изпълнява всякакви желания. Трябва само да се докоснете до колоната с гърба си и да я обгърнете с ръце, за да изпитате магическите й свойства…

ОЛТАРЪТ ЕРАВАН

Намира се на едно от най-оживените кръстовища на Банкок. Мястото лесно се открива сред небостъргачите и скъпите витрини – вижда се отдалеч благодарение на ярките цветни гирлянди, с които е покрито. Олтарът е построен преди повече от половин век в чест на бог Индра и неговия слон Ераван и в центъра му се намира позлатена бронзова фигура на четириглавото божество. Разположен е срещу едноименен хотел, чието строителство било съпътствано от безброй нещастия.
Корабът с мрамора за облицовка на хотела потънал. След това по непонятни причини загинали няколко работници. Обезпокоените тайландци решили да се обърнат към брахманите, които ги посъветвали да издигнат олтар до хотела, след което нещастията спрели.
Благодарните жители на тайландската столица започнали да идват при мястото и да поднасят дарове на божеството. Последвали ги и туристи от цял свят. Според местните, ако човек искрено помоли духовете за нещо, желанието му обезателно ще се сбъдне…

КУЛАТА СЮЮМБИКЕ

Наклонена на североизток, кулата е част от Казанския Кремъл и един от главните символи на град Казан (при това е с два метра по-висока от знаменитата кула в Пиза).
Със Сююмбике са свързани много легенди. Една от тях гласи, че е построена по заповед на Иван Грозни седем дни след завземането на Казан. Говори се, че руският цар поискал ръката на казанската принцеса, а тя поставила условие той да построи кула. Когато всичко било готово, Сююмбике се хвърлила от върха й.
Казанската забележителност е посещавана от хиляди хора с различни желания, но особено помага на онези, които търсят любовта. Смята се, че намисленото ще се сбъдне, ако човек се докосне до кулата с чело и наум произнесе три желания…

ПАРИЧНИЯТ ДЪБ В ШОТЛАНДИЯ

Някои жители на Великобритания вярват, че желанието им ще се реализира, ако поставят монета в кората на дърво. Но разбира се, дървото трябва да е специално. Подобни ритуални дървета има на много места в Обединеното кралство, но най-много са в Шотландия и Ирландия.
Сред най-известните е дъбът на Мари – един от островите в езерото Лох Мари. Той се прославил благодарение на посещението на кралица Виктория през 1877 г. По време на обиколката си кралицата сама извършила ритуала, за което по-късно написала в дневника си. Кората на стария дъб вече почти не се вижда, тъй като е напълно покрита с монети, най-старата от които е от 1828 година…

ДЖАМИЯТА НА ЖЕЛАНИЯТА

В Мароко хората си намислят желания пред старата джамия Ал Кутубия, построена още през ХII век.
Според легендата една от жените на султана по време на пост в свещения месец Рамадан съгрешила – изяла три зърна грозде. В знак на разкаяние правоверната мюсюлманка дала да претопят всичките си златни украшения, от които направили купол и го поставили на върха на минарето.
Съвременният ритуал, който извършват туристите и местните жители, е отглас именно от тази легенда. По пълнолуние трябва да застанете под минарето и да се постараете да видите Луната в отражението на куполите. Ако успеете, можете смело да си намислите желание. Наистина, за изпълнението му има едно условие – помислите ви трябва да са чисти.