Магията на златото

zoloto

Златото, като символ на Слънцето, от векове привлича вниманието на хората – отъждествявали го с божества, с власт, с могъщество, с богатство. При това древните народи го използвали не толкова като парично средство, колкото го принасяли в жертва на своите богове, украсявали одеждите на жреци, фараони и императори, използвали го за отливане на статуи и издигане на ритуални постройки. За него се сражавали, убивали и предавали и го поднасяли в нозете на най-прекрасните жени…

Днес златото също се възприема на първо място като показател за статус и материално благополучие. Да не забравяме обаче, че можем да се възползваме от вълшебните свойства на този необикновен метал, за да привлечем в живота си успеха, да излекуваме някои заболявания и дори да коригираме характера си. Как?
Златото обича решителните, ярките, творческите хора. Смятат го за метал на Лъва – най-слънчевия зодиакален знак. Но дори за Лъвовете то няма да е от полза, ако те предават своята същност, окажат се слаби или дребнави. Затова не се препоръчва да носят златни украшения хора, които са неспособни да се борят. Максималното, което в този случай може да направи златото за своя притежател, е да го защити от нападки.
Но в повечето случаи такава защита повече вреди, отколкото помага – човек се отпуска, престава дори да се опитва да прогресира и да се развива, намалява бдителността си. И когато свали или загуби защитаващото го злато, става безпомощен и беззащитен за всяка заплаха.
Така че, ако не чувствате у себе си вътрешна сила, по-често сменяйте златните си украшения или ги сваляйте за през нощта. Или пък изберете сребро или платина.

ВЕРИЖКИ И МЕДАЛЬОНИ

Златото отлично усмирява емоциите – прави човека по-уравновесен, спокоен, неподвластен на гнева. Помага му да остане независим от настроенията, да взема решения на рационално, а не на емоционално ниво. Затова лесновъзбудимите хора трябва да носят златото на врата като верижка или медальон, и то така, че украшението или краят на верижката да се окажат в областта на слънчевия сплит. Смята се, че тези бижута понижават и кръвното налягане.

ПРЪСТЕНИ

Масивен златен пръстен без скъпоценни камъни ще направи своя притежател по-уверен в собствените си сили, ще му даде власт над хората, ще привлече към него късмета и финансовия успех. Такова златно украшение помага по-ясно да се виждат възникващите възможности, дарява решимост да се рискува там, където може да се спечели.
Но все пак не трябва да се забравя, че златото умножава могъществото на силните, но не го дава на слабите. Затова златен пръстен печат в ролята на талисман се препоръчва за хора активни, умеещи и обичащи да експериментират, да рискуват и да отстояват своите интереси.

ОБЕЦИ

Златни обеци без вградени камъни, други метали и емаил помагат на жената да разбере истинската си същност, да се избави от комплексите и от чуждото влияние. Те правят своята притежателка по-разкрепостена и свободна в избора си на път. Дамата по-охотно завързва познанства, появяват се повече обожатели…
Ако ви предстои първа среща или събеседване за нова работа, златните обеци могат да изиграят ролята на мощен талисман, който да ви донесе късмет. Освен това ще ви помогнат навреме да чуете важна информация и грамотно да я използвате.

ГРИВНИ

Не се препоръчват златни гривни на онези, които се страхуват да се окажат в емоционална зависимост от друг човек, както и на хората, които са прекалено подложени на чуждо влияние. За тях гривните се превръщат в окови, които се отразяват негативно на целия им живот.
Ако искате да неутрализирате отрицателното влияние на гривните, избирайте украшения не от чисто злато, а с висулки от подходящи за зодията ви камъни. В този случай златото престава да бъде магически предмет, а е просто бижу.
Ако сте човек с творческа или съзидателна професия, който всичко върши с ръцете си (рисува, моделира, строи), златната гривна ще ви е от голяма полза – ръцете ви наистина ще станат „златни” и ще творят шедьоври.

ЗЛАТО И ИЗЦЕЛЕНИЕ

На златото се приписват и лечебни свойства. Смята се например, че ако подържите злато в устата си, ще премине болката в гърлото или в зъба. При зъбобол се използва и следното средство: вземете златен предмет без камъни и го пуснете в чиста вода, оставете го така за около час, нагрейте водата до стайна температура и изплаквайте зъба на всеки 15 минути. Повторете процедурата 4–5 пъти, при това без да изваждате златото от водата.
Ако притиснете за известно време злато до болен участък, можете да излекувате или поне да облекчите болки в ставите, в гръбнака, в черния дроб. Обезболяващ ефект има и търкалянето на венчална халка по гръбначния стълб от горе надолу – от врата до „опашката”. Посоката от долу нагоре не е препоръчителна, особено при ниско артериално налягане.
Във всеки случай не заменяйте със златотерапия традиционното медикаментозно лечение под лекарско наблюдение, а само го допълвайте! При това не забравяйте, че съществува алергия към златото – под пръстена може да се обели кожата, а верижката или медальонът могат да предизвикат обрив. В такъв случай се откажете от носенето на този метал – по някакви причини вие сте несъвместими с него.

Магията на златото се използвала и в магическите еликсири. Смятало се, че вино, в което е стоял златен пръстен, вселява любов, тъй като в него се появява частичка от слънцето.
Днес, както и в древността, често се използват заклинания на злато. При това за подобни магически манипулации златото трябва да е от най-висока проба – т. е. примесите в него да са незначителен процент.

Както всеки друг талисман или амулет, златото помага само на онези, които вярват в силата му, които го молят за помощ и благодарят за нея. Освен това то обича да се грижат за него, да го чистят до блясък. Така че, ако искате не просто да носите бижу, но и да се възползвате от силата на този забележителен слънчев метал, отнесете се към него с подобаваща почит и уважение.