Коронавирусът ще вземе 40 милиона жертви, ако не бъде спрян

Ако не се противодейства на пандемията COVID-19, още тази година ще бъде заразено почти цялото население на планетата, а броят на жертвите ще достигне 40 милиона. Но своевременно предприетите строги мерки могат да намалят това число до 1 – 2 милиона души. Това са изводите на експерти от няколко изследователски организации.

Специалистите разглеждат няколко сценария.

В най-мрачния от тях никой не взема никакви карантинни мерки. Именно този вариант води до заразяването на почти цялото население на планетата в течение на година и причинява смъртта на 40 милиона души. Това е съпоставимо с броя на жертвите от Втората световна война – най-кръвопролитната в историята на човечеството.

Ако се намали интензивността на социалните контакти средно с 40%, а за хората над 65 години (най-уязвимата категория от населението) – с 60%, броят на смъртните случаи ще намалее два пъти. Но и тогава системите на здравеопазването бързо ще бъдат претоварени.

В страните с ниски нива на доходи „търсенето“ на места в отделенията за интензивна терапия ще превиши „предлагането“ 25 пъти, а в страните с високи доходи – 7 пъти.

По-строгите карантинни мерки могат силно да тушират бремето на пандемията. Ако точно сега се внедрят навсякъде правилата, установени в най-пострадалите страни, броят на смъртните случаи може да се задържи на нива 0,2 случая на 100 000 население седмично. Тогава жертвите ще бъдат 1,3 милиона. Ако се отлагат решенията, изчаквайки показателя 1,6 смърти на 100 000 седмично, пандемията ще струва на човечеството 9,3 милиона човешки живота.

„Нашите резултати показват, че бързите, решителни и колективни действия (предприетите) ще спасят милиони през следващата година“, заключава съавторът на отчета Патрик Уокър от Кралския колеж в Лондон.

Едновременно с това изследователите подчертават, че резултатите им са прогнозни. Никой не може да каже абсолютно точно колко живота ще отнеме коронавирусът. Но несъмнено ситуацията е повече от сериозна.

Източник:  https://www.vesti.ru/