Знаменитости, които започват с фалстарт

25807

Знаете ли, че Опра Уинфри, Уолт Дисни, Стивън Спилбърг, Джоан Роулинг и др. са започнали кариерата си с фалстарт, но не са се предали и са продължили да преследват целта си. Ето през какво са минали някои знаменитости, за да станат това, което са днес.

 През 1993 г. Бионсе се проваля на конкурс за млади таланти

Преди да стане „Кралица Бей”, заедно с денс рапгрупата си Girl’s Tyme, тя не успява да победи в популярното американско шоу за таланти Star Search. 

41404

Според признанието на певицата групата й, която по-късно става Destiny’s Child, се проваля заради лошо пеене.

539d5

Днес, след повече от двадесет години най-успешната и високоплатена поп и R&B певица, чиито албуми бият всички рекорди по продажби, включва записа на онзи злополучен конкурс в новия си клип Flawless.

 f91ee

Уверявали Дисни, че неговият Мики Маус е обречен на неуспех

Преди да създаде своята мултипликационна империя, Уолт Дисни е уволнен от редактора на в. „Канзас сити стар”, защото „не му стига въображение и няма добри идеи”.

9d3c7

На снимката: в редакцията на „Канзас сити стар” по време на работа. Уолт Дисни е крайният отляво в задния ред

През 1921 г. Дисни създава своята първа анимационна компания в Канзас сити и сключва договор с дистрибуторска фирма в Ню Йорк, на която смята да продава своите мултфилми. Но фирмата спира да му плаща и той е принуден да закрие компанията си.

dc8a3

Стига се дотам, че мултипликаторът не може да си плаща наема и се налага да яде храна за кучета.

f464d

Компанията MGM Studios, на която Уолт Дисни се опитва да продаде Мики Маус през 1927 година, заявява, че проектът е обречен на провал, тъй като гигантската мишка на екрана ще плаши жените.

3bad4

И това далеч не са всички изпитания, предвидени за Дисни от съдбата. Но той продължава да рискува и в резултат от работата си получава 29 награди „Оскар” и осъществява мечтата си, която го преследва още от детството му.

 1e126

Дж. К. Роулинг се издържала от социални помощи

Преди да напише своя бестселър, който дава на света Хари Потър, писателката Джоан Роулинг е самотна майка и живее от социални помощи. По това време тя посещава училище и едновременно пише „Хари Потър” в кафенето.

09c49

Още с първото публикуване на романа „Хари Потър и философският камък” книгите от тази серия придобиват огромна популярност, а състоянието на Роулинг днес се оценява на 1 милиард долара.

 25807

Опра Уинфри била смятана за „неподходяща за телевизия”

След като работила като помощник в новините в 18 ч. на теливизия WJZ в Балтимор, Опра Уинфри е уволнена заради ниския рейтинг на предаването. По-късно успешният медиамагнат си спомня този епизод като „своя пръв и най-злополучен провал в телевизионната кариера”.

67fa6

След това Уинфри се запознава с Гейл Кинг, която става най-добрата й приятелка, продуцент и редактор на списание O, The Oprah Magazine.

b8b6f

Седем години след провала си Уинфри се мести в Чикаго, където едноименното й токшоу се излъчва вече 25 години в 146 страни, а американският седмичник „Телегайд” го включва в списъка на „50-те най-велики шоута в американската история”. В момента Опра Уинфри има  собствен телевизионен канал.

 14008

Стивън Кинг получил 30 отказа, преди романът му „Кери” да бъде публикуван

През 1973 г. Стивън Кинг работи като учител по английски език в щата Мейн и за да свързва двата края, пише къси разкази за списания срещу мизерни хонорари.

b5030

През същата година писателят получава аванс от 2500 долара за своя първи роман „Кери”. Но след повече от 30 отказа за публикуването му Кинг се отказва от книгата.

cfc54

По-късно по настояване на съпругата си той все пак решава повторно да продаде правата за ръкописа и през 1974 година романът се разпродава в милионен тираж и става бестселър.

f1398

Според оценки от 2011 година общият обем на продажбите на книгите му е от 300 до 350 милиона екземпляра.

 26032

Оливър Стоун напуска Йейлския университет

Кинорежисьорът Оливър Стоун – носител на три награди „Оскар”, напуска престижния Йейлски университет, за да напише своя първи роман, който по-късно е отхвърлен от всички издатели.

e5d0b

Все пак, когато през 1998 година романът вижда бял свят, книгата не се ползва с голям успех сред читателите и Стоун заминава за Южен Виетнам като преподавател по английски език.

c91ef

След няколко години той е мобилизиран във Виетнам, където участва в голямо сражение, два пъти е ранен и се завръща от войната с няколко бойни награди (в това число „Бронзова звезда” и „Пурпурно сърце”). Този опит вдъхновява режисьора за създаването на неговите филми „Взвод”, „Роден на 4 юли” и „Родени да убиват”.

 359e0

 

%d bloggers like this: