Звездните покровители на религията

 

Според астрологичната традиция религията и църквата се отнасят към епархията на Юпитер, който пък управлява Стрелеца. По „близост си до небесата” следват Рибите – най-мистичният знак в Зодиака, управляван от Нептун. Като се оцени степента на влияние на тези две планети – Юпитер и Нептун – в хороскопа, може да се отговори на въпроса защо един човек вярва в Бога или във Висшия разум, а друг – не…

Овен: атеист-разколник

Хората, родени под знака Овен, изповядват култ към собствената си сила и не се нуждаят от чужда помощ. Овенът се управлява от атеизма. Но ако става дума за вяра, най-близо до него е езическата и особено скандинавският й вариант. Суровите викинги приличат на воинствения Марс – господаря на Овена. А пантеонът на боговете при тях се оглавява от Один, чието име е съзвучно с природата на Овена – самотник и първопроходец. Животът на скандинавските богове не се отличава особено от живота на хората, което също импонира на поборника за равенство – Овена. При това според скандинавската митология воинът, паднал с меч в ръцете, попада в рая, което също е привлекателно за този знак.
В християнството с духа на Овена са белязани кръстоносците, и по-точно техният порив да отвоюват Гроба Господен. За родения под този знак от голямо значение е личността на свещеника. Ако Овенът вижда, че духовният пастир води недостоен живот, веднага отвръща лицето си от официалната църква, предпочитайки да общува с Бога без посредници.

Телец: религията е добра, когато е разбираема

Религиозният апогей на този знак е култът към Златния телец в древен Египет, където и досега са запазени гробници на свещени бикове. В представите на египтяните бикът Апис олицетворява земното въплъщение на бога Пта – покровителя на занаятите и изкуствата. Това са именно сферите на влияние на Телеца, както и земеделието, което го сродява с почитания от египтяните бог Озирис, научил хората на земеделие и науки, покровителстващ водата и растителността. Телецът има свое кътче и в индуизма, където един от главните богове – Вишну, олицетворява вечно живата природа и с миролюбието и топлотата си прилича на господарката на Телеца – Венера.
В какво е смисълът на вярата за Телеца? Индуисткият Вишну заедно със своите египетски „колеги” дава отговор на този въп-
рос: в земните плодове, които религията носи на душата и тялото.

Близнаци: от позицията на разума – своя и чуждия

Религията на Близнаците би могло да бъде питагорейството, тясно свързано с математиката. Защото Меркурий – господарят на Близнаците – всичко проверява с разума, изчислява, разделя на части. Питагорейците смятат числата за същност на нещата и елементите, от които се състои светът. А Вселената представлява хармонична система от числа и техните отношения. Тази система е широко разпространена в древността, но покровът на тайната не й позволява да остави ярка следа в историята. Рационализмът обаче не е пречка за питагорейците да признават чудесата – така се проявява дуализмът на Близнаците.
Като цяло, този знак стои далече от религията и сред причините за това е доминирането на разума и критичността им. Близнаците все пак могат да се доближат до църквата: или под влияние на силен проповедник, или поради целесъобразност.

Рак: тайното наследство на предците

Към Рака се отнасят най-древните форми на религията – култът към предците, поклонението на тотеми и природни явления. Този „естествен” фетишизъм продължава да живее у човека на ниво подсъзнание, което се управлява от Луната – господарката на Рака. Устойчивостта на първичните вярвания очевидно се обяснява с това, че те отразяват реални връзки между предмети и явления. Съответно различните суеверия също се отнасят към епархията на Рака.
А Луната, символизираща душата, покровителства нейното преселение – тоест реинкарнацията.
Дълбочината и съзерцателността на Рака, неговият стремеж да се слее с природата, да намери своята религиозна ниша, се проявяват в дзен-будизма, суфизма, индуизма. Лунната аморфност и прозрачност отразяват същността на тези религии. Тъй като в Рака екзалтира Юпитер, този знак се отнася към най-религиозните. Но вярата му не е показна, тя се пази в тайниците на душата.

Лъв: повече декорации

Лъвът е светски, слънчев знак; неговата стихия са празникът, приказката. Затова на хората, родени под знака Лъв, най-много подхожда религията митология. Земният, бохемен дух на гръцките и римските богове е близък до царствения Лъв, който е склонен да си се представя като богочовек. Неговият небесен залог е богът на слънцето Хелиос, препускащ по небето в златна колесница. Земният събрат на Лъва е Херкулес, с лъвска кожа на раменете, застанал наравно с боговете благодарение на своите подвизи. На сърцето на Лъва не са безразлични индуизмът и будизмът – отново с разнообразието на пантеона и свободата да се покланяш на всяко божество. Лъвовете имат нужда от богат избор и не търпят ограничения. Златните Буди, украсените храмове, театрализираните процесии са типично лъвска атрибутика.

Дева: отпусни душата си

Земната стихия на Девите създава уклон към практицизъм, а господарят й Меркурий склонява към критика и сее разногласия. Налице е скелетът за протестантските течения – лютеранство, англиканство, методизъм. Меркурий отговаря за търговията – оттук и разпространението на протестантизма сред търговци и буржоа, чийто бизнес е препятстван от многобройните католически празненства. Затова протестантите ги свеждат до минимум.
А Девата, която обожествява работата! Протестантите смятат за безсмислено почитането на иконите и светците, свалят авторитета на римския папа – защото Девите не обичат подчинението. Под девиза на Девите – „По-просто и по-скромно”, настъпва отказ от излишествата и усложненията в обредите. Тъй като Юпитер и Нептун са чужди на този знак, истинската, дълбока вяра рядко се среща при Девите. Ритуалите се спазват или за успокояване на нервите, или проформа.

Везни: идеалисти космополити

Везните се интересуват предимно от формално-естетическата страна на религията, а самият избор на вяра настъпва под влияние на партньора или общественото мнение. Затова в повечето религии за тях ще се намери уютно кътче. Но може би най-близки са им ученията, отгледани на китайска почва – конфуцианство и даосизъм. Неслучайно Везните са зодиакален символ на Китай.
Конфуцианството, подобно на Везните, набляга на изграждането на идеална структура за обществени и семейни отношения. Според Конфуций това трябва да става без прилагането на сила (грубостта пречи на Везните), на основата на хуманността и естествените закони. Царството на строгата хармония – това е идеалът на Везните. Той е отразен и в даосизма, където животът на хората се направлява от универсалния закон-път – дао, където тънката граница разделя смъртните от безсмъртните.

Скорпион: радост чрез страдание

Скорпионът клони към католичеството, което поставя акцент върху страданията на човека, защото девизът на Скорпиона е „Радост чрез страдания”. А на противоположния полюс, като отражение на нисшето му начало, са жестоките изтезания и кладите на Инквизицията, развратът на монасите, мръсните интриги, продажбата на индулгенции. Греховете се изкупват за сметка на заслугите на светците. Неслучайно католическата църква е съсредоточила в ръцете си огромни богатства и е застанала над кралете – защото Скорпионът, както е известно, покровителства финансите и банките.
Агресивността и жестокостта сродява Скорпиона още и с исляма, може би защото Плутон – господарят на Скорпиона, се смята за непримирим към неверните на арабския свят. Плутонически характер има и един от главните богове на индуския пантеон – Шива, олицетворяващ страшните разрушителни сили на природата и нейната способност да се възражда.

Стрелец: факел на вярата

Като знак, символизиращ вярата и идеологията, Стрелецът побира в себе си всички религиозни течения. Но може би негов „личен” би могъл да се нарече култът към Митра – бога на светлината, чистотата, истината в древна Персия и Индия, който по-късно широко се разпространява в Римската империя. От Митра в християнството преминава пречистването с хляб и вино, празнуването на възкресението, учението за идването на Спасителя и т.н. Огненият характер на Стрелеца личи и в родствения на Митра зороастризъм, създаден от пророка Заратустра. За него е характерна представата за борбата на две начала – добро и зло, поклонението пред огъня, осъждането на кървавите жертвоприношения. Главният зороастрийски бог Ахурамазда води непримирима борба с носителя на злото – Ангра-Маня. В това вечно сражение се отразява воинственият идеализъм на Стрелеца.

Козирог: послушен и безпощаден

Покровителстваният от Сатурн Козирог управлява съдбата и символизира планините. Неслучайно близкият на Козирога ламаизъм пуска корени по върховете на Тибет. Това разклонение на будизма изцяло е изградено върху конкретни практики и обреди, водещи до постигането на нирвана.
Сатурнианската суровост характеризира и калвинизма, в чиято основа лежи учението за абсолютната предопределеност на хората – едни за спасение, други – за гибел. И човекът трябва да докаже, че е избраник Божи, като преуспее в бизнеса и кариерата – най-близките сфери за Козирога. Светски аскетизъм, строго изпълнение на догмите, безпощадност към еретиците – това са истински сатурниански заповеди на калвинизма.

Водолей: вярвам, когато ми е удобно

Водолейската идея за универсалността носи в себе си христианството въобще и православието в частност. Нито една религия изначално не е претендирала за ролята на всеобща вяра. Християнството по водолейски е открито, то заимства много от други, по-ранни учения. Тази религия акцентира върху човешкото съзнание, като почти не използва конкретно-практически методики. Защото владетелят на Водолея е Уран, символизиращ висшия разум, абсолютно нематериалистичен. Християнството възприема главната водолейска ценност – свободата, провъзгласявайки, че човекът е свободен да се стреми към Бога или да страни от него.

Риби: религия плюс окултизъм

Този нептуниански знак е проникнат от илюзии и окултизъм. Тъй като всяка религия е обвита в мистичен ореол, Рибите, както и Стрелецът, се смятат за носители на вярата, като цяло. И все пак най-близката им религия е юдаизмът, защото Рибите покровителстват евреите. Юдаизмът израства от древноеврейските вярвания: в продължение на векове жреците и владетелите величаят бог Яхве (Йехова), подчинявайки му другите богове. В резултат многобожието постепенно преминава в монотеизъм – на гребена на вълната остава един бог. Но многостранността на Рибите с времето поражда кабалистиката, разтворила в утробата на юдаизма частици от исляма, халдейската теология и гръцката философия. Кабалистите разработват специална символика за тълкуване на свещените текстове, където на всяка дума и число се придава мистично значение.

%d bloggers like this: