За първи път ракови клетки са превърнати в здрави

1440485879_zlokachestvennye-kletki2
За първи път учени успяват да препрограмират злокачествени клетки и да ги направят отново нормални. Това стана възможно, след като отново е активиран процесът, чието спиране кара нормалните клетки да се размножават прекалено бързо.

Изследователи от клиниката „Майо” във Флорида за първи път превърнаха злокачествени клетки от тумор на гърда, на белите дробове и на пикочния мехур в безобидни доброкачествени клетки, като възстановиха функцията, която не им позволява да се делят прекалено бързо и да формират опасни новообразувания. Според учените този процес наподобява използването на спирачки в автомобил, движещ се с бясна скорост.

Засега методиката е проверена върху злокачествени клетки на човек само в лабораторни условия. Но изследователите се надяват, че един прекрасен ден ще я приложат върху тумор на истински пациенти, за да „изключат рака” без всякаква химиотерапия или сложна хирургия. Клетките трябва да се делят постоянно, за да може на смяна на старите да идват млади и здрави. Но при рака те не спират да се делят, което води до тяхното свръхпроизводство и до образуването на тумори.

Учените са успели да открият как именно да предпазят клетката от рака. Този процес се регулира с биологически микропроцесори – микро РНК. Когато всичко работи нормално, микро РНК изпращат на клетките команда да спрат да се делят, ако наличните репликации са достатъчно. Това става за сметка на производството на белтъка PLEKHA7, който играе ролята на „спирачка” за клетките. Но в случай на рак този процес не работи. Сега вече учените са успели да го активират отново.

 http://www.medikforum.ru

%d bloggers like this: