Загадъчният камък Бенбен

s60015594

В религиозния мироглед на древните египтяни огромна роля играел Бенбен – камък с конична форма и според учените с извънземен произход.

Камъкът Бенбен е открит в Храма на феникса. Той е символ на тази птица, която имала способността да възкръсва, да се възражда и олицетворява цикличността на годишните времена.

Обикновено в древноегипетското изкуство фениксът се изобразява като сива чапла. Съществувало поверие, че ако фениксът се появи в Хелиопол, ще настъпи нов цикъл или нова ера. Култът на камъка Бенбен възниква след първата поява на феникса. Вероятно камъкът е разглеждан от египтяните като „семе” на космическата птица, тъй като „бен” означава оплождане.

s22979711

Съвременни египтолози се придържат към версията, че камъкът е имал конична форма. На най-ранни изображения на камъка Бенбен, където на него седи птицата Феникс, се вижда, че камъкът не е с пирамидална форма – краищата му са закръглени и повече напомня на конус. Впоследствие конусът е заменен с пирамидион.

При навлизането в земната атмосфера някои от железните метеорити не се въртят, а запазват положението си. Предната им част след падането се разтапя и се измества назад. Поради това метеоритът придобива конична форма. Като примери могат да се приведат метеоритите Морито и Виламет. В Близкия изток култът към метеоритите е много разпространен – например за това е свещеният мюсюлмански камък Кааба. Светилище на бога Ела-Хабала имало в Емес.

s09112388

Свещената реликва на това светилище е черен коничен камък. Според летописите жителите на Емес потвърждават, че камъкът буквално паднал от небето. В храма на Зевс-Хадад недалеч от Емес има няколко черни конични камъка. А в древна Фригия (днешна Турция) от черен камък в храма е представена великата богиня Кибела – майката на всички богове. И там се смята, че камъкът е паднал от небето.

Според преданието в Хелиопол съществувал свещен хълм, от който за първи път се издигнало слънцето. Иманно там древните египтяни издигат свещена колона. Това са времената, предшестващи епохата на пирамидите, в началото на която колоната е заменена от още по-свещена реликва – камъка с конична форма Бенбен. Именно той е главният предмет в древноегипетския култ, който, на свой ред, довежда до построяването на пирамидите.

49247867

И досега остава загадка какво се е намирало на самия връх на пирамидата на Джосер. Учените предполагат, че там е имало копие на камъка Бенбен. И това съответства на символиката на епохата на пирамидите. Египтолозите твърдят с увереност, че на върховете на истинските, нестъпаловидни пирамиди, се е намирал камък с пирамидална форма – пирамидион, който наричали Бенбен. В музея в Кайро могат да се видят няколко такива пирамидиона. Те свидетелстват в полза на теорията, че пирамидите са служели не само за погребения…

1 thought on “Загадъчният камък Бенбен

  1. Ако бяхте разгадали Анкх и знаехте честотата на вълната която излъчва пирамидата, до сега да бяхте се сетили за предназначението на пирамидите. Съвършенството е простота – Слава Севрюкова.

Comments are closed.

%d bloggers like this: