Загадките на китайските пирамиди

 123456

В самото начало на века двама австралийски търговци се озовават в обширните равнини на Сечуан, в централната част на Китай. Там откриват повече от сто пирамиди. От настоятеля на местния манастир те узнават, че са много стари – за тях е писано преди повече от 5000 години.

Смята се, че пирамидите се отнасят към епохата, когато Китай е управляван от древни императори, убедени в съществуването на извънземни цивилизации. Нещо повече, императорите твърдели, че са потомци на „синовете на небето, които с железни дракони с грохот се спуснали на Земята”. Вярвало се, че пирамидите са дело на пришълците от Космоса.

Не съществува разумно обяснение за принадлежността на тези съоръжения към китайската култура. В местните предания е запазена информация, че йероглифите, технологиите, мелиорацията са им подарени от долетелите от север племена на динлингите – светлокоси и синеоки хора. Те построили и пирамидите.

Когато отворили гробниците, открили там останки от хора от бялата раса с червен кръг от охра, в който плуват две риби една срещу друга – това е знакът, трансформирал се по-късно в ин-ян.

 1314430041_3

Комплексът от пирамиди край Сиян, провинция Шанси

 

Какво представляват тези древни съоръжения?

Височината им се колебае от 25 до 100 метра. Изключение е само една, която се намира северно от останалите, в долината на река Цзя Лин, наречена Голямата Бяла пирамида.

Американският военен летец Джеймс Хаусман вижда гигантската пирамида през пролетта на 1945 година, когато лети над планините Кин-Лин-Сян край град Циян в Централен Китай. Той заснема невероятното съоръжение, защото е убеден, че никой няма да му повярва. На снимката е запечатана тайнствена пирамида с височина 300 метра и ширина на основата 500 метра! Това означава, че тя е два пъти по-голяма от най-голямата сред известните гиганти на древното строително изкуство – Хеопсовата пирамида, издигаща се „само” на 148 метра! 300-метровото съоръжение с право може да бъде наречено Майка на всички китайски пирамиди.

1314430039_2

Мнозина се придържат към мнението, че Бялата пирамида е гробница на императора Цин Шихуанди, живял между 250 и 210 г.пр.н.е. Известно е, че императорът започва строителството на гробницата си, когато е само на 13 години. Владетелят изиграва изключителна роля в историята на Китай. По време на управлението му е построена Великата китайска стена, създаден е писменият език и системата от теглилки. Смята се още, че той е Син на небето, пристигнал на Земята с железен дракон, изригващ пламъци, и след края на земния си живот отново се върнал на небето.

Известният китайски историк на древността Сим Циян, живял през 145 – 86 г.пр.н.е., оставя описание за уникалната погребална пещера, скрита в пирамидата. Таванът представлява звездно небе, където съзвездията са направени от скъпоценни камъни, а под „небето” се разстила земният ландшафт – умалено копие на империята на Шихуанди. Реките Янцзъ и Хо са имитирани от потоци живак. Хитроумен механизъм ги кара неуморно „да текат в равнината”. Саркофагът също е заобиколен от смъртоносен живак, което по замисъла на строителите би трябвало да го предпази от крадци.

Входът към гробницата се охранява от стотици арбалети, готови при най-малкото движение да поразят неканените гости с облаци от стрели. Отвън покоят на императора се охранява от цяла армия, изваяна от… глина: стрелци с лък, пехотинци, кавалеристи и т.н. Лицата на воините имат индивидуални черти и очевидно са моделирани от натура.

lica_voinov

Теракотовата армия е един от най-интересните паметници на древнокитайската култура. Появата й също дължим на китайския император Цин Шихуанди – открита е след повече 2000 години, през 1974 г., когато селяни копаят кладенец. Според историка Сим Циян над създаването на целия погребален комплекс са се трудили 700 000 работници в продължение на 20 години.

Проблемът обаче е, че гробницата на Цин Шихуанди все още не е открита и е невъзможно да се провери достоверността на летописите. Говори се, че всички работници, участвали в строителството на гробницата и в изработването на теракотовите воини, са погребани живи заедно със своя господар. Някои учени смятат, че некрополът може би се намира недалеч от мястото на разкопките. Според други тези 8000 статуи са само малка част от огромната армия и все още предстои тя да бъде откопана, а гробницата се намира в центъра на бойните съоръжения. Освен това не се изключва възможността Теракотовата армия да охранява фалшива гробница, предназначена да излъже злите духове. Тогава гробницата на Цин Шихуанди би могла да бъде навсякъде в Китай.

Императорът Шихуанди е бил един от най-богатите хора на своето време и се предполага, че е владеел тайната на безсмъртието. Може би саркофагът съхранява само илюзията за неговото тяло. Дали неговата гробница е въпросната Бяла пирамида, която е видяна и заснета само веднъж от височина, не е ясно. Всичко останало са хипотези. Според една от тях Бялата пирамида е най-силният проводник на психическа енергия и не на всекиго е дадено да я види във физическия свят.

В своята книга „Мост към вечността” Брус Кети изказва теорията, че китайските пирамиди са част от древен комплекс пирамиди, построени на ключови енергетически точки на планетата, за да генерират земна енергия. В Египет, Мексико и на други места, където съществуват пирамиди, те са построени в точките на пресичане на меридианите (или линиите на фън-шуй по китайски), между които се движат НЛО.

Хипотезите, вълнуващи въображението, нямат край…

 

 

%d bloggers like this: