Загадката на египетския Сфинкс

1419925243_58e6130fdc4002255e52931c0a3c2b69

Египетският Сфинкс крие множество тайни и мистерии. Никой не знае със сигурност кога и с каква цел е построена тази гигантска скулптура…

 

Изчезващият Сфинкс

 1419925249_782px-le_sphinx_armachis_caire_the_sphinx_armachis_cairo

Прието е да се смята, че Сфинксът е бил издигнат при строителството на пирамидата на Хефрен. Но в древни папируси, отнасящи се към построяването на пирамидите, не се споменава за него. Нещо повече, знае се, че древните египтяни прецизно са записвали всички разходи, свързани със строителството на култовите съоръжения, но така и не са открити никакви документи, отнасящи се до изграждането на Сфинкса. През V в.пр.н.е. Херодот посещава пирамидите в Гиза и в подробности описва всички детайли на строителството им, без обаче и дума да обели за Сфинкса. Преди него посещава Египет и Хекатей Милетски, а след него и Страбон. Техните записи са обстоятелствени, но също не споменават за Сфинкса. Възможно ли е да не са забелязали скулптура с височина 20 и ширина 57 метра? Отговорът на тази загадка може да се намери в труда на римския натуралист Плиний Стари „Естествена история”, който споменава, че по негово време (I в. от н.е.) Сфинксът за пореден път е изчистен от пясъците, нанесени от западната част на пустинята. И наистина, Сфинксът редовно е „освобождаван” от пясъчните наноси чак до ХХ век.

 

По-древен от пирамидите

 1419925282_39356995

Реставрационните работи, които започват да се провеждат във връзка с аварийното състояние на Сфинкса, навеждат учените на мисълта, че може би статуята е по-древна, отколкото се смятало по-рано. За да проверят това, японски археолози, начело с професор Сакуджи Йошимура изследвали с ехолокатор пирамидата на Хеопс, а след това и скулптурата. Оказало се, че камъните на Сфинкса са по-древни от тези на пирамидата. При това става дума не за възрастта на самата скала, а за времето на обработката.

След японците дошли хидролози – техните изводи също станали сензация. Върху скулптурата били открити следи от ерозия, предизвикана от големи потоци вода. Първото предположение било, че руслото на Нил в древността е минавало на друго място и е миело скалата, от която е изсечен Сфинксът.

Догадките на хидролозите са още по-смели: „Ерозията вероятно е причинена не от Нил, а от потоп – могъщ разлив на вода”. Учените стигнали до заключението, че потокът вода се е движел от север на юг, а приблизителната дата на катастрофата е 8000 г.пр.н.е. Британски учени повторили хидрологическите изследвания на скалата, от която е направен Сфинксът, и изместили датата на потопа до 12 000 г.пр.н.е. Това като цяло се съгласува с датировката на Всемирния потоп, който според повечето учени е настъпил около 8000 – 10 000 години преди новата ера.

 

От какво боледува Сфинксът?

1419925250_smi10

Според арабски мъдреци, поразени от величествеността на Сфинкса, исполинът е неподвластен на времето. Но за изминалите хилядолетия човекът достатъчно издевателствал над паметника. Първо мамлюците упражнявали стрелбата си по Сфинкса, след което починът им бил подет от Наполеоновите войници.

Един от владетелите на Египет заповядал да се махне носът на скулптурата, а англичаните откраднали каменната брада на исполина и я откарали в Британския музей. През 1988 г. от Сфинкса се откъсва и с грохот пада огромен каменен къс с тегло 350 кг. Този факт сериозно обезпокоява ЮНЕСКО.

 1419925202_post_0095_12

Решено е да се събере консилиум от различни специалисти, за да се изяснят причините, разрушаващи древното съоръжение. В резултат на комплексното изследване учените открили в главата на Сфинкса скрити и извънредно опасни пукнатини. Освен това установили, че са опасни и запълнените с некачествен цимент външни пукнатини, което създава заплаха от бърза ерозия.

Според специалистите за Сфинкса е най-вредна човешката дейност: в порите на статуята проникват отработените автомобилни газове и отровният дим от каирските заводи, което постепенно я разрушава. Учените смятат, че Сфинксът е сериозно болен и за реставрацията на древния паметник са нужни стотици милиони долари.

 

Загадъчното лице

 1419925253_sfincs

Повечето египтолози споделят твърдото убеждение, че във външността на Сфинкса е запечатано лицето на фараона от IV династия Хефрен. В същото е убеден и известният специалист по монументите в Гиза доктор И. Едуардс. „Макар че лицето на Сфинкса е обезобразено, то все пак ни дава портрета на самия Хефрен”, заключава ученият. Интересното е, че тялото на самия Хефрен така и не било открито, затова за сравняването му със Сфинкса се използват статуи. На първо място, става дума за скулптура, изсечена от черен диорит, която се съхранява в музея в Кайро – по нея сверяват облика на Сфинкса.

1419925263_sphinx-egypt-mcleish_61732_600x450

За да се потвърдят или опровергаят идентификацията на Сфинкса с Хефрен, група независими изследователи се обърнала към нюйоркския полицай Франк Доминго, който създава портрети за разпознаване на заподозрени. След няколко месеца работа Доминго заключава: „Тези две произведения на изкуството изобразяват две различни лица. Фронталните пропорции – и особено ъглите и лицевите скули в профил, ме убеждават, че Сфинксът не е Хефрен”.

 

Майката на страха

 1419925238_snimok-dzheymsa-robertsona-i-feliche-beato_1858_protofoto.ru_

Египетският археолог Рудван Аш-Шамаа смята, че Сфинксът има партньор от женски пол, който се крие под пясъка. Големият Сфинкс често е наричан „Баща на страха”. Според археолога, ако има „Баща на страха”, то би трябвало да има и „Майка на страха”. В своите разсъждения Аш-Шамаа се базира на начина на мислене на древните египтяни, които твърдо следвали принципа на симетрията.

Според него самотната фигура на Сфинкса изглежда много странно. Повърхността на мястото, където според предположението на учения би трябвало да се намира втората скулптура, се извисява на няколко метра над Сфинкса. „Логично е да се предположи, че статуята просто е скрита от очите под слой пясък”, убеден е Аш-Шамаа. В подкрепа на своята теория археологът привежда няколко аргумента. Аш-Шамаа напомня, че между предните лапи на Сфинкса е разположена гранитна стела, върху която са изобразени две статуи; има и варовикова плоча, в която се казва, че в едната от статуите е ударила мълния и я е разрушила.

 

Тайната стая

 1419925265_sphinx

В един от древноегипетските трактати от името на богинята Изида се съобщава, че бог Тот е поставил на тайно място „свещени книги”, които съдържат в себе си „тайните на Озирис”, а след това омагьосал мястото, за да останат знанията „неразкрити, докато Небето не роди същества, които да са достойни за този дар”.

1419925278_sphinx_gravure_600px

Някои изследователи и днес са уверени в съществуването на „тайна стая”. Те напомнят как Едгар Кейси предсказал, че някой ден в Египет под дясната лапа на Сфинкса ще бъде открита стая, наречена „Зала на свидетелствата” или „Зала на летописите”. Информацията, запазена в „тайната стая”, ще доведе човечеството до високоразвита цивилизация, съществувала преди милиони години. През 1989 г. група японски учени чрез радиолокационен метод открили под лявата лапа на Сфинкса тесен тунел, водещ до пирамидата на Хефрен, а северозападно от Камерата на царицата била открита кухина с внушителни размери.

Но египетските власти не позволили по-детайлно изучаване на подземните помещения от страна на японците. Изследванията на американския геофизик Томас Добецки показали, че под лапите на Сфинкса се намира голяма правоъгълна камера. Но през 1993 г. работата му внезапно била спряна от местните власти. Оттогава египетското правителство официално забранява да се провеждат геологически или сеизмологични изследвания около Сфинкса…

%d bloggers like this: