Животворящият кръст

index

Кръстът е най-великата християнска светиня. Оръдие на страшните Христови мъки, в същото време кръстът се е превърнал и в символ на изкуплението и спасението на човечеството от греха и смъртта…

НАТЕЛНИ КРЪСТОВЕ

В различни страни те са различни. Кръстчетата могат да бъдат направени от различни материали (в това число и от скъпоценни метали), не съществуват никакви правила в това отношение. Освен това няма принципна разлика между верижка или каишка: важното е само кръстчето да се държи здраво.

ПРАВИЛА НА НОСЕНЕ

– Извършвайки тайнството на Кръщението, свещеникът слага на детето кръстче, което от този момент става негов неразделен спътник.
– Не е прието кръстчето да се сваля при къпане или преобличане.
– Кръстът не се сваля и на бебетата, дори въпреки съветите на „познавачи”, които авторитетно убеждават майката, че детето е още малко, ще се оплете във верижката, ще си разрани кожата и т. н.
– Някога кръстът, даден при кръщението, се е пазел цял живот и с него човекът бил погребван. Имало и такава поговорка „Да изживееш живота си от кръст до кръст” – от кръщелния до гробовния.
Разбира се, има ситуации в живота, когато човекът остава без кръстче. Например верижката се е скъсала или кръстчето се е счупило, или предстои операция, преди която лекарите свалят всичко от пациента, в това число и верижката с кръстчето. В такива случаи не трябва да се паникьосвате. Добре е, ако кръстчето просто е близо до вас. Но дори и да го няма (например сте го изгубили), това не означава, че сте извършили страшен грях: просто по-често се молете и при първа възможност купете друго.
– Нателният кръст се носи под дрехата, без специално да се излага на показ. В първите векове от приемането на християнството кръстовете се носели не на тялото, а върху дрехите като ясни показатели за християнско кръщение. По-късно право да носят кръста върху дрехите имали само епископите, а по-късно – и свещениците…

СУЕВЕРИЯ ОКОЛО КРЪСТЧЕТО

С нателния кръст са свързани множество суеверия. Едно от тях разказва, че да сънуваш нателно кръстче, е тревожен знак, а ако ви се присъни, че сте изгубили кръстчето си, бъдете готови за неприятности, които няма да закъснеят. Това не е истина.
– Според най-разпространеното суеверие, ако намерим изгубен от някого кръст, не бива да го вземаме, тъй като по този начин поемаме върху себе си чуждите грехове. Но когато става дума за намиране на пари, никой не споменава нищо за чужди грехове. Ако сте намерили кръстче, можете да го отнесете в църквата или дори да го оставите за себе си, като предварително го осветите в храма.
За целта трябва да отидете в църквата в началото на богослужението и да помолите за това свещенослужителя. Ако богослужението вече е в ход, можете да се обърнете за помощ към църковния работник, който ще предаде кръста на свещеника в олтаря. При желание можете да помолите кръстчето да бъде осветено във ваше присъствие, за да участвате в молитвата.
– На въпроса, който вълнува мнозина, какво значи да изгубиш кръстчето си, отговорът е: това означава, че се е скъсала верижката, на която е висяло. Загубата на нателния кръст не означава нищо, освен известна небрежност на притежателя му.
– Всякакви страхове за това, че заедно с кръста на този, на когото той се предава (като подарък, като наследство) може да премине нещо от бившия му притежател – грехове, болести, особености в съдбата и т. н. – също са плод на обикновено суеверие…

%d bloggers like this: