Дискът на Сабу

disk-saby
Възможно ли е на древноегипетската цивилизация да са били известни технологии, за които се премълчава от учените? Все повече хора си задават този въпрос. А размисли у тях предизвикват артефакти, които нито един учен не може да обясни – защо са направени и с каква цел са използвани…

Дискът на Сабу е една от тези находки. През 1936 година при разкопки в Сахара, където е открита „сахарската птица”, египтологът  Уолтър Брайън Емъри открива в гробницата на древноегипетския чиновник Сабу загадъчен артефакт, намиращ се сред различни съдове, оръжия, медни инструменти и фрагменти от чаши. Той прилича на кръгла каменна чиния с диаметър 70 см, с три огънати краища, насочени към центъра, и цилиндричен отвор напомнящ втулка.

1372591101_1
Находката моментално предизвиква лавина от въпроси и спорове относно предназначението си, които продължават и до днес. Според една хипотеза дискът на Сабу е или модел на колело, или част от него. Ако хипотезата е вярна, тя може кардинално да промени историята на създаването на колелото, тъй според египтолози то се появява в Египет едва през 1500 г.пр.н.е., а самата находка е датирана най-малко към 3000 г.пр.н.е.

disk-saby-model

Дискът на Сабу – модел

Най-оригинална е версията на известния привърженик на теорията за палеоконтакта – кинорежисьора и писател Ерих Фон Деникен. Според него артефактът напомня винт на самолет и би могъл да служи като своеобразна перка с хидравлични ребра. Или пък дискът на Сабо е всъщност копие на реално устройство, видяно някога от древноегипетската цивилизация.
Разбира се, тази теория веднага е подложена на сериозна критика. Но нима няма право на съществуване! Още повече че не само Деникен я поддържа. Освен него и известният египтолог Сирил Олдред също твърди, че според него артефактът е само опит на древната цивилизация да пресъздаде реален модел. Засега загадката на диска на Сабу си остава неразгадана…

2 thoughts on “Дискът на Сабу

  1. някой опитал ли е да задвижи този модел в подходяща среда?

  2. Пътуването в миналото е безспорен факт, макар че все още го отричаме и смятаме за научна фантастика. Ако днес някое петнадесет годишно хлапе запази тази страница, и я отвори след четиридесет години, то на снимката на диска от Сабу без никакво колебание ще познае ТАС ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛ НЕМСКО СЕРИЙНО ПРОИЗВОДСТВО!!!

Comments are closed.

%d bloggers like this: