Диамантеният път

  

В авестийската астрология Диамантеният път е онази част от Зодиака, в която Слънцето (творческият дух) се намира от 22 до 29 ноември. Именно тук се дава шанс на човечеството да получи щастие от съзидателната си дейност, да прокара пътя към истинската свобода и да защити себе си и природата от нарастващия хаос и разруха.

Диамантеният път започва с първия градус на Стрелеца, който древните астролози уподобяват на „военните ветерани, уволнени в запас, които се събират, за да си споделят спомени” – тук пълноценно се проявява силата на обществения, колегиален житейски и професионален опит. От 22 ноември Слънцето заедно с планетите на формалната (Юпитер) и неформалната (Плутон) власт образуват небесна „стрела” – конфигурация от астрологически аспекти, свидетелстваща за огромно вътрешно напрежение, което могат да усетят всички здравомислещи хора. Тази небесна картинка заплашва да се излее в напълно земен „лов на вещици”. Другата конфигурация – „лодка”, състояща се от Юпитер, Черната Луна (съвкупност от кармични грешки) и Възходящ Лунен възел (натрупана карма), означава, че държавните структури и харизматичните лидери, овластени наскоро, получават небесното право да мечтаят във всяка посока – както към Светлината, така и към Тъмнината.

Черната Луна заема много изгодно положение, няма нито един поразяващ аспект. На силите на Тъмнината временно е дадена подкрепа от планетоида Хирон (обективност, двойственост, дипломатичност), както и творческа свобода в стил „Правя каквото си поискам”. За това свидетелстват аспектите на Възходящия Лунен възел и Нептун (тайните) в съединение с Низходящия Лунен възел (натрупаната карма).

При това 21-вият градус на Скорпиона, в който се намира Черната Луна, е чужд на условностите – това означава, че силите на Тъмнината губят дори призрачните остатъци от съвест и окончателно престават да се съобразяват с нормите и правилата в обществото, да обръщат внимание на легитимно избраната власт – особено в Близкия изток, в страните от скорпионския регион. В този случай не можем да се надяваме на помощта на светлите сили.

Бялата Луна няма нито един хармоничен битов аспект. Заетият от нея 2-ри градус на Телеца в древноегипетски времена е смятан за свързан с космическата сила, способна да трансформира всичко, което се намира в нашия свят. Забележете, да трансформира, т.е. да променя, а не да прикрие. Както винаги, изхода подсказва Възходящият Лунен възел – той сочи необходимостта от съобразяване с чуждата гледна точка.

Покровителят на интелектуалната дейност Меркурий се намира в 15-ия градус на Стрелеца. Именно в тази точка на Зодиака се проектира възможността да се формулират и предлагат на хората собствените идеи (в съвременната астрология този градус се нарича „Теоретик”). Дали новите идеи ще са благотворни и конструктивни, или обратното – ще донесат хаос и разрушение, зависи изключително от нас самите. Всеки избира това, което му харесва, а магическият аспект между Венера и Черната Луна ще позволи на силите на черната магия да нашепват: „Светът се управлява от парите”. И ще трябва да избираме независимо от обстановката, в която  рискуваме да изгубим усета си за правия път.

Свободният в проявленията си Марс (волята) се намира в 10-ия градус на Водолея, символизиращ яркото творческо горене, способността да се издигаме над превратностите на битието и да оценяваме от друг ъгъл самите себе си. Следователно всички тези черти и качества на характера ще се превърнат в мощно оръжие за всеки случай в живота, в това число и като защита от съблазънта да сме пасивни именно когато можем и трябва да вървим по Диамантения път на Живота.

 

 

%d bloggers like this: