Датата на раждане и кръвната група определят дълголетието

 

Учените са категорично против астрологията и вярата, че датата на раждане влияе върху съдбата на човека. Въпреки това е доказано, че родените през зимата живеят по-дълго, че есенните деца по-добре се учат в училище, а родените в края на лятото по-често постигат успехи в спорта.

Датата на раждане може да влияе върху продължителността на живота. Най-много дълголетници има сред родените през есента и зимата, а най-малко – през март. Само 4% от тях доживяват до 100 години.
Според изводите на професора от Университета в Бремен (Германия) Александър Лерчъл немците, родени от октомври до декември, също живеят средно по-дълго от родените в периода май – юни. Подобни данни получават и изследователите от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ), сравнявайки продължителността на живота в различните земни полукълба. Оказва се, че австрийските и датските дълголетници по-често се раждат между септември и декември, а австралийските – от март до юни.
Според данни на Националното бюро за икономически изследвания (САЩ) най-умните деца се появяват на бял свят през септември. Изследователите анализират успеваемостта на над 1 млн. ученици на възраст 6 – 15 години. Оказва се, че най-ниски показатели имат августовските деца.
А родените през септември не само получават добри оценки в училище, но и постъпват в по-престижни колежи и университети.
Връзката между гениалността и датата на раждане е изучавана нееднократно, но без да се стигне до категорични изводи. Едни намират корелация между годината на раждане на учените и присъдените им Нобелови награди. Други са категорично против всякакви опити да се постави интелектуалното ниво в зависимост от сезона на зачеване или раждане.
Според специалисти кръвната група също играе роля за дълголетието. Изследванията показват, че определени комплекти от антитела, еритроцити и антигени дават шанс да се достигне дълбока старост със запазен бистър ум и без сериозни заболявания. Най-голям шанс за дълъг и здравословен живот имат хората с I кръвна група (0). Те са добре защитени от инфекции. Но въпреки това носителят на I група трябва да следи състоянието на сърцето и съдовете си. Хората с II кръвна група (А) са склонни към захарен диабет, простуди и стрес. III кръвна група (В) се отличава с висок риск от онкологични заболявания. Тези хора боледуват често и от ангини и отити. Носителите на IV кръвна група са подложени на инфекции. Те по-често страдат от порок на сърцето.