Галактическият диск не се вписва в историята. Кой го е създал?

Някои от откритите артефакти трудно могат да бъдат определени като традиционни. Те не се вписват в историята на нашата цивилизация и на планетата Земя. Артефактът Disco Colgante се съхранява в музей в Южна Америка, по-точно в столицата на Перу – Лима.

Освен причудливата му форма и нанесените върху него орнаменти загадка е и истинското предназначение на диска. Ако се говори за външните му данни, той сякаш е дошъл от илюстрация на фантастични разкази за звездни пространства. У повечето хора дълбок интерес предизвиква произходът му.
Над артефакта не са провеждани никакви изследвания, свързани с въглероден анализ. Съществува само предположение, че би могъл да е създаден в первите векове от нашата ера, вероятно от индусите.
А когато става дума за древна Индия, тя е пълна с изненади и толкова странни знания, които не се вместват в умовете на простосмъртните.
„Махабхарата“ описва войните с използване на оръжие, наподобяващо съвременното, в това число и ядрено. Освен това в много от древните текстове индусите описват строежа на летателни апарати, създадени хилядолетия преди нас.
Удивителното е, че така нареченият Галактически диск прилича по форма на галактика, откъдето идва и названието му. Възможно е да е древна карта, или все пак е модел на междугалактически кораб от древността.
Ето какво пишат за артефакта учените: „Дори отметката върху един от лъчите на диска се намира в съответствие със съвременните представи за разположението на нашата Слънчева система в галактиката Млечен път. Съвпадение ли е това? Едва ли“.
Защо тогава артефактът се съхранява в музей? Ясно е със сигурност, че за учените и историците подобни находки създават проблеми. Те са способни да обърнат историята на нашата цивилизация надолу с главата. А на кого е нужно това?