В Турция са обезпокоени от възможността Земята да е плоска

Според Google Translate изразът „Аз съм плоскоземец“ („Вярвам, че Земята е плоска“) в превод от английски на френски език звучи като „Аз съм луд“.

Но защо вярата на тези хора предизвиква такова възмущение и раздразнение у останалите жители на планетата? Защо последователите на теорията за плоската Земя са обект на присмех и подигравки?
По света има много хора, които вярват, че планетата ни е плоска и са убедени, че всяко доказателство за противното е лъжа – конспирация, създадена незнайно от какви подбуди, която цели да заблуждава човечеството и да го държи в неведение. Убежденията им се определят като крайна теория на конспирацията, тъй като според тях в голямата лъжа за формата на Земята са замесени няколко правителства, които работят с НАСА, за да поддържат заблудата за широката общественост.
На 22 октомври на сайта wired.com, който най-вероятно е турски, местни са открили истината за авиокомпанията Turkish Airlines, и по-точно – за рейс 800. Детайли не се посочват, но очевидно някой гражданин с голямо нетърпение е очаквал любимата си, която е пътувала от Панама за Истанбул, затова на всеки пет минути е следял на FlightRadar24 рейса и е правел скриншотове на екрана. И когато ги събрал в една картинка, изпаднал в пълно недоумение.

GIF-анимацията на полета е 25 мегабайта, затова привеждаме  само един скриншот, а целият файл е достъпен на

В ярколилаво е изобразен маршрутът на самолета, а по-тънката пунктирана линия е нормалното движение на рейс 800 по кръглата Земя, тоест така, че да се мине по най-късата дъга. Но както става ясно, вместо да покаже на хората от въздуха изглед на Пуерто Рико, след което да им позволи да гледат как си играят делфините в Атлантика и да се насочи към Франция, рейс 800 лети през Куба към Флорида, след това през Гренландия, Исландия, Полша и се приземява в Истанбул. А това в никакъв случай не е най-краткият път.

Версиите, обясняващи това чудо, са различни. Според синоптиците причината е в циклоните над Атлантическия океан, които са насочени срещу движението на самолета. Чрез подобен маршрут на самолета се пести гориво. Тази версия е неправилна, ако е дадена от обикновена домакиня. А ако за нея говори климатолог или синоптик, той би бил пълен идиот, който не познава Северния Атлантик. Тези области са избягвани през Втората световна война дори от подводниците.

Изказва се и идеята, че просто турските пилоти не са наясно с навигацията и затова се стараят да летят така, както в древността са правели мореплавателите – покрай бреговата линия. Някои смятат дори, че пилотите се страхуват от терористи и се опитват да се придържат по-близо до американската система за противовъздушна отбрана.

Но привържениците на теорията за плоската Земя смятат, че самолетът лети съвършено правилно – тоест по права линия на картата на плоската Земя.

Тези хора, които според едно скорошно проучване стават все повече, смятат, че плоската ни планета има повдигнати нагоре ръбове, като частта, която се намира в Арктика представлява 50-метрова ледена стена, която държи океаните да не изтекат в небитието. Според последователите на налудничавата теория ръбът на диска се пази зорко от служители на НАСА, за да не могат хората да го преминат и да паднат от него.
Теорията, че Земята е плоска, не е от вчера. Тя се заражда в дълбока древност и в нея вярват много древни култури включително Гърция до класическия период, бронзовите и железните култури от Близкия изток до елинистичния период, Индия до периода Гупта и Китай до XVII век.
Най-ранното и категорично доказателство за сферичната форма на Земята датира от 1522 г. Тогава експедицията на Магелан завършва своето околосветско пътешествие.
Това обаче не е достатъчно доказателство за привържениците на теорията за плоската Земя, които заявяват, че обиколката на Земята, която прави Магелан, би могла да се осъществи и ако планетата е с формата на диск.
Друго, в което вярват последователите на плоската Земя и което предизвиква възмущение в обществото, е, че гравитацията не съществува, а единствената реална притегляща сила е електромагнетизмът.

Явно, тълкуването на подобни хипотези е нееднозначно и – меко казано – спорно…