В плен на илюзиите

WHK22

Какво е животът ни? Шепа навици, заложени у нас още в детството; стереотипи, натрапени от родителите. Със сигурност знаем, че около 20 – 25 години трябва да си намерим спътник в живота, да създадем семейство, да родим деца. Естествено, любовта в тази схема заема най-главното място. Но психолозите твърдят, че хората възлагат прекалено много надежди на това светло чувство, свързват го с прекалено много мечти и по този начин попадат в плен на собствените си илюзии…

Илюзия първа
ТОЙ Е МОЯТА СЪДБА
Мисълта, че съществува „онзи, единственият”, е илюзия, която трови живота на много жени. Ние търсим у мъжа своята съдба, след всяка среща си мислим – ето това е Той! И разглеждаме всеки мъж като кандидат за съпруг, претендент за главната роля в нашия живот. Когато поредният герой изчезне, животът ни опустява и се възцарява безнадеждността. Но след това отново започваме да чакаме и да мечтаем за Принца. Всичко останало става маловажно, ненужно, сиво. Години могат да минат в напразни мечти…

Илюзия втора
ЛЮБОВТА ЩЕ ПОБЕДИ ВСИЧКО
Уви, това се случва само в евтините романи и сапунените опери. В живота обикновено става обратното. Любовта никога не се бори за себе си. Тя е като крехко цвете, може да увехне, ако не се грижим за нея всекидневно и всекичасно, без умора.
Не жалете сили и време за значимите за вас отношения. Колкото повече душа влагате в тях, толкова по-здрав ще бъде вашият съюз. Не очаквайте безоблачно съществуване – такова няма. Помнете, че дори и най-близкият ви човек си има свой живот, той не винаги е способен да вникне в същността на вашите проблеми и преживявания. Не оставяйте събитията на самотек – те могат да се окажат по-силни от любовта ви. Не се разделяйте задълго – само 8 % от двойките преодоляват изпитанието на раздялата.

Илюзия трета
ВЛЮБЕНИТЕ СА ДВЕ ПОЛОВИНКИ НА ЕДНО ЦЯЛО
Не възприемайте този поетичен образ буквално. Независимо от всичко вие сте различни хора и не е задължително житейските ви цели да съвпадат напълно.
За да не се разтворите без остатък в съдбата на любимия човек, а да изживеете пълноценно собствения си живот, желателно е точно да знаете към какво се стремите лично вие, какви конкретни жизненоважни цели си поставяте, и започнете да ги реализирате. А главното е да обикнете себе си. Иначе как ще можете да дадете на любимия това, което на вас самата остро не ви достига? В този случай ще се поставите в унизителното положение на просяк, който е принуден постоянно да моли за милостиня във вид на внимание, ласки и ободряващи думи. Запазете чувство за собствено достойнство при всякакви обстоятелства.
Жените, които са посветили живота си на мъжа до себе си, сами се поставят в задънена улица. Много от тях забравят за своите интереси заради съпруга си. Постепенно техният свят се свива до пространството на дома, а единствената светлина в прозореца става любимият мъж. Такава дама губи почва под краката си дори и при най-малкото неразбиране и семейни неуредици, които е невъзможно да бъдат избегнати. Тя няма на какво да се опре, а резултатът е депресия или невроза.

Илюзия четвърта
С ЛЮБИМИЯ ЧОВЕК И КОЛИБАТА Е РАЙ
Да, но за няколко месеца. След това ще започнете да страдате от това, че няма на какво да спите, че няма какво да ядете. Течащият покрив ще ви дразни денонощно. А върху кого ще изливате раздразнението си? Правилно – върху любимия мъж, който не е успял да ви осигури достойно ниво на живот. И от идеал той постепенно ще започне да се превръща в обикновен мъж – малко мързелив, малко разпилян. Вие пък ще се превърнете в пила, която от сутрин до вечер стърже и го дразни безумно… С една дума, постоянните грижи по свързването на двата края са пагубни дори и за най-възвишените отношения.

Илюзия пета
ЖИВОТЪТ С ЛЮБИМИЯ Е ВРЕМЕ НА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ЖЕЛАНИЯ
Нищо подобно! Глупаво е да разчитате, че пътят ви ще бъде посипан с листенца от рози. Дори и да живеете в любов и съгласие, тревогите и разочарованията са неизбежни, защото стъпвате по хлъзгавата почва на тънкото взаимодействие между две раними души. А истинската близост подразбира почти пълно физическо и душевно разголване пред друго човешко същество. Това означава, че ставате крайно уязвими. Едно рязко движение или невнимателна дума – и рискувате да изгубите веднага целия си капитал, натрупан с толкова труд, без да получите никакви дивиденти, освен съсипан живот.
Не искате такова развитие на събитията? Тогава ще трябва да контролирате вашите мисли, реакции, емоции; гъвкаво, като платно, да се настройвате към внезапните пориви на житейските бури.

Илюзия шеста
ТОЙ ЩЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТА МИ
Често се хвърляме в отношения заради вътрешната си празнота. Искаме другият човек да запълни празното пространство и да украси нашия свят с ярки цветове. Много опасна илюзия! Защото под нейно влияние вие ще очаквате от вашия партньор невъзможното – това, което трябва да направите самите вие.

Илюзия седма
ЩЕ УСПЕЯ ДА ГО ПРОМЕНЯ
Много жени се омъжват, като предварително много добре знаят, че техният избраник е комарджия, пияница или престъпник. Но те обичат и затова се надяват и свято вярват, че след сватбата любимият им ще се промени до неузнаваемост. Какво е това – завишена самооценка или обикновена глупост? Най-вероятно и двете. Независимо от това обаче не забравяйте, че това една от най-опасните илюзии, разбила не един живот.

Илюзия осма
ТРЯБВА ДА КОНТРОЛИРАМ ВСЯКА НЕГОВА КРАЧКА
Много жени след брака получават от своите майки, сестри или приятелки наставлението постоянно да контролират съпруга си и да не го изпускат от очи. А в същото време подобен тотален надзор винаги завършва по един и същи начин – с пълен крах. Тъй като един от най-бързите начини да бъде убита любовта е да я заключите в клетка. Не се отнасяйте към партньора си като към ваша собственост, която ви принадлежи сега и вовеки веков. Вие не притежавате пожизнен патент върху този човек – върху неговото тяло, чувства и внимание. Ако един човек се опитва да контролира друг, той бавно, но сигурно разрушава тънкия емоционален контакт. Тогава отношенията се крепят на навика или на зависимостта, а при някои дори на взаимната враждебност или ненавист. Само че не е съвсем ясно заради какво е нужно да се търпи този постоянен кошмар.

Илюзия девета
ЩАСТЛИВОТО СЕМЕЙСТВО СЕ ГРАДИ САМО ВЪРХУ ЛЮБОВТА
Това не е съвсем така. Има семейства, в които хората си живеят и без любов и не могат да бъдат наречени нещастни. Любовта е циклично чувство, затова от време на време дори съвсем може да угасне и тогава на преден план излиза онова, което ви свързва освен това чувство: общи ценности, възгледи, подобни интереси и съждения на различни теми. Много е важно доколко съвпадат представите ви за живота, за това, към какво се стремите. Преди да се решите на брак, помислете какво друго ви свързва освен любовта…

Илюзия десета
ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ СЕ ПРИВЛИЧАТ
Едно от най-трагичните заблуждения, провалило живота на не едно семейство. Според това мнение хората с различни качества и темпераменти сякаш се допълват помежду си, създава се красив тандем – единият има едни ценни качества, другият – други; разностранна и интересна двойка. Но това може да работи само в началото, когато новият човек, който коренно се различава от теб, завладява вниманието ти и те омагьосва именно с това, че не прилича на теб. Но с времето става ясно, че хората с различни характери и начин на живот не си пасват. Не могат да са заедно младеж, който обича по цяла нощ да купонясва, и девойка, склонна да прекарва вечерите у дома.

1 thought on “В плен на илюзиите

  1. Любовта е Свобода. Дори тогава, когато вече са отминали първите пориви, които са събрали влюбените заедно, тя продължава да съществува в малко по-различна форма. Двойките могат да живеят заедно и да бъдат щастливи и без тази бурна любов, с която всяка една двойка е поставила началото на съвместно съжителство. Любовта не може да изчезне. Друг е въпроса, когато решението на двойката, или на единия от тях е взето по други причини. Тогава не Любовта си е отишла. Нея въобще не я е имало в тази двойка. Аз лично не бих приела съществуване без любов. Какъв е смисъла да бъдеш с някого, когато тя, любовта не Ви свързва? Всички други истини са проверени от живота и са верни. Не бива да идеализираме избранника си, да се опитваме да го променяме, или да го укоряваме, че не е като нас, самите? Та нали сме го обикнали и/или избрали такъв, какъвто е?! Всеки от нас рано или късно се сблъсква с подобен казус. Важното е да преодолеем егото си и да правим разумните компромиси, без да се лишаваме от свободата си. Когато не си свободен, когато си ограничаван, следен, или не ти вярва любимия човек, това си е обсебване, робство и не търпи компромис.

Comments are closed.