Буда от Космоса

1202-40

Малката фигурка на будисткия бог пазител, открита от нацистка експедиция през 1938 година, се оказала издялана от парче метеорит, паднало на Земята преди 15 000 години някъде в Сибир или Монголия. Немците дори не подозирали за ценността на открития от тях експонат – за тях било достатъчно, че дрехата на будисткия бог била украсена със свастика.
Историята на статута на бога Вайшравана прилича повече на фантастика или на сюжет на филм за Индиана Джоунс. Според съвременни изследователи от Австрия и Германия статуята е била създадена през ХI век в Тибет. Фигурката на бога е с височина 24 см и тегло около 10 кг и първоначално е била позлатена, но създателите й дори не подозирали с какъв рядък материал си имат работа.
„По-малко от 0,1 % от всички метеорити и по-малко от 1 % от железните метеорити са атакситите, затова тук става дума за може би най-редкия вид метеорит”, разказва служителят от Щутгартския университет Елмар Бухнер.
За ценността на откритата фигура не се досещали и нацистките учени, които открили статуята по време на експедиция в Тибет. На изток немците търсели доказателство, че арийската раса произхожда от този регион. Затова фигурката на Вайшравана със свастиката се оказала отлична находка, макар че този тибетски символ, възприет от нацистите през ХХ век, се смятал в древността за знак за успех.
Статуята била съхранявана в частна колекция в Германия и чак до 2007 година за нея не било известно нищо. Но след това собственикът й предложил да бъде изследвана фигурката, която нарекли Железния човек.
Резултатите се оказали изумителни и учените не се наемат да посочат дори приблизителната цена на статуетката.
„Железният човек е единственото изображение на човек, издялано от метеорит, затова просто няма с какво да го сравним, за да определим цената му”, пояснява Бухнер.
Будисткият бог Вайшравана е бог на богатството и войната, който често се изобразява с лимон (символ на богатството) или торбичка с пари. Железният човек също държи в ръцете си предмет, напомнящ лимон.