Апокалипсис – просто и евтино

Конец-света-научил-семью-из-США-не-есть-не-пить-и-не-дышать

Русия разработва нов вид оръжие за масово унищожение

 Асиметричното мегаоръжие може да се появи в Русия още през 2020 – 2025 г., защото Западът отново, както и в средата на ХХ век, изгражда „желязна завеса”, провежда старата блокова политика, увеличавайки числеността на НАТО и приближавайки го към границите на Русия. Но ситуацията днес е несъпоставимо по-негативна, отколкото преди половин век. Икономическият потенциал е отслабен, налице е критическа за безопасността на страната зависимост от главния противник във високите технологии. Русия просто не е в състояние да си съперничи във военнотехническата сфера с НАТО и неговите съюзници. В резултат страната може да бъде унищожена.

Възниква обективна необходимост от принципно нови системи оръжия, основани върху различни от съществуващите идеи.

Съпоставяйки мощта, която предоставя съвременната наука, с евентуалните поражения, се налага изводът, че без целенасочено използване на вторични разрушителни процеси не може да се постигне нужният резултат. Като такива се разглеждат геофизическите катастрофични явления. Превъзхождайки неколкократно по сила най-мощните ядрени боеприпаси, геокатастрофите могат да бъдат целенасочено инициирани с относително малки въздействия. Затова оръжието за асиметричен отговор се основава на използването на разрушителните геофизични процеси в ролята на основни поразяващи фактори.

7257978_original

Като друго изискване се откроява и асиметричността на заплахата. Тоест тези оръжия трябва да нанесат несъпоставимо по-малки вреди на използващата страна, отколкото на нейните противници. Това е постижимо, ако се вземат предвид геофизическите особености на териториите на Русия и на САЩ.

Преди всичко Русия се намира на Евразийския континент, където основната част от нейната територия, най-гъсто населената, е отдалечена от океански и морски пространства. При това средната височина над морското равнище практически гарантира защита от наводнения дори при мащабни катастрофични явления, съпровождани с мощни цунами (мегацунами).

Друга е картината в САЩ. В крайбрежните райони, с незначителна надморска височина, се намира основната част от населението – над 80%. Там са разположени основните производствени мощности на страната. Дори относително слабо цунами с височина няколко десетки метра може да доведе до катастрофални последствия за САЩ. Нагледна демонстрация за това е ураганът Катрина в Ню Орлеан.

Друга геофизическа особеност на Русия е това, че основната част от територията й в Сибир се намира върху дебели (до няколко километра) слоеве базалт. Предполага се, че тези платформи са образувани в резултат на изригване на супервулкан отпреди четвърт милиард години. Затова ударите, дори извънредно мощни, няма да доведат до геофизически последствия.

БОМБАТА НА ЙЕЛОУСТОУН

Преди всичко вниманието привлича Йелоустоунският национален парк, разположен в подножието на едноименния супервулкан, който според оценки на геолози наближава своята активизация, която настъпва с периодичност 600 000 години. Геолозите смятат, че Йелоустоунският супервулкан може да изригне всеки момент. Признаците за нарастване на активността му са налице. Затова е достатъчен относително слаб трус – например удар от боеприпас от няколко мегатона, за да изригне. Последствията ще са катастрофални за САЩ – държавата просто ще изчезне. Цялата й територия ще се покрие с дебел (няколко метра или дори десетки метри) слой пепел.

1200px-Yellowstone_Caldera.svg_

Друга уязвима зона в САЩ от геофизическа гледна точка е Сан Андреас – разлом с дължина 1300 км между Тихоокеанската и Североамериканската плоча. Той преминава покрай крайбрежието по територията на щата Калифорния, някъде по суша, а част е под вода. Паралелно с него вървят разломите Сан Габриел и Сан Хосинто. Това е област на геофизическа нестабилност, пораждаща земетресения с магнитуд до 8,5 степен по Рихтер. Въздействието на достатъчно мощен ядрен боеприпас може да задейства катастрофични явления, способни да унищожат инфраструктурата на САЩ по Тихоокеанското крайбрежие чрез мащабни цунамита.

Накрая, не трябва да се забравя за атлантическите и тихоокеанските трансформни разломи. Преминавайки паралелно с бреговата ивица съответно по Източното и по Западното крайбрежие на САЩ, те могат да послужат като източник за мощни цунамита, които да нанесат катастрофални поражения дълбоко във вътрешността на страната.

ДЕТОНАТОР ЗА КАТАСТРОФАТА

Гарантиран източник на катастрофични геофизични процеси може да бъде преди всичко удар по Йелоустоунския супервулкан. Дори единичен наземен взрив от 5 – 7-тонен боеприпас ще инициира мощно изригване. В резултат САЩ ще престанат да съществуват, макар че и за останалия свят последствията ще са катастрофални. В най-малка степен ще пострада Русия – поради отдалечеността си от епицентъра, размерите на територията си и местоположението си. Относително малки ще са пораженията и в страните, разположени в противоположните на САЩ части от земното кълбо. Но във всеки случай изригването ще бъде катастрофа за цялата цивилизация. Но именно затова съществува подобно оръжие, което само с възможността за своето използване трябва да блокира всяка мисъл за агресия против Русия.

ssha-grozyat-gripp-defolt-potop-zhara-i-obledeneni

Друг вариант на мегаудар са провокираните гигантски цунамита. Това е идея на академик Сахаров. Същността й е в това да се взривят няколко боеприпаса в определени точки по атлантическите и тихоокеанските трансформни разломи (по 3 – 4 на всеки) на дълбочина 1,5 – 2 км. В резултат според изчисленията на Сахаров и на други учени ще се надигне вълна, която по крайбрежието на САЩ ще достигне височина 400 – 500 м и повече. Стоварвайки се върху материка, тя ще заличи всичко на разстояние повече от 500 км. Ако взривовете са на големи дълбочини, близо до дъното, където земната кора в местата на допиране на плочите е най-тънка, силата на взрива ще е още по-голяма. В този случай височината на цунамито ще достигне повече от 1,5 км, а зоната на разрушения ще превиши 1500 км от брега. Това ще е изключително „чисто” оръжие – няма да настъпи ядрена зима, тъй като няма да се образуват гигантски прахови облаци, а изпарената вода няма падне на земята във вид на чудовищни радиоактивни порои. Такъв удар безусловно ще стартира тектонична активност в целия регион, в това число е вероятно и изригването на Йелоустоунския супервулкан. Обратната вълна ще залее Европа – т.е. целия блок на НАТО. Катаклизмът ще е чудовищен. Но това е асиметрична заплаха от последна инстанция – ще изчезнат региони в Русия, ще изчезне и цялата западна цивилизация. Към катастрофални геофизически последствия ще доведе взривяването дори на един мощен боеприпас в района на разломите Сан Андреас, Сан Габриел и сан Хосинто…

Разгледаните сценарии свидетелстват, че нужното количество супербоеприпаси като асиметрично оръжие не е голямо – около десетина. Това създава благоприятни условия за тяхното гарантирано прилагане в съответствие с нуждите от асиметрично оръжие, изброени по-горе.

Константин Сивков, президент на Академията по геополитически проблеми, доктор на военните науки